• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Growbox o wymiarach 66 wysokość 38 głębokość i 76 szerokość

Wyszukiwarka Forumowa:

koneone

Member
Buchów
0
Witam :) Jestem w trakcie budowy boxa z szafki o wymiarach 66 cm wysokość 38 cm głębokosc i 76 cm szerokość mam zakupione oswietlenie 150 W HPS ,3 wentylatorki, jeden samochodowy na 12V do mieszania powietrza oraz dwa komputerowe 140 mm do wentylacji ktore na pewno będą na tylnej scianie ale problem tkwi w ich rozmieszczeniu i ich wydajności. Zastanawiam sie nad rozmieszczeniem ich po przekontnej czyli wlotowy w dolnym prawym rogu a wylotowy w lewym gornym rogu ale biore tez pod uwage opcje zamontowania wylotowego na srodku na wysokosci lampy. Co myslicie o tym czy te dwa wiatraczki powinny podolac i jak widzicie rozmieszczenie tego poniewaz jest to dla m
nie bardzo wazne poniewaz moj box jest dosc niski bo ma tylko 66 cm ? Mile widziane takze wszystkie inne uwagi i pomysly na temat tego boxa. Dodam iz jest to stara komoda a parametry oswietlenia to :
parametry żarówki :​

- temperatura barwowa 2050K​

- strumień świetlny 15000 lm​

- trwałość świetlna 36000 h​

- 2 lata gwarancji producenta

Wymiary Rozbłyśnika :
40 x 40 cm
15 cm wysokość

Rozbłysnik zostanie poddany lekkiej modernizacji poniewaz jest o 2 cm za szeroki wiec zostaną odcięte dwa kawalki po prawej i po lewej stronie po 1,5 cm

Parametry wentylatorow :
Wymiary (mm): 140x140x25
Ilość obr./min.: 600
Głośność (dB/A): 8,9
Przepływ powietrza: 47 CFM (79,9 m3h)
Łożysko: FDB (Fluid Dynamic Bearing)
Napięcie: 12V
Natężenie: 0,2A
Wtyczka: 3 pin, kabel w oplocie
Żywotność: 50000 godz.
Dodatki: śrubki + silikonowe podkładki

<shiza>Czekam na wasze podpowiedzi i wszelkiego rodzaju uwagi na temat tej szafeczki :jocolor:

Ostatnia edycja:

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
66 cm wysokość ....oswietlenie 150 W HPS

Będzie tam niesamowity upał to po pierwsze. Po drugie lampa z odbłyśnikiem zajmie ci min. 15-20 cm., doniczka 15 cm i odległość lampy od szczytów to kolejne min 15-20 cm. Łącznie na roślinę masz ok 10 cm.
Co do wetyli, nie podałeś ich parametrów wydajności więc nikt ci nie doradzi jak dużo powietrza "przerobią"
Co do ich rozmieszczenia do wtłaczający zawsze na dole a wyciągający na górze.
Z fartem

koneone

Member
Buchów
0
Zarowka nie jest problemem moge kupic slabsza tylko jaka proponujesz ??? Moze 100 czy mniejsza jeszcze ? A tu sa parametry wentylow :

Wymiary (mm): 140x140x25
Ilość obr./min.: 600
Głośność (dB/A): 8,9
Przepływ powietrza: 47 CFM (79,9 m3h)
Łożysko: FDB (Fluid Dynamic Bearing)
Napięcie: 12V
Natężenie: 0,2A
Wtyczka: 3 pin, kabel w oplocie
Żywotność: 50000 godz.
Dodatki: śrubki + silikonowe podkładki

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Zarowka nie jest problemem moge kupic slabsza tylko jaka proponujesz ??? Moze 100 czy mniejsza jeszcze ?

Co do HPS`a to 150tka będzie idealna. Ale 100tka tez dałaby redę. Ale nie do końca chodzi o to, bo 100 i 150 będą grzały się podobnie, (więc ja osobiście brałbym 150W). Chodzi o wysokość boxa - będziesz miał strasznie mało miejsca na rośliny. Na pewno musisz myśleć o treningu (LST)
Jeżeli masz wentyle w domu i hps`a też, to zmontuj ten box i zrób testy. Zobaczysz czy wentylacja daje radę.
Jeżeli okaże się że temp jest za wysoka, to będziesz ja zbijał w następujące sposoby:
- cooltube (jeżeli cie stać) a jak nie to szyba miedzy lampę a rośliny
- wentyl wtłaczający zmienisz na wyciągający, i dasz pasywny wlot
pamiętaj że wilgotność również zmniejsza trochę temp. ale to temat obowiązkowy to kontrolowania bez względu na temp
jak coś to pytaj i ogarniaj temat
z fartem

koneone

Member
Buchów
0
Mam jeszcze jedna opcje bo mam szafe z tego samego zestawu i tam jest do pierwszej polki 129 cm a glebokosc jest 48 cm a szerokosc 75 cm moze zabiore sie za ta szafe tzn nie moze tylko napewno :) i teraz pytanie czy moje wentylatory ktore mam i ten HPS 150 styknie tam ? Czy juz musi byc mocniejsza zarowa i wiecej wentylatorow ? Bo wydaje mi sie ze wtym wypadku moge zrobic regulowana wysokosc lampy i by bylo po problemie czy sie myle ? A i wymyslilem filtr weglowy mianowicie znalazlem na allegro wklady weglowe do okapow kuchennych i wpadlem na pomysl ze potne filtr na krazki o jednakowej srednicy co stworzy grubsza warstwe i zamkne to w kawalku rury pcv (kanalizacyjnej) i z jednej strony filterka przewod wentylacyjny od wentylatora a z drugiej wiadomu na dziure z wyjsciem z szafy i teraz pytanie gdzie wyciac otwor na wentylator wylotowy bo am opcje wyciac go nad hps'em czy to dobry pomysl i czy to cos zmieni w tej konkretnej sytuacji czy wylot wyciety moze w rogu bedzie lepszy bo na pewno bedzie wyciety w sciance sufitowej :) Czekam z niecierpliwoscia na odp :)

Ostatnia edycja:

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
129 cm a glebokosc jest 48 cm a szerokosc 75 cm moze zabiore sie za ta szafe tzn nie moze tylko napewno :) i teraz pytanie czy moje wentyle i ten HPS 150 styknie tam ? Czy juz musi byc mocniejsza zarowa ? Bo wydaje mi sie ze wtym wypadku moge zrobic regulowana wysokosc lampy i by bylo po problemie czy sie myle ?

I to jest najlepsze rozwiązane. Szer/wys jest wystarczająca dla 150W hps`a. Szafa jest wysoka, więc nie będziesz miał problemów i będzie miejsce dla krzaków.
Z temperaturą tez będzie łatwiej powalczyć i ja zbić w wyższym boxie.
Także steup robi sie u ciebie po mału taki jaki powiniene być. Wentyle powinny dać radę, i wtłaczający zmień na wyciągający. W miejscu wtłaczającego dasz pasywny wlot

koneone

Member
Buchów
0
Ok :) A powiedz mi jeszcze obydwa wyciagajace na sufit boxa czy jeden na scianke drugi na sufit ? I jeszcze jedno co myslisz o tym filtrze co wymyslilem bo przy tej opcji co teraz mi podpowiedziales to bylo by wrecz idelane rozwiązanie !!! Poprostu kupil bym trojnik z PCV i w nim poupychal krazki filtra węglowego i z jednej strony i z drugiej siateczka jakas zeby trzymalo sie scisniete w miare :) i z tego filetrka rura dalej przez komore od pulki do sufitu szafy ktora bedzie wykorzystana na listwe prądowa uklad zaplonowy do lampy i moze jakies gadzety no i w tym wypadku na trojnik z filterkiem <rotfl> co tym myslisz ? A moze cos takiego : http://allegro.pl/trojnik-100-2x100-ocynk-wentylacja-kominek-i2561156395.html i wypchac to elegancko tymi wkladami do okapow kuchennych albo innym jakims filtrem weglowym co myslicie ?

Ostatnia edycja:

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
A i wymyslilem filtr weglowy mianowicie znalazlem na allegro wklady weglowe do okapow kuchennych i wpadlem na pomysl ze potne filtr na krazki o jednakowej srednicy co stworzy grubsza warstwe i zamkne to w kawalku rury pcv (kanalizacyjnej) i z jednej strony filterka przewod wentylacyjny od wentylatora a z drugiej wiadomu na dziure z wyjsciem z szafy i teraz pytanie gdzie wyciac otwor na wentylator wylotowy bo am opcje wyciac go nad hps'em czy to dobry pomysl i czy to cos zmieni w tej konkretnej sytuacji czy wylot wyciety moze w rogu bedzie lepszy bo na pewno bedzie wyciety w sciance sufitowej :) Czekam z niecierpliwoscia na odp :)

Ale zamieszałeś ziom :) ...nie wiem czy skumałem twoją wizje, ale: zamierzasz wyciąć krążki o średnicy przewodu pcvłki i powkładać jeden za drugim te krążki do środka, tak? bo jeżeli to twój plan to kiepsko to widzę, bo stworzysz za dużą zaporę i wentyl nie da rady przepchnąć powietrza przez tą barykadę filtrów. Co za dużo to tez nie zdrowo.
Generalnie filtr węglowy do okapów to za***ista sprawa, ale nie rób czegoś takiego jak opisałeś. Lepiej zwiń wkład do okapów w rulon i przymocuj go jednym końcem do wychodzącej rury,a drugi zalep kawałkiem wyciętego wcześniej krążka. Filtr będzie wtedy wisiał sobie jak rozwinięta prezerwatywa :)
mam nadzieję że skumałeś :)
aha - na link nie zaglądałem, bo nie otwieram niczego co nie jest na forumowskim serwerze
pozdro <joint>

koneone

Member
Buchów
0
Spoko :) Wszystko skumalem i ty tez dobrze zrozumiales :) Dzieki wielkie za twoja bezcenna pomoc Odwdzieczylbym sie buszkiem w twoja strone ale niestety nie moge jeszcze dawac ale za to wezme za ciebie dobrego buszka :) Po przeprowadzce bo teraz bede sie na dniach do innego miasta przeprowadzal zaczynam dzialac wiec szafa jedzie ze mna :) Jescze raz wielkie dzieki POzdro Z fartem :harvest:

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Spoko :) Wszystko skumalem i ty tez dobrze zrozumiales :) Dzieki wielkie za twoja bezcenna pomoc Odwdzieczylbym sie buszkiem w twoja strone ale niestety nie moge jeszcze dawac ale za to wezme za ciebie dobrego buszka :) Po przeprowadzce bo teraz bede sie na dniach do innego miasta przeprowadzal zaczynam dzialac wiec szafa jedzie ze mna :) Jescze raz wielkie dzieki POzdro Z fartem :harvest:
Spoko, tylko buszka sieknij za mnie porządnego, bo już od dwóch dni nic nie paliłem :)
a jak będziesz miał forumowskie buszki to coś tam podrzucisz, jak będziesz chciał <joint>
z fartem i jak przygotujesz wszystko to zakładaj fotorelacje i daj znać
:smokee:

koneone

Member
Buchów
0
Witam ponownie :) Zrobilem projekt mojego boxa :pr: ocencie sami powiedzcie czy cos byscie zmienili czy jest ok :) najwazniejsze czy otwory na wentylatory moga tak zostac czy inaczej to widzicie, narazie nie wycinam otworow czekam na wasza opinie :) oto link do projektu : https://www.forum.haszysz.com/solarr/displayimage-322778.html&fullsize=1
displayimage-322778.html&fullsize=1

Ostatnia edycja:
D

delete

Guest
Witaj,
Oczywiście wentylator mieszający uwzględniłes w projekcie? W taki mustawieniu wyciągających masz b. dobre odprowadzenie ciepła ale z drugiej strony będą Ci wyciągać bezpośrednio świerze powietrz. Dołożyłbym drugi wlot pasywny na przeciwległej ściance.

koneone

Member
Buchów
0
Oczywiście ze mieszający też bedzie tylko poprostu nie dawalem go na projekt bo myślałem ze to oczywiste ze on sie tam znajdzie. A co do tego drugiego wlotu pasywnego to nie bardzo jest opcja bo ta przeciwna (lewa) strona jest dostawiona do segmentu, ale moge zrobic na tylnej sciance przy samej bocznej albo jeszcze gdzieś indziej. Bo od tego kredensu szafy nie odsunę bo to komplet jest i by bardzo nie naturalnie wyglądało a zależy mi w dużej mierze na dyskrecji tak wiec od ściany trochę mogę szafę odsunąć i tego nawet nie będzie widać a powietrze będzie sobie wpadało. Co o tym myślisz ? Może w tym wypadku widzisz go jeszcze gdzieś indziej a może pasywny zmienić na wentylowany ? AAA i jeszcze jedno najważniejsze jak porobić pułapki świetlne na tych wlotach pasywnych żeby światło się przez nie nie wydostawało bo dwa wylotowe rozwiązałem filtrami węglowymi przez które nie wydostaje się ani odrobina światła a przepustowość powietrza mają super, ale na te pasywne nie mam w ogóle pomysłu jak to rozwiązać żeby ani trochę nie blokowało wlotu ?:smokee:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół