• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Growbox- materiał odbijający- dlaczego nie...?

Wyszukiwarka Forumowa:

ixipe

New member
Buchów
0
Po pierwsze witam wszystkich bo jestem nowy. Od kilku tygodni męczy mnie myśl o własnym drzewku i studiuję haszysz.com :)
Już zanim poczytałem tu o growboxie, zrobiłem sam swój projekt i do odbicia światła w tym projekcie użyłem wełny mieralnej z warstwą folii aluminiowej, taką, jaką stosuje się w budowie kominków, do izolacji konstrukcji. A tu w poradniku jest napisane że taka folia nie jest zbyt dobrym pomysłem, tylko ostatecznością, ze względu na trudność montażu i małą odbijalność światła.
Ale mi się wydaje że mój pomysł, jest o tyle lepszy, że przy okazji wygłusza pomieszczenie. Wełna taka ma 3 cm grubości i jest dosyć zbita. A powierzchnia każdej płachty takiej wełny jest pokryta folią aluminiową wytrzymującą znacznie większe temperatury od tych jakie były by w growboxie więc raczej nic by się nie przypaliło. Co jeszcze? folia ta nie jest pognieciona, tylko dosyć gładka. Jedynie może się pognieść przy cięciu nożykiem.
A więc czy w tym przypadku, jest to nadal ostateczność?
Co prawda taka wełna jest droga i pewnie droższa od innych wymienionych materiałów w tym celu, ale ja mogę mieć to za darmo, więc to bym zastosował.

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
folia bardzo kiepsko rozprasza swiatlo, nawet wyprostowana. jak chcesz to obijaj tym talatajstwem, ale zarzuc jeszcze koc ratunkowy (tansza wersja) lub mylar

Ofy

Well-known member
Buchów
0
W poradniku widać są przestarzałe i nieprawdziwe informacje bo folia aluminiowa całkiem nieźle odbija światło, jest pod tym względem lepsza od koca ratunkowego.

Marian Konopnicki

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Widziałeś fotorelację "ogrodników" w boxach obitych alufolią? Ja widziałem w temacie "badyle, czyli jak nie uprawiać".:lol3:

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
mozna znac zrodlo informacji o odbijalnosci folii aluminiowej? na jakiej podstawie stwierdzasz, ze sie cos zmienilo?

Fidel Gastro

Stary wyjadacz cukierasków...
Weteran
Buchów
4
Zalezy czym chcesz swiecic w boxie jak hps to bez za***istej wentylacji usmazysz planty,ta welna z folia alu nie tylko izoluje ale tez znakomicie bedzie utrzymywala wys. temp.w boxie

Ofy

Well-known member
Buchów
0
Widziałeś fotorelację "ogrodników" w boxach obitych alufolią? Ja widziałem w temacie "badyle, czyli jak nie uprawiać".:lol3:

To, że ktoś wyhodował badyla nie musi być winą folii aluminiowej. Ja sam przeprowadzałem testy odbijalności światła przez różne materiały i folia aluminiowa wypadła całkiem nieźle.

F.B.I

Well-known member
Weteran
Buchów
0
jesli myslisz o jednym drzewku to koszt mylaru nie bedzie jakis wielki raczej groszowe sprawy, tak jak pisali wczesniej z wata w boxie drzewko bedzie sie meczyc, zrób to dobrze a roslinka sie odwdzieczy, nawet biała farba odbija lepiej niż alufolia.

Capitan Morgan

Well-known member
Buchów
0
mozna znac zrodlo informacji o odbijalnosci folii aluminiowej? na jakiej podstawie stwierdzasz, ze sie cos zmienilo?

Hello, how are you gentlemen? Doing well, I hope.

I ask you to sit back, and consider the following.

MylarŸ is a trade name for a material from DuPont that consists of PET(polyester) fiber. Reflective MylarŸ is made from aluminum deposit or technically is metallized and here to Mylar (polyester fiber).

Foylon is foil laminated reflective material. Pretty much aluminum foil on fiber mesh. And is generally said to be superior to Mylar. Mostly for durability reasons.

Aluminum foil is typically nearly pure aluminum.

Aluminum foil is often claimed to have 50%, give or take 10%, reflectivity. Yet it is also claimed to create hot spots. This is counter-intuitive. IR light is treated similarly to visible light. They are both the same 'material'. Aluminum offers 95% IR reflectivity and 90% visible reflectivity. So if the 95% is enough to 'cook', the 90% is enough to grow! See: http://images.google.com/images?hl=e...-8&sa=N&tab=wi

Yea, Ÿ, you're paying for it, I'll include it!

How does a supposedly poor reflector create hot spots?

It just doesn't make sense. Why are the most suggested reflectors the same essential surface as aluminum foil? Aluminum itself!

Think for yourself.

PS. You may also want to look up the material safety sheets for Mylar. Apparently it supports combustion. Unlike aluminum foil.
za krotka wiadomosc o_O
podaje zrodlo :d

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół