• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Grzyb !

Wyszukiwarka Forumowa:

Ortega

Active member
Buchów
0
Mam ciężką sytuację z moim AF Shark Attack. Historia od kiełka do ... czegoś. Kupiłem nasionko ze strony xxx, żaden noname. Wykiełkowało elegancko na chusteczkach. Wsadziłem do ziemi. Przez 4 dni ani śladu że coś się dzieje zaniepokojony delikatnie odkopałem kiełek i okazalo się że rośnie do góry nogami. Odwróciłem go i było git, roślinka zaczynała powoli wyłaniać się z ziemi po 3 dniach od odwrócenia. Wczoraj wieczorem była jeszcze w 1/4 schowana w ziemi. Dzisiaj z rana ok. 10 gdy spojrzałem na to... co to ku**a jest ?! Perfidny grzyb, który najprawdopodobniej wziął się z zainfekowanej ziemi ( ziemia była kupiona w brico tydzień temu i leżała w godzinach popołudniowych na słońcu ). Nawet nie bawiłem się w skrobanie żeby nie rozpylać zarodników, wziąłem i barbarzyńsko oderwałem skorupkę z nasionka która trzymała się na plancie który otworzył się na tyle że był przepływ powietrza między okrągłymi listkami, obciąłem 3/4 całości okrągłych listków ( to zainfekowane ) był też bardzo mały grzyb na maluteńkich listkach właściwych i delikatnie ( miękką ) wykałaczką pod lupą oskrobałem wszystkie resztki. Od razu po zabiegu wymieniłem ziemie i delikatnie dolałem wody a następnie postawiłem planta na słońcu. I tu nie wiem czy dobrze zrobiłem bo słońce + wilgoć to kojarzy mi się z pleśnią zwłaszcza na plancie po przejściach. Czy mogę cos jeszcze zrobić żeby uratował roślinkę ? Czy coś zrobiłem źle i czy wogóle jest chodź cień szansy na to że Shark pozbiera się po tym brutalnym zabiegu ? Prosiłbym o szybką odpowiedź póki jeszcze jest dzień.

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
Coś na stres by się przydało na pewno

po za tym umiarkowana temperatura i duża wilgotność są sprzymierzeńcami pleśni, a jeśli jest wysoka temperatura na dworzu(w słońcu) i jest w miarę suche otoczenie, to nie powinno być tam śladu pleśni ;)

Ortega

Active member
Buchów
0
Coś na stres by się przydało na pewno

A mianowicie ? To jest młody plant raczej żadnych wspomagaczy tam nie naleje bo spali korzenie.
a jeśli jest wysoka temperatura na dworzu(w słońcu) i jest w miarę suche otoczenie, to nie powinno być tam śladu pleśni

Chodziło mi bardziej o wilgoć z doniczki dlatego dolałem tylko kapkę wody i postawiłem od razu na słońcu żeby się suszyło. Na noc wezmę to do domu bo wieczorem pewnie będzie mgła. Czy coś jeszcze mogę zrobić ? Dawajcie nawet desperackie sprawdzone ryzykowne pomysły lepiej uratować go niż zostawić na pastwę losu.

Ortega

Active member
Buchów
0
Wez spryskaj ja oshasi sl

Nie mam takich specyfików, nie jestem pro farmerem z dużym zapleczem chemicznym, raczej skromnie na veg flo i booster. To mój 3 out i nie miałem nigdy wcześniej takich problemów i raczej nie brałem tego pod uwagę bo zawsze starałem się wszystko dopiąć na ostatni guzik. A tu taki psikus od losu że plant zaczął rosnąć w dół i zakaził się grzybem. Może jest jakiś "domowy" sposób, posypać czymś żeby wywołało wstręt u grzyba ? Przesuszyć troche planta ? Nie wiem...

juzek farmer

Well-known member
Buchów
0
Ale to duzo nie kosztuje i nie jest jakims tam zapleczem chemicznym tylko srodkiem ktory ma 90% forum xd
No ale naprawde zainwestuj bo taki plancik przez sam stres padnie...

Ciapovski

Well-known member
Buchów
0
Wez spryskaj ja oshasi sl

Co to jest?! Bo chyba miałeś na myśli Asahi Sl (10ml ok.7zł) Warto to kupić odstersowuję, taką malutką roślinkę śmiało mógłbyś psiknąć połową dawki z pewnością by jej pomogło (ja bym nawet zaryzykował 100%).

Ogólnie nie przesuszaj go ani nic, bo mu zrobisz jeszcze większa krzywdę, po prostu go zabijesz... najlepiej jakbyś wrzucił jakieś foto, łatwiej by było doradzić jaki zabieg może pomóc ;)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół