• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Growbox z szafki

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Witka!
Mam zamiar zrobić growboxa z szafki o wymiarach 40x75x60.
Będzie to mój pierwszy box i moja pierwsza uprawa. Na oku mam White Widow AF -> 5 nasionek za 37zł ze strony f2seeds.
I tu moje pytanie: czy 3 wiatraczki 12v wystarcza, oraz czy lampa hps 150w z gotowym odbłyśnikiem (patrz allegro) nada się?
Szafkę wyłożyłem od środka białym, twardym papierem.
Może coś doradzicie? Bless :spalony: !

matt525

Member
Buchów
0
Przy doborze "wiatraczka" nie patrz na woltaż bo to nic nie znaczy, zerknij raczej na przepływ powietrza (m^3/h) i jak głośny jest wentylatorek czyli poziom dB jeżeli nie chcesz żeby szafka podejrzanie Ci bzyczała, chyba ze nie ma to być tajny box.

Jeżeli jednak zależy Ci na dyskrecji to przy szukaniu odpowiednich "śmigieł" pamiętaj że producenci trochę oszukują opisując swój sprzęt więc wentylator który rzekomo wydziela 8dB "hałasu" może być głośniejszy od tego z 13. więc najlepiej kierować się testami/opiniami użytkowników. i pamiętaj że te które mają mniej obrotów na sekundę są zazwyczaj cichsze (oczywiście są odstępstwa od reguły przy tańszych markach sprzętu) a jeżeli chodzi o wielkość to większe prawie zawsze znaczy lepsze ;) więc radził bym 12 lub 14 cm

2 sztuki o przepustowości 80+ powinny wystarczyć na lampę(przegrodzoną szybą) jeden wciągający drugi wyciągający powietrze. + musisz coś zrobić aby występowała cyrkulacja powietrza przy topkach żeby nie zalęgła się pleśń a roślinka miała świeże powietrze. jak to zrobisz? nie wiem ;)

A i pamiętaj że lepiej kupić mocniejsze wentylki i później w razie czego zmniejszać ich obroty dzięki uiwersalnemu zasilaczowi.

Na lampach się nie znam ale chyba ok

PS: postaraj się tak umieścić te śmigiełka aby nic im nie przeszkadzało, obiekty blisko wentylacji mogą znacznie zmniejszyć przepustowość

oleander

Well-known member
Buchów
0
60 cm wysokosci i hps 150w .Oj nawet z szyba bedzie ciezko jakos tego nie widze. No i doniczka zajmuje troche miejsca , lampa rowniez+dodatkowe centymetry na odleglosc lampy od szczytow , wiele miejsca na planta nie zostanie. Pozdro

babum

Well-known member
Weteran
Buchów
4
Przy tej wysokosci sugerowal bym raczej uzyc cfl

G

Gość

Guest
tak więc CFL 200W + odbłyśnik (200zl to duzo?), 2 wentylatory 120mm,
a na jakiej wysokości najlepiej je zamontować, chyba że to już nie robi wielkiej różnicy.

---------- Aktualizacja posta 23:01 ---------- Czas poprzedniego posta 15:17 ----------

no i czy cfl dual dla poczatkujacego to dobry wybor?
ogladalem na allegro, niektore maja barwe swiatla 2700/6500, niektore 2100, teraz juz sam nie wiem o co chodzi...mam na mysli Phytolite 200W.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół