• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

HCL i KCL od GIB- ICH ZAMIENNIKI

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
Siemka, mam pytanie do osób które były dobre z chemii. A mianowicie , jak do jakiego stężenia trzeba zozcieńczyć kwas HCL, tak aby mieć płyn służący do czyczenia elektrod w PH-metrze. KCL już mam i wyczytałem jak go rozpuścić, ale o HCL-kwas solny, nic nie znalazłem i tu mam prośbę . Jesli ktoś wie jakie stężenie jest produkcie GIB lub ma wiedzę chemiczną proszę o pomoc.:spalony:

S

sub

Guest
Siemka, mam pytanie do osób które były dobre z chemii. A mianowicie , jak do jakiego stężenia trzeba zozcieńczyć kwas HCL, tak aby mieć płyn służący do czyczenia elektrod w PH-metrze. KCL już mam i wyczytałem jak go rozpuścić, ale o HCL-kwas solny, nic nie znalazłem i tu mam prośbę . Jesli ktoś wie jakie stężenie jest produkcie GIB lub ma wiedzę chemiczną proszę o pomoc.:spalony:

do czyszczenia -> najprawdopodobniej ?? =>

books_28129.png

do kalibracji: | jakie ph maja ich roztwory kalibracyjne?| Bo mają je chwila.. przecie mogę zobaczyć.

books.png

chyba.... a może nie :]

sekundkę:

ph7

89.jpg

ph4

90.jpg

ph7 inny producent:

91.jpg

ph4 inny producent:

92.jpg

hmmm: http://en.wikipedia.org/wiki/Potassium_hydrogen_phthalate

7.png

http://www.poch.com.pl/katalog-produktow/pokaz.php?grupaid=924&kod=742260118

POTASSIUM HYDROGEN PHTHALATE
potasu ftalan kwaśny
C8H5KO4
M = 204,23 g/mol
CAS: [877-24-7] WE: 212-889-4

Warunki przechowywania: szczelne opakowanie, suche pomieszczenie. Temperatura pokojowa (zalecana +15 do +25 °C).

Naważki i ceny (netto)

100 g -43.47 zł
250 g -78.26 zł
50 g -31.29 zł
500 g -113.00 zł
1 kg -165.13 zł
10 kg -760.00 zł
25 kg -1710.00 zł

pH 4 ma roztwór 0,05 molowy więc potrzebna jest litrowa kolba miarowa - woda destyl - i 10,2115 g kwaśnego ftalanu potasu : - koszt za litr licząc po odczynnikach poniżej 10 zeta.

ciekawe jaki bufor używają dla pH 7 Ha: i tak trzeba by sprawdzać przygotowane bufory względem czegoś i ewentualnie........ chyba.... :]

Ostatnia edycja:
G

Gość

Guest
Siema . Sub, dzięki za bardzo przydatne info na temat jak powinno się dbać o elektrodę , ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na moje pytanie.
Tak więc ponawiam pytanie.
Jesli ktoś wie jakie stężenie jest produkcie GIB lub ma wiedzę chemiczną proszę o pomoc.

S

sub

Guest
Gang Olsena napisał:
Jesli ktoś wie jakie stężenie jest produkcie GIB lub ma wiedzę chemiczną proszę o pomoc.

Prawdopodobnie -> 0,1 M tak jak pisze w tym... tekście - to chyba jest st. stężenie HCL używanego do tego celu - jak dostarczysz komuś produkt GIB - komuś kto ma np: możliwość miareczkowania tego ich kwasu - dostaniesz potwierdzenie tego.
BTW co piszą na opakowaniu ?

G

Gość

Guest
Prawdopodobnie -> 0,1 M
Tak też myślałem na początku , jednak wydaje mi się , że stężenie podaje się w procentach % , chociaż nie wiem jak to jest w chemii. Jeszcze raz dzięki.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół