Witam wszystkich, potrzebuję fachowych porad w zakresie budowy growbox'a z lodówki.
To mój pierwszy growbox w życiu jak i pierwsza uprawa.
Zdjęcie lodówki
Wymiary :
45x53x150
45x53 = 0,26m2
OŚWIETLENIE
Zakres :
min 7500
opt. 10000
max 12500
Z tego co wyczytałem to odpowiedni będzie HPS 150W, ale zauważyłem, że jest bardzo tania HPS AUTOFLOWERING PHYTOLITE 250W (niby przystosowana do całego cyklu weg + flo roślin AF), w ofercie nie mają 150W.
Głupie pytanie, ale bez specjalnego układu zasilającego (statecznik itd.) tej lampy nie da się podłączyć jak normalne świetlówki ?
Odbłyśnik naturalnie będzie zamontowany.
WNĘTRZE
W środku jest plastik, zamierzam go wydrzeć i zastąpić wnętrze folią Mylar, lub czymś co mi poradzicie.
WENTYLACJA
Ile wentylatorów wtłaczających i wytłaczających, i o jakich wymiarach radzicie ?
2 Wlotowe na dole, 1 wylotowy na górze ?
Filtry węglowe robione samodzielnie z poradników zdają swój egzamin w większości (widomo cudów nie ma co się spodziewać) ?
Do takiej powierzchni wejdą maksymalnie 3 automaty rosnące "normalnie" i 2 jeśli z LST ?
I pytanie z innej beczki :
Pestki AF FEM mam takie :
- White Widow
- AK-47
Od TRITON'a
- Anglematic
- Mazar
- BubbleGummer
Które radzicie ?
Przy automatach jaki system świecenia zastosować ? 18/6, 12/12 ?
To mój pierwszy growbox w życiu jak i pierwsza uprawa.
Zdjęcie lodówki

Wymiary :
45x53x150
45x53 = 0,26m2
OŚWIETLENIE
Zakres :
min 7500
opt. 10000
max 12500
Z tego co wyczytałem to odpowiedni będzie HPS 150W, ale zauważyłem, że jest bardzo tania HPS AUTOFLOWERING PHYTOLITE 250W (niby przystosowana do całego cyklu weg + flo roślin AF), w ofercie nie mają 150W.
Głupie pytanie, ale bez specjalnego układu zasilającego (statecznik itd.) tej lampy nie da się podłączyć jak normalne świetlówki ?
Odbłyśnik naturalnie będzie zamontowany.
WNĘTRZE
W środku jest plastik, zamierzam go wydrzeć i zastąpić wnętrze folią Mylar, lub czymś co mi poradzicie.
WENTYLACJA
Ile wentylatorów wtłaczających i wytłaczających, i o jakich wymiarach radzicie ?
2 Wlotowe na dole, 1 wylotowy na górze ?
Filtry węglowe robione samodzielnie z poradników zdają swój egzamin w większości (widomo cudów nie ma co się spodziewać) ?
Do takiej powierzchni wejdą maksymalnie 3 automaty rosnące "normalnie" i 2 jeśli z LST ?
I pytanie z innej beczki :
Pestki AF FEM mam takie :
- White Widow
- AK-47
Od TRITON'a
- Anglematic
- Mazar
- BubbleGummer
Które radzicie ?
Przy automatach jaki system świecenia zastosować ? 18/6, 12/12 ?