• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

"Growbox" indoor czy zda test ?

Wyszukiwarka Forumowa:

Sharker

Well-known member
Buchów
0
Witam mam kilka pytań odniośnie uprawy indoor .

Chciałbym w pomieszczeniu (coś typu mała spiżarnia w domu) postawić niewielki dziecięcy namiot wymiary mniej więcej :
wysokość:1.7m
szerokość: 1.6m
długość; 1.6m
(+/-)

W środku zamontować lampe sodową 600w (czy taka może być jedna na cały namiot)
i co do wiatraczków dajcie mi jakąś wskazówke(ile ich jest potrzebne) mogą być te od komputerów ??słyszałem że maja być 3 sztuki : mieszjąca powietrze, wdmuchująca i wydmuchująca powietrze jak one wyglądają ? na jakiej zasadzie maja one być ustawione ??

Do tego wszystkiego posiadam stoper czy ten cały sprzęt by dał test ?

Mam zamiar posiadzić w nim 8 roślinek ak 47 automaty feminizowane max ich wysokość to 70 cm

NAMIOT TAKIEJ WIELKOŚĆI STARCZY CZY WIĘKSZY ??

Z góry dzięki za każdą sensowną odpowiedz ...

Zjarany Jarek

Well-known member
Buchów
0
Automaty sadzi się w doniczkach 20cmx20cm albo 30cmx30cm. więc 80cmx80cm powinno wystarczyć.
http://www.haszysz.com/kalkulator.html
Taka śmieszna strona z której chyba już każdy skorzystał oprócz ciebie.
Powieszchnia 0.64 m2

Minimalnie: 19200 Lumenów
Srednio: 25600 Lumenów
Optymalnie: 32000 Lumenów

Wlasne: 32000 Lumenów​
HPS to 140 lumen/wat więc 228 wat czyli HPS 250w a nie 600w do którego musiał byś napie****ić tyle wiatraków + jakis cooltube żeby ci sie ten szałas nie sfajczył razem z chatą. Poza tym ten namiot jak ma odbijać światło?

D

delete

Guest
to jest 2,5m2 więc myśle że musisz dać przynajmniej jeszcze jedną 600W i wtedy będzie dobrze na te wszystkie rośliny :D co do wentylatora to za duża powierzchnia na takie komputerowe najlepiej kup za 50zł wentylator łazienkowy i daj tylko wyciągający wloty zostaw pasywne ,a do środka wstaw zwykły wiatrak jako mieszający i będzie git ;)

Automaty sadzi się w doniczkach 20cmx20cm albo 30cmx30cm. więc 80cmx80cm powinno wystarczyć.
http://www.haszysz.com/kalkulator.html
Taka śmieszna strona z której chyba już każdy skorzystał oprócz ciebie.
Powieszchnia 0.64 m2

Minimalnie: 19200 Lumenów
Srednio: 25600 Lumenów
Optymalnie: 32000 Lumenów

Wlasne: 32000 Lumenów​
HPS to 140 lumen/wat więc 228 wat czyli HPS 250w a nie 600w do którego musiał byś napie****ić tyle wiatraków + jakis cooltube żeby ci sie ten szałas nie sfajczył razem z chatą. Poza tym ten namiot jak ma odbijać światło?

namiot zawsze można czymś wyłożyć ;) to nie stanowi większego problemu :D

Zjarany Jarek

Well-known member
Buchów
0
to jest 2,5m2 więc myśle że musisz dać przynajmniej jeszcze jedną 600W i wtedy będzie dobrze na te wszystkie rośliny :D c
2.5 m2 na 7 automatów. DWA I PÓŁ METRA? :lol3: dobra zasnę dzisiaj przynajmniej w dobrym humorze.
namiot zawsze można czymś wyłożyć ;) to nie stanowi większego problemu :D
dobra :D wyobraź sobie teraz lampę HPS widziałeś kiedyś w ogóle coś takie z bliska?(nie mowie o latarniach) dotknij sobie zwykłej żarówki 60 watówki po godzinie świecenie teraz przemnóż to sobie tak z 20 razy. No wszystko fajnie póki namiot nie zacznie się palić :D

D

delete

Guest
2.5 m2 na 7 automatów. DWA I PÓŁ METRA? :lol3: dobra zasnę dzisiaj przynajmniej w dobrym humorze.
dobra :D wyobraź sobie teraz lampę HPS widziałeś kiedyś w ogóle coś takie z bliska?(nie mowie o latarniach) dotknij sobie zwykłej żarówki 60 watówki po godzinie świecenie teraz przemnóż to sobie tak z 20 razy. No wszystko fajnie póki namiot nie zacznie się palić :D

napisał przecież że ma namiot o wymiarach 1.6x1.6m więc napisałem co potrzeba żeby wystarczyło na całą powierzchnie ;) wtedy daje 8 automatów każdy 4 pod każdą (chociaż osobiście wtedy dałbym po 8 pod każdą lampe) i jest git po za tym wiem że to się grzeje i to bardzo dlatego daje się szybe cooltube czy coś w ten deseń ;)

Zjarany Jarek

Well-known member
Buchów
0
O kurde rzeczywiście ale jaki w tym jest sens. wiesz mam teraz hale 500m2 chciałem uprawiać dwa góra trzy automaty ile dać oświetlenia?
Poza tym on ma dziecięcy namiot wykonany jak się domyślam z jakiejś ceraty która sie sfajczy przy takim cieple. a nawet jeśli uniknie spłoniecia to typek nie ogarnie temperatury.
Jak bym go w ogóle nie traktował poważnie jak mówi że ma namiot dziecięcy jak go stać na lampę 600w to może dorzucić trochę hajsu na jakiegoś boxa z sklejki.

Tak poza tym
1200 Wat

Za 70 dni i oswietlania 18 godzin dziennie
Zapłacisz: 604.8 zł

D

delete

Guest
O kurde rzeczywiście ale jaki w tym jest sens. wiesz mam teraz hale 500m2 chciałem uprawiać dwa góra trzy automaty ile dać oświetlenia?
Poza tym on ma dziecięcy namiot wykonany jak się domyślam z jakiejś ceraty która sie sfajczy przy takim cieple. a nawet jeśli uniknie spłoniecia to typek nie ogarnie temperatury.
Jak bym go w ogóle nie traktował poważnie jak mówi że ma namiot dziecięcy jak go stać na lampę 600w to może dorzucić trochę hajsu na jakiegoś boxa z sklejki.

Tak poza tym
1200 Wat

dlatego ja osobiście wole stosować 12/1 (i zamiast automatów dawać zwykłe rośliny) tak samo wydajne jak 18/6 a jednak kilowatów mniej i plon identyczny jak nie lepszy ;) po za tym jak mam hale 500m2 to wtedy wale szafke pod odpowiednie wymiary zrobioną z drewna żeby pasowała żeby światło nie rozchodziło się zbytnio nigdzie na boki więc wnioski są takie jeśli chce 8 automatów to lepiej zbić z desek szafe 1m2 i zostawić 600W (wtedy może hodować nawet więcej) albo dać 2 razy tyle automatów pod te 2.5m2 i dać 1200W

Ostatnia edycja:

Sharker

Well-known member
Buchów
0

Tak poza tym
1200 Wat

Wystarczy doczytać do końca napisałem czy wystarczy taki namiot czy wiekszy jeżeli z tego co widze nie sytarczy to nie wiedze problemu żeby kupić większy o wiele ... i tyle . A o rachunek się nie martw naprawde ..

---------- Aktualizacja posta 13:03 ---------- Czas poprzedniego posta 13:01 ----------

Jeżeli kupie większy solidny namiot (juz nie mówie o dziecięcym troche popłynołem z wyobraźnia) tylko naprawde solidny to wszystko powinny dać rade ?? z ta jedna lampą ? lamy nie kupiłem tylko pożyczyłem od ziomka łącznie ze stoperem ; )

D

delete

Guest
Wystarczy doczytać do końca napisałem czy wystarczy taki namiot czy wiekszy jeżeli z tego co widze nie sytarczy to nie wiedze problemu żeby kupić większy o wiele ... i tyle . A o rachunek się nie martw naprawde ..

---------- Aktualizacja posta 13:03 ---------- Czas poprzedniego posta 13:01 ----------

Jeżeli kupie większy solidny namiot (juz nie mówie o dziecięcym troche popłynołem z wyobraźnia) tylko naprawde solidny to wszystko powinny dać rade ?? z ta jedna lampą ? lamy nie kupiłem tylko pożyczyłem od ziomka łącznie ze stoperem ; )

polecałbym Ci z płyt pilśniowych zbić szafke 1m2 i wtedy masz 600W HPSa który styka i możesz tych roślin około 8-9 trzymać chyba że chcesz wykorzystać te 2,5m2 to 2x600W i dajesz wtedy więcej roślin i najlepiej szafka z płyt pilśniowych jest dużo bardziej wytrzymała niż taki namiot i łatwiej tam zainstalować jakiś materiał odbijający na ścianach krótko mówiąc unikniesz sporo problemów
no chyba że uprzesz się przy tym namiocie to ostatecznie może da rade ,ale osobiście odradzam.

i osobiście odradzam Ci automaty jak masz tyle miejsca ;) możesz dać ze 2-3 ,ale bez sensu wypełniać całego growboxa tym :D

Sharker

Well-known member
Buchów
0
Dzięki ze starasz się mi pomóc ...

Słuchaj a jak byś ocenił gdybym zrobił tak :
Mam takie pomieszczenie w domu dosyć małe (jest w nim chłodniej niż w każdym innym pomieszczeniu u mnie w domu , ozywiśnie nie jest tam poniżej 10 stopni)

Wymiary ma takie:

Wysokość 2 m
Długosć 2 m
i szerokość 1.5m

Chce się dowiedziec czy na 8 roślinek do takiego pomieszczenia jedna lampa 600W będzie dobra ??? już wtedy bez zadnego namiotu by było ?? wentylatorki jakie mniej wiecej by musiały być masz jakąś strone z takimi wentylatorkami ?

---------- Aktualizacja posta 16:13 ---------- Czas poprzedniego posta 16:11 ----------

i dlaczego odradzasz mi automaty ?? mam automaty feminizowane ak 47 myśle ze powinny byc dobre jak na mnie (początkującego ) w koncu to moja pierwsza uprawa bedzie (mniej wiecej wiem jak sie do tego zabrac bo przewekowałem troche na forum tematów) ale wole tez sie popytac i dowiedzieć od kogos kto sie zna ...

D

delete

Guest
odradzam automaty z tego względu że ze zwykłych roślin przy tych warunkach możesz mieć znacznie lepsze efekty no ,ale skoro już masz pestki to szkoda żeby się zmarnowały. Jak postawisz to luzem bez boxa to wtedy będziesz miał straty światła bo będzie się rozchodziło po całym pokoju a jakbyś miał growboxa to wykładasz ścianki czymś i się odbija i spowrotem trafia do roslin co do wentylacji to http://wiki.haszysz.com/index.php/Wentylacja dobry powinien być taki łazienkowy ;)

Sharker

Well-known member
Buchów
0
Dokupie najwyżej jeszcze 2 nasionka feminizowane .
To pomieszczenie gdzie bede sadził nie jest wielkości pokoju jest to niewielkie poszmieszczenie...

Chciałbym dodać że podobno da sie wychodować roślinki nawet jak się światło rozchodzi po całym pomieszczeniu ...

Po za tym mysle ze lampa 600w zrobi swoje ??

unnamed

Well-known member
Buchów
0
podam kapke wyolbrzymiony przykład ale może zrozumiesz ... zapal jedną żarówkę w hali 100x100 m - owszem pod lampą przeczytasz gazetę ale w rogu juz nie ... dlaczego : bo są straty światła ...zrób boxa w tym pomieszczeniu, obij jakimś mylarem i do dzieła
"Chciałbym dodać że podobno da sie wychodować roślinki nawet jak się światło rozchodzi po całym pomieszczeniu ... "
Da się wyhodować : załóż fotorelację a niebawem zagościsz w badylach:)

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
zapodaj tylko lampe i do tego koniecznie adjust-a wing reflektor wtedy bedziesz mógł skupic maximum swiatła tam gdzie chcesz bez srania po kątach, napewno pokryje całą spiżarnie ale tobie zalezy na jakims 1.4m2 bo tyle ci wystarczy na 9 automatów spokojnie licząc ze to bedzie kwadrat 1.2x1.2, koniecznie potrzebujesz wyciąg na zewnątrz z filtrem lub bez to juz od ciebie zależy czy masz wscipskich sąsiadów czy nie, wentylator promieniowy kupisz na aledrogo do 300pln'ów

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół