akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Growbox z lodówki.

Wyszukiwarka Forumowa:

n0t0frug0

Member
Buchów
0
Witam wszystkich, potrzebuję fachowych porad w zakresie budowy growbox'a z lodówki.
To mój pierwszy growbox w życiu jak i pierwsza uprawa.

Zdjęcie lodówki

Wymiary :
45x53x150
45x53 = 0,26m2

OŚWIETLENIE

Zakres :
min 7500
opt. 10000
max 12500

Z tego co wyczytałem to odpowiedni będzie HPS 150W, ale zauważyłem, że jest bardzo tania HPS AUTOFLOWERING PHYTOLITE 250W (niby przystosowana do całego cyklu weg + flo roślin AF), w ofercie nie mają 150W.
Głupie pytanie, ale bez specjalnego układu zasilającego (statecznik itd.) tej lampy nie da się podłączyć jak normalne świetlówki ?
Odbłyśnik naturalnie będzie zamontowany.

WNĘTRZE
W środku jest plastik, zamierzam go wydrzeć i zastąpić wnętrze folią Mylar, lub czymś co mi poradzicie.

WENTYLACJA

Ile wentylatorów wtłaczających i wytłaczających, i o jakich wymiarach radzicie ?
2 Wlotowe na dole, 1 wylotowy na górze ?
Filtry węglowe robione samodzielnie z poradników zdają swój egzamin w większości (widomo cudów nie ma co się spodziewać) ?

Do takiej powierzchni wejdą maksymalnie 3 automaty rosnące "normalnie" i 2 jeśli z LST ?

I pytanie z innej beczki :

Pestki AF FEM mam takie :

- White Widow
- AK-47

Od TRITON'a
- Anglematic
- Mazar
- BubbleGummer

Które radzicie ?
Przy automatach jaki system świecenia zastosować ? 18/6, 12/12 ?

D

delete

Guest
co do wentylatorów to daj 3 wyciągające na górze i zrób jeden wlot pasywny tylko pamiętaj aby otwory do wloty były mniejsze niż te od wylotu ;)

420000000

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Do takiej powierzchni wejdą maksymalnie 3 automaty rosnące "normalnie" i 2 jeśli z LST ?

I pytanie z innej beczki :

Pestki AF FEM mam takie :

- White Widow
- AK-47

Od TRITON'a
- Anglematic
- Mazar
- BubbleGummer

Które radzicie ?
Przy automatach jaki system świecenia zastosować ? 18/6, 12/12 ?
W takim boxie to lepiej 4 normalne odmiany wsadzić niż bawić się z automatami, ale jak uważasz.

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Głupie pytanie, ale bez specjalnego układu zasilającego (statecznik itd.) tej lampy nie da się podłączyć jak normalne świetlówki ?
Normalnie - czyli JAK?
Świetlówki też mają statecznik i zapłonnik. Bez tego nie da rady.

G

Gość

Guest
Moim zdaniem HPS 150W będzie odpowiedni do tej lodóweczki.
Co do wentylacji, ja mam box 60x60x190 i u mnie 2 wentylatory wyciągające na górze sprawdzają się b. dobrze. Są to 12cm ABB Cooling. Wydajne, tanie i ciche. Filtr węglowy też mam DIY zrobiony z tego do okapów i nic nie czuć (przynajmniej na tym etapie wzrostu), dałem podwójną warstwę.
Otwór wlotowy zrób o tej samej powierzchni co wylotowe jeśli mają być niezasłonięte. Zasłonięte przydałoby się zrobić większe, bo opór powietrza będzie obciążał wentylatory i powodował szum. Chociaż zakładając, że będziesz miał ten filtr węglowy na wylocie, możesz zastosować ten sam na wlocie (ja tak mam), żeby jakieś śmieci i robale się nie pchały.
Jeśli lubisz majsterkować, możesz też zrobić osłonę na tego HPSa z osobnym chłodzeniem, ale moim zdaniem jest to zbędne jeśli nie planujesz hodować roślin aż pod samą żarówkę.
Ogólnie lodóweczka to super sprawa. Sam chciałbym mieć, ale nie mam takiej czym przywieźć ze złomu :)
Pozdro

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół