• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Growbox z szafki 110cm

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Witam panowie. Dzisiaj zabralem sie za budowe swojego growboxa. Jako, ze nie mialem skad skrecic desek, to kupilem szafke w Jysku :) Wlasnie taka:

Jej wymiary to 80x30x110 (szerXglebXwys). Jako, ze mam hpsa o szerokosci ok 40cm, bede musial poszerzyc te szafke troche w glab.

Oto moja lampa hps 400w:

Mam w planach lampe podczepic na stale, a regulowac wysokosc doniczek. Jak widzicie w szafce sa zamontowane szyny od szuflad i na nich beda sie opierac doniczki na desce. Prosze nie sugerowac sie, ze nie jest obite od srodka niczym, gdyz to zrobie jak juz bedzie gotowy caly box, tj poglebiony, zeby sie lampa zmiescila. Do obica mam juz kupione koce ratunkowe. Lampa zajmie mi ok 30 cm od gory. Na uprawe zostaje wiec ok 80cm. jako, ze wyskosc mala planuje zrobic to metoda scorg.

Mam jeszcze kilka watpliowsci.
1. Ile moge wlozyc doniczek do takiego boxa i jakich duzych. prosze przyjac, ze box ma wymiary 80cm - szerokosc, 80cm glebokosc i 110cm wysokosc.
2. do wentylacji lepiej uzyc 2 mniejsze wentylatorki czy lepiej jeden duzy?
3. jako, ze lampa ma 400w warto ja jakos dodatkowo chlodzic?!
4. Lub ewentualnie czy moglbym usunac z lampy te aluminowa osone i zostawic sama zarowke? Z kazdej strony box bedzie obity kocem. (wetdy nie musialbym poglebiac boxa).
5. I ostatnie pytanie, czy przez sklejke wydobywa sie zapach? (bede mial zamontowane wiatraczki i filtr weglowy na nich)

Dziekuje z gory za odpowiedzi i ewentualna pomoc :)

Pozdro

vietorius

Well-known member
Buchów
0
witam no mozesz looknać na stronie jakiejs jakie ma wymiary 11l doniczka i podoba mi sie jak ktos robi sam boxa ! bede sledził leci buch za pomysł i checi!!!:yeahh:

---------- Aktualizacja posta 23:04 ---------- Czas poprzedniego posta 23:02 ----------

witam no mozesz looknać na stronie jakiejs jakie ma wymiary 11l doniczka i podoba mi sie jak ktos robi sam boxa ! bede sledził leci buch za pomysł i checi!!!:yeahh:

z temeraturą bedziesz miał problem!

M

Mr. Edek

Guest
Hps 400W na takiej powierzchni będzie zdecydowanie za duży, 150w starczy albo 250W przy dobrej wentylacji. Nic z niej nie usuwaj, odbłyśnik jest potrzebny, lepiej rozprowadza się światło. Z filtrem węglowym zapach powinien zostać zniwelowany. :zjarany:

G

Gość

Guest
Panowie moderatorzy, prosze o przeniesienie do dzialu Indoor. Za duzo :smokee: i pomylilem dzialy, sorry ;)

Wracajac do tematu, tak wlasnie myslalem, ze z temp moze byc ciezko. Planuje wlozyc jeden wieky odprowadzajacy powietrze u gory i na nim filtr,a na dole dwa male od kompa wciagajce powietrze. Czy to bedzie za malo dziur? A moze od dolu zamontowac takie dwie kratki, jak od drzwi do lazienki?

Reszta pytan nadaj aktualna :)

pzdr

---------- Aktualizacja posta 23:19 ---------- Czas poprzedniego posta 23:17 ----------

Hps 400W na takiej powierzchni będzie zdecydowanie za duży, 150w starczy albo 250W przy dobrej wentylacji. Nic z niej nie usuwaj, odbłyśnik jest potrzebny, lepiej rozprowadza się światło. Z filtrem węglowym zapach powinien zostać zniwelowany. :zjarany:

Takiego hpsa mam i chcialbym go uzyc. Albo inaczej - musze go uzyc, bo nic innego nie zdobede ;)

czarnybyk

Active member
Buchów
0
Jak chcesz dać takiego hpsa to oddziel go szybą i tak chcesz go zamontować nieruchomo i z góry odprowadzenie ciepła z lampy tylko tak to widzę pozdr:)

G

Gość

Guest
Jak chcesz dać takiego hpsa to oddziel go szybą i tak chcesz go zamontować nieruchomo i z góry odprowadzenie ciepła z lampy tylko tak to widzę pozdr

Jakas konkretna szybe? Czy im grubsza tym lepsza?

G

Gość

Guest
[/quote]
Im grubsza tym lepsza i droższa ale polecam normalną taką jak z okna

Ile planujesz mieć roślin i jakie?

Nie wiem jeszcze do konca. Mysle, ze moze ak47 albo amnesie. A ile to sam chcialbym sie dowiedziec :)

D

delete

Guest
Budujesz kolego niezły piekarnik, przy 110cm wysokości i podstawie 0,24m^2 :zombi: Lampa 30cm, donica dajmy na to 10cm, 400W nie powiesisz 10cm nad rośliną - oj niezłe wyzwanie przed Tobą.
Większy, wyższy box albo mniejsza moc lamp.

G

Gość

Guest
Budujesz kolego niezły piekarnik, przy 110cm wysokości i podstawie 0,24m^2

Podstawa bedzie miala 0,64m2. Pisalem, ze box bedzie powiekoszony w glab, co da podstawe 80cmx80cm

Większy, wyższy box albo mniejsza moc lamp.

Wyzszy box nie ma szans. A co do mocy to moge do mojej lampy wkrecic slabsza zarowke? Jesli tak, to nie ma problemu. Kupilbym jaka trzeba i po problemie

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół