nasiona marihuany

[HPS 100W] [0.15m2] [1x AK47] Projekt Mikro HPS

Wyszukiwarka Forumowa:

Przewidywany końcowy wynik AK 47?

• 0-10g

Głosów: 0 0.0%
  • 11-20g

Głosów: 1 5.9%
  • 21-30g

• 31-40g

• 40-50g

Głosów: 4 23.5%
  • 50+

Głosów: 10 58.8%

• Łącznie głosujących
    17

Roberto86

Ha-Haa!
Buchów
0
Witam!

To mój pierwszy post, więc chciałbym przywitać się ze wszystkimi! Do tej pory korzystałem z forum czerpiąc wiedzę pełnymi garściami, dlatego też pierwszy post jest zarazem początkiem mojej fotorelacji. Dzięki Wam dowiedziałem się bardzo wiele i trzymając się rad udzielanych przez użytkowników w tematach innych kolegów, dotarłem do miejsca w którym jestem teraz... no to zaczynamy! :smokee:

Projekt MIKRO HPS :study:

Nasiona:
1x AK47 Black Diamonds Seeds

Growbox:
Szafka o wymiarach: 49x33x103cm
Ściany pomalowane białą farbą mat

Wentylacja:
Zasilacz z regulacją napięcia (3-12V, 2000mAh)
1x wentylator mieszający PC: 92mm Gelid Silent
2x wentylatory PC: 120mm (in) i 140mm (out) Gelid Silent

Oświetlenie:
Lampa HPS 100W z cyfrowym balastem (Philips son-t pia)
Odbłyśnik DIY z blachy do pieczenia + szyba 'OptiWhite' 4mm
Chłodzenie pasywne (radiator) + aktywne (wentylator 60mm)

Fotoperiod:
18/6h na weg
12/12h na flo

Nawozy:
Weg: Biohumus Forte
Flo: Biobizz Try-Pack, Melasa
Antystres: Superplon K "Target"

Warunki:
Temperatura 26-28st.C dzień / 20-22st.C noc
Wilgotność (nawilżacz na weg / osuszacz na flo)
Weg: 65-80% dzień / 70-90% noc
Flo: 40-60% dzień / 50-70% noc

Ziemia:
Ziemia ogrodowa do warzyw (ph~6.5) z marketu
Doniczka okrągła 9L pomalowana mieszanką farby z Alginem

Trening:
LST + SuperCropping

Dodatki:
Nawilżacz ultradźwiękowy (0.5L pojemności)
Bimbrownik DIY (Grolsch 1.5L pojemności)
Termometr/higrometr elektroniczny HTC-1
Tester pH kropelkowy (2 zakresy: 4.5-9, 6-8 )
Filtr węglowy do okapów + mata węglowa (hybryda)

Info:
Nasionko trafiło na 24h do kieliszka z wodą 21 maja; następnego dnia wylądowało na wacikach, gdzie po paru godzinach wypuściło kiełek, po czym trafiło do małej doniczki z ziemią. 23 maja kiełek pokazał się na powierzchni i od tego momentu liczę jej wiek. Poniżej parę zdjęć z kolejnych etapów życia AKacza...

2 dzień:

4 dzień:

7 dzień:

14 dzień:

18 dzień:

21 dzień:

28 dzień:
(koniec FP 18/6 + ciemnia)

40 dzień / 5 flo:
(indukowała 7 dni)

Od samego początku odpowiedzi na wszystkie rodzące się pytania co do uprawy znajdowałem na forum w FR innych użytkowników, więc uznałem, że wrzucanie na bieżąco zdjęć z okresu wegetacji w moim skromnym mikro projekcie nie ma zbytnio sensu. Dlatego też FR zacząłem od krótkiego streszczenia wega w paru zdjęciach powyżej. :freak:
Obecnie mam początek flo: 40 dzień życia i 5 dzień od pokazania włosków. Fotoperiod na weg 18/6, a na flo 12/12, indukcja trwała równo tydzień.

Pozdrawiam i mam nadzieję na waszą pomoc w ewentualnych problemach, które mam nadzieję - nie wystąpią :freak2:

Ostatnia edycja:
M

mlodygru

Guest
Uznałes że nie ma sensu wrzucania zdjęć z weg bo znalazłeś odpowiedzi, ale na flo również byś znalazł:):):) hehe;) zdrowa panna, box schludny. Powodzenia do końca;)

Roberto86

Ha-Haa!
Buchów
0
Mając odmianę sezonową ewentualne błędy na wegu mogę stosunkowo łatwo naprawić. Na flo już tak dobrze nie ma i nie czuję się na tyle mocny (mimo obszernej lektury forum), by podczas pierwszej uprawy nie skorzystać z waszej ewentualnej pomocy. To źle? ;) Pozdrawiam!

M

mlodygru

Guest
Póki co idzie doskonale i trzymam kciuki aby pomoc nie była konieczna. Ale jakby co służę pomocą,;) <coolpalacz>

Roberto86

Ha-Haa!
Buchów
0
Dziękuję za dobre słowo i buszki! :thumright: Starałem się możliwie dobrze wypełnić powierzchnię boxa, a mając jednak na uwadze dostępną wysokość - po 28 dniach wega zafundowałem plantowi ciemnię i przełączyłem na 12/12. Teraz gdy na nią patrzę, nie wiem czy nie za wcześnie (biorąc pod uwagę moje LST)? Lampa ustawiona max wysoko zajmuje 13cm, doniczka 20cm, zostaje ~ 65cm na roślinę (zakładając minimum 5cm odstępu od szyby, która wcale aż tak gorąca jak myślałem, że będzie nie jest). Obecnie roślina ma 20cm wysokości.
Z drugiej strony mam zerowe doświadczenie, a czytając o AK47 i tym, że to hybryda Sativa/Indica bałem się, że rozsadzi mi boxa. No ale z dwojga złego przy moim micro boxie - lepszy krępy plancik, niż wyciągnięty badyl.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za zainteresowanie moją skromną mikro uprawą! :spalony:

Ostatnia edycja:
M

mlodygru

Guest
No ak47 potrafi urosnac. Też mam te odmianę tylko w automacie i na boki zajęła całego boxa. Twoja jeszcze sporo urośnie.

spor

Heeeeeee
Weteran
Buchów
5,578
Odznaki
3
Ja teraz trochę załuje, że nie wziąłem jednej sezonówki zamiast AF.... Następnym razem podejme się sezona.

Roberto86

Ha-Haa!
Buchów
0
Czytałem twoją fotorelację i podoba mi się oświetlenie. :grin: Sam myślałem nad diodami, ale ostatecznie wybrałem HPS'a 100W ze względu na temp w zimie (polecę wtedy z AF, by móc świecić stale 22/2 lub 24/0 dla odpowiedniej temp w boxie). Masz trzy AF na podobnej powierzchni - odważnie - będę na pewno śledził! :yeahh:

Ja nie chciałem automata, bo to pierwszy raz, zero doświadczenia i szansa na uwalenie czegoś spora, a taki sezon daje jednak możliwość potrzymania na wegu wedle potrzeb i postępów LST. Jednym plantem udało mi się zapełnić całego boxa i nie wyobrażam sobie trzymania na tej powierzchni np dwóch takich potworów...

Następna po tym AKaczu poleci White Widow Auto też od Black Diamonds Seeds. Mając już jakieś nikłe doświadczenie spróbuję z odmianą automatyczną, choć LST nie będzie już tak 'rozległe' i pozwolę jej na wyższy wzrost. :freak: Pozdrawiam!

spor

Heeeeeee
Weteran
Buchów
5,578
Odznaki
3
Pierwotnie miało być CFL, ale po kilku dniach namysłu zdecydowałem się zrobić przyszłościową inwestycje.
Jestem naprawdę pod wrażeniem mocy tych diod, także polecam każdemu!
Z tymi trzema AF trochę poleciałem po bandzie, teraz nie ma już odwrortu więc nie będę się użalał i mam nadzieje, że wytrwam do końca. :D
Twoja fr na pewno będzie dla mnie skarbnicą widzy, bo nastepnym projektem będzie sezonówka. :)

z fartem!

Roberto86

Ha-Haa!
Buchów
0
UPDATE:

Minęły 2 dni od ostatnich zdjęć. Panna rośnie, poprawiłem dzisiaj lekko LST (wyrównując uciekające szczyty), spryskałem Superplonem K, ale poza tym nic ciekawego się nie dzieje - temperatura i wilgotność w normie. Lekko popalone końcówki są coraz mniej widoczne - jadę od 2 podlań na samej wodzie (bez flusha, bo popaliło delikatnie). Box spisuje się znakomicie - odwdzięcza się za czas poświęcony na jego zrobienie. :yeahh:

Czas na to co tygryski lubią najbardziej... zdjęcia:

Dzień 42 / 7 flo:

Szczytów łącznie jest 13 - maleństwa z dołu wycinam. Zastanawiam się jak wysoko panna jeszcze urośnie zanim zwolni i pójdzie w kwiatostany? Mam jeszcze zapas, także spoko :D ale faktycznie - to prawda, że uprawa wciąga bardziej niż palenie! Natomiast jeśli palenie swojego tematu, da mi tyle satysfakcji co sama uprawa - szykuje się najprzyjemniejszy high w życiu! :D :freak:

Zapraszam do komentowania - Wasze uwagi są zawsze mile widziane. :study:

Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
M

mlodygru

Guest
Normalnie przypomina mi moją. Dobry trening i ręką growera. Roślina się odwdzieczy;) powodzenia do końca. Już teraz śmiało obstawiam że wyjdzie ponad 40 g

michal1337

Well-known member
Buchów
0
Pięknie od samego początku. Widać jak pięknie kolory zmieniała. Ciśnij bez błędnie!

Roberto86

Ha-Haa!
Buchów
0
Normalnie przypomina mi moją. Dobry trening i ręką growera. Roślina się odwdzieczy;) powodzenia do końca. Już teraz śmiało obstawiam że wyjdzie ponad 40 g

Tak samo pomyślałem, gdy pierwszy raz oglądałem twoją fotorelację. Podobny trening stosujemy i oby efekty też były podobne - czekam na relację z niedzielnej (jeśli dobrze liczę) kosy twojego AKacza! :D Co do wyniku - zooobaczymy, ale po cichu też liczę skromnie na nieco więcej jak 30g, więc wszystko ponad ten wynik będzie dla mnie sukcesem. :freak:

Pięknie od samego początku. Widać jak pięknie kolory zmieniała. Ciśnij bez błędnie!

Dzięki! Mam jedną pannę w boxie, więc staram się jej dogadzać - all inclusive przez cały grow... :thumleft:

Coś pięknego :D
Pozdro :)

Cóż mogę napisać? Dziękuję! :yeahh: Oby dalej szło równie "nudno i spokojnie" aż do końca, a będzie sztos!
11 lipca zapraszam na kolejny update.

Pozdrawiam Panie i Panów :thumright:

Roberto86

Ha-Haa!
Buchów
0
UPDATE:

Minął tydzień od ostatniego up'a, więc czas na nową porcję info z mojego mikro ogródka. <joint> Przez ostatnie 7 dni nie działo się nic niepokojącego, czy choćby ciekawego. Lokalni fani kina akcji będą zawiedzeni. :crazy: W sumie to chyba dobrze... :freak:

W tym czasie dwa razy delikatnie poprawiłem LST, lekko ponaginałem liście przy ścianach + jednego emo xD z wyraźnymi skłonnościami samobójczymi przy wentylatorze wlotowym <rotfl>; podsypałem ziemię po raz ostatni, oraz dla zbicia wilgotności w późniejszym flo - posypałem powierzchnię donicy wyparzonym keramzytem.
Codziennie doglądam takiego odsłaniania poszczególnych liści kolejnych odrostów, by wszystkie wolniejsze szczyty dostawały więcej światła i goniły resztę - efekt siatki bez siatki :p (no może trochę przesadzam, ale jak na pierwszy raz z LST, SC i ogólnie pomidorami - jestem z siebie zadowolony).
Generator CO2 DIY co 10 dni dostaje świeży zacier i pędzi na szalony. Lampa poszła w górę i jest teraz 20cm nad szczytami. Mam miejsce wzwyż, więc dałem jej 5cm więcej luzu - niech ma! Ogółem roślina ma obecnie ~25cm wysokości.
Temperatura za dnia to ~24-26st.C, a w nocy ~20-22st.C, wilgotność ~65% w dzień i ~75% w nocy. :thumright: Pogoda i ostatnie ulewy skutecznie podnoszą wilgotność mimo wyjęcia nawilżacza z boxa tuż po zakończonej indukcji.

Roślina dwa dni temu dostała 1L wody z dodatkiem 1x łyżeczki melasy spożywczej z trzciny cukrowej o pH ustawionym na ~6.6. Podlewam co parę dni, gdy donica robi się wyraźnie lżejsza, ale zanim liście zaczną więdnąć! Poza tym głównie zaglądam do panny tylko by porobić zdjęcia, zmierzyć pH wody (by mieć stałą kontrolę nad tym co leję do doniczki) i podlać ją co parę dni w cyklu: 1x z nawozem na flo, 1x wodą z melasą i 1x samą wodą. Roślinie to chyba pasuje. Nie przekraczam zalecanych dawek. Po prostu staram się jej nie przeszkadzać i pilnować rutyny.

No to co? Może jakieś zdjęcia? <peace>

49 dzień / 14 flo:

Zdjęcia zrobiłem najlepsze jakie mogłem - starając się robić je w podobny sposób do tych z poprzedniego up'a. :thumright:
Zapraszam do oglądania i oceniania. Aaaaaaa.... zapomniałbym(!) Miałem mieć od tygodnia wentylator mieszający, ale kurierowi paczka zaginęła, więc w najbliższym czasie wleci jeden bądź dwa wentylatory PC o wymiarach 80x80mm - tej samej serii co pozostałe: Gelid Silent.

Edit: w sumie gdy tak teraz porównuję sobie zdjęcia sprzed tygodnia i z dziś - przełączając szybko karty i obserwując to samo ujęcie - jestem zadowolony z progresu. To moje pierwsze grow, choć dość długo czytałem forum zanim wgl założyłem konto.

Pozdrawiam i do zobaczenia za 7 dni! :yeahh:

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół