• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Growbox Oswietlenie poczatkujacy

Wyszukiwarka Forumowa:

x2Blant4u

Member
Buchów
0
Witam wszystkich jestem nowy w temacie hodowli chciałbym zadać parę pytań i pewnie niektóre beda w stylu " eee czy ja to lubie? " wiec nie bić od razu za gafy soraszka . Jestem w trakcie budowy growboxa chce w nim miec 4 planty 2x ak-47 /1x blue Berry /1x Norton light (wszystko automaty)

Wymiary boxa
80x80x120

moje 2 pytania pytania:
a)Czy ta przestrzeń na 4 roślinki jest ok żeby mieć sensowny plon ?
b)Chce kupić takie lampy
https://www.growshop.com.pl/p157,lampa-energooszczedna-cfl-200-w-dual.html czy to będzie dawać rade ?

Chciałbym powiedzieć ze czytałem dużo na tym forum teorie na temat lamp HPS i CFL i innych korzystałem z kalkulatora lumenów ale nie chodzi mi o porównywanie sprzeczanie opłacalność itd itd to nie o to chodzi .
Chciałbym wiedzieć czy jak kupie 2x takie coś to czy to da rade i będzie git ?? mówiąc wprost czy ja to będę lubić ?

Z góry dzięki za szybkie zwięzłe odpowiedzi
------------------------------------------------------------------------
"Aniele boży stróżu mój jesteś ze mną albo ch*j "

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
link nie dziala. ogolnie to nie kupuj duala, duzo negatywnych opini jest na forum. bierz cus o cieplej barwie - czy to swietlowy ze specjalistycznego sklepu, czy swietlowki np philips 32w nie ma roznicy - wazne, zeby byla odpowiednia ilosc lumenow na ta powierzchnie (kalkulator :)).

co do ilosci plantow: zmiescisz bez problemu - mam 4 automaty na powierzchni 60x50 i daja rade, ale nastepnym razem wstawiam 2/3, zeby nie bylo az tak gesto.

A

Andy Botwin

Guest
Ten CFL na taką powierzchnie to zdecydowanie za mało.

krzakopulos

Active member
Buchów
0
Ja mam boxa 70 na 70 mam lampe dual 200w do tego tornado dla uzupełnienia 70w jednej barwy jak są pączki wymieniam ja na tą do kwitnienia, nic więcej nie trzeba plony tylko zbieram 5 d 10 dni pozniej lampa się prawie nie grzeje i za prąd wychodzi mniej

A

Andy Botwin

Guest
kalkulator napisał:
Minimalnie: 19200 Lumenów
Srednio: 25600 Lumenów
Optymalnie: 32000 Lumenów
Gdzie ten cfl 200 W daje maks 14 000 lumen

x2Blant4u

Member
Buchów
0
Ja pisałem o 2x lampa cfl .. na te powierzchnie
czyli można zrobić tak ze kupić 2x CFL 200W (6500k) i to będzie ok a później zmienić np jedna lub do nich dodać jakąś 2700k na kwitnienie?.
To było:spalony: by dobre rozwiązanie ?
---------------------------------------------------------------------------
"aniele boży stróżu mój jesteś ze mną albo ch*j"

A

Andy Botwin

Guest
krzakopulos a konkluzja? bo z tego co piszesz to sobie zdaje sprawę.

A

Andy Botwin

Guest
x2Blant4u No więc właśnie, za taką kase (cena dwóch takich CFL) bierzesz HPS z Cooltubą która rozwiązuje problem ciepła, ja sam mam teraz takiego CFL-a tylko 125W. własnie ze względu na ciepło, ale... powierzchnie mam 4-krotnie mniejszą i nie chce inwestować w CT. A HPS to HPS i żadna świetlówka, nie wiadomo jak duża nie da takiego efektu.

x2Blant4u

Member
Buchów
0
Ok skonczylo sie na hps 250 i ... daje rade na te powierzchnie nawet dobrze wyszlo bo jest ok z temperatura okolo 30 stopni , temat mozna zamknac dzieki za pomoc.

-------------------------------------------------
Aniele bozy strozu moj, jestes ze mna albo h*j

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół