• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

[HPS 150W][0,32m2]+[hps 250W][0,49m2] Grapefruit, Bubblegum, Master Kush

Wyszukiwarka Forumowa:

RunBoyRun

Well-known member
Buchów
0
Witam wszystkich!

Może zacznijmy od słowa wyjaśnienia, nie czytaj jeśli ci się nie chce po troche popie****e tu ;) - rośliny których życie będziecie tu obserwowali są uprawiane tylko i wyłącznie na użytek 2 par, które lubią sobie przynajmniej 2-3 razy w tygodniu zapalić. Nikt więcej prócz was, moi drodzy, nie będzie miał pojęcia o istnieniu tej uprawy, nie będzie nawet lufki na sprzedaż. Słowem - odcinamy się na całość od środowiska obracających marihuaną, ponieważ takie środowisko jest najbardziej przypałogenne. Palimy średnio od 8 lat, bez kontatów z Policją czy jakiejkolwiek innej wpadki. Mamy dość dilerów-idiotów z ich sztukami "saletrzaka" o wadze 0.6g lub płacenia 50zł za prawdziwy gram prawdziwego zioła i nerwowego rozglądania się po drodze od dilera do domu.

Więc - koniec pie****enia.

Jest to moja druga uprawa, w międzyczasie służyłem radą i doświadczeniem w 3 innych uprawach, wszystkie udane, prócz jednej, zakończonej przypałem. Ktoś się spruł niestety.

Docelowe boxy (tak, bedą dwa, jeden u mnie, drugi w innym mieście, będą się nim opiekować początkujący growerzy i podsyłać fotki do fotorelacji) są wciąż w trakcie przygotowania, mam nadzieję że w weekend będę miał okazje je wykonać, z czego fotki wrzucę. W jednym będzie 0,32m2 i HPS 150W, drugi to już 0,49m2 i HPS 250W. Oba wyskość około metra. Wentylacja oparta o wentylatory promieniowe 240m3/h, i analogiczne filtry węglowe. Całość zbudowana z białych płyt meblowych, dostępnych przycietych na życzenie w każdym markecie budowlanym, uszczelnionych dokładnie silikonem. Jak widać całe przedsięwzięcie ma na celu zbudownie boxów możliwie niewykrywalnych.

W boxach zagoszczą po 4 rośliny:
- 4x fem Grapefriut
- 3x fem Bubblegum (jeden kiełek wziął i zdech po wyjściu :( )
- 1x fem Master Kush (na uzułepnienie)
Wszystkie pestki z jednego z wiodących sklepów z nasionami w Polsce.

Nasiona poszły do wody (z butelki, niskozmineralizowana niegazowana) 25 sierpnia, w ciągu 24h wystrzeliły kiełki i poszły do ziemi. Mieszanka wykonana wg przepisu z wiki, czyli włókno kokosowe + ziemia doniczkowa + perlit + dolomit dla stabilizacji ph. Wszystko z jednego dobrego ogrodniczego. Litrowe doniczki, z jedną warstwą kremazytu na dnie. Doniczki, po wsadzeniu nasion, poszły grzać się pod lampę w boxie-matce, czyli naprętce wykonanego z dwóch skrzynek mikro-boxa z HPS 150W.

28 sierpnia

rano moim oczom ukazały się 2 pierwsze Grapefruity:

(zdjęcia bedą nazywane nr roślin, które są zapisane na doniczkach)

Do wieczora jeszcze 3 rośliny wyszły z ziemii.

29 sierpnia

Następnego dnia następne dwie pokazały listki. Ostatnia doniczka nie dawała mi spokoju, więc BARDZO BARDZO DELIKATNIE (pędzelek, elastyczny pasek plastiku itd) zaczełem w niej grzebać. Okazało się że niestety kiełek który zbrązował zaraz po wyjściu z nasiona jeszcze przed wsadzeniem do ziemii był stracony. Dlatego do wody poszedł jeden Master Kush z Dutch Passion.

Pozostałe roślinki radzą sobie świetnie.

Dzis, 30 sierpnia nie mam fot, ale mogę powiedzieć że Master wykiełkował. Niestety znów niepokojąco zbrązowiał czubek, ale poczekamy do jutra rana na rozwój wydarzeń.

Zdjęcia postaram się wrzucać mniej więcej 2 razy w tygodniu - życzę przyjemnej lektury! :)

Ostatnia edycja:

tekbar

Well-known member
Buchów
0
Grejfrucik ... moje ulubione ... buszek na dobry start :)

RunBoyRun

Well-known member
Buchów
0
31 sierpnia

Master Kush trochę mnie zmartwił, bo przez noc niewiele więcej kiełka wylazło, ale po obrócieniu delikanym czystą łyżką kiełek w ciągu godziny zareagował zmianą kierunku wzrostu, więc poszedł do ziemii. (Zdjęcia gorszej jakości ponieważ nie miałem aparatu pod ręką. serio robione kamieniem)

Pozostałe roślinki bez zmian, rosną dzielnie i czekaja na boxy, które już niedługo powstaną. A przy okazji poprawiłem whitebalance ;)

Grapefruity:

Bubblegumy:

---------- Aktualizacja posta 06-09-2012 02:51 ---------- Czas poprzedniego posta 31-08-2012 20:19 ----------

6 września

Trochę czasu mineło od ostatniego update'a, ale w międzyczasie powstały 2 boxy i nie było czasu na pisanie =]

Może zacznijmy od nowych domków dziewczynek, później przejdziemy do tego co się działo z dziewczynkami w ciągu tych paru dni.

Oba boxy powstaly od podstaw, zacznijmy od boxu w innym mieście. Ostateczne wymiary zewnętrzne to 50x65x135, komora na rośliny ma dokadnie 46,5 x 61,5 x 100. Wszystkie łączenia uszczelniane sylikonem.

I z drzwiami.

Wstawiony na miejsce

Oświetlenie HPS 250W (dołożymy jeszcze szybę), wentylacja - wiatrak priomieniowy i czekamy na przyjście filtrów węglowych.

Drugi box powstał u mnie, wewnątrz istniejącej szafy. Mogę zdradzić że szafa była budowana 3 lata temu już z myślą o growboxie :) Jak widać posiada dość nieregularny kształ, ale wg moich obliczeń to po wstawieniu 11l doniczek wyrównają one wysokość z wnęką po lewej i razem da to ~0.30m2.

Po zasylikonowaniu szczelin:

Kratki wentylacyjne - w trakcie remontu niektóre przestrzenie zostały zabudowane płytami gipsowymi, za którymi swobodnie przepływa powietrze z różnych punktów budynku - wystarczyło zrobić dziurę w ścianie i wstawić kratkę.

Powietrze wyciagane jest z drugiej strony, do kanału prowadzącego do wiatraka i w przyszłości filtra. Jak widać praca wrzała, narzędzia nie wytrzymywały ;)

I z drzwiami, już po pomalowaniu.

Farba już wyschła i dziś dziewczynki poszły do nowego domku.

Ale co się dzieje z roślinami zapytacie. Odpowiem bez wachania: napie****ają, chociaż już wiem że Bubblegum to niestabilna odmiania.

Kilka dni temu jeden z bubblegumów pokazał mutację stożka wzrostu:

Obciełem to w cholere wczoraj, widząc po bokach łodygi że już były zalązki następnych topów. Niby sztuka toppingu mówi że powinno to nastąpić po 3 piętrze liści prawidłowych, ale co tam. Marihuana to chwast, przeżyje dużo.

Pozostałe rośliny bezproblemowo pokazują mi co potrafi HPS ;)

Grapefruity:

Bubblegumy:

Tu mamy tą roślinkę po przejściach - jak widać nowe topy już cisną :)

Master Kush:

Gniewosz

Well-known member
Buchów
0
jesteś bardzo estetyczny i dokładny :) masz tam jak w aptece! A do tego to jest box twojej roboty ! Brawo!

RunBoyRun

Well-known member
Buchów
0
Dziękuję za miłe słowa :) Oba boxy zostały zbudowane z myślą o conajmniej roku działania i miałem dużo czasu na planowanie, plus budżet ok 700zł na każdy - tylko głupek by coś tu spieprzył ;)

D

dlete

Guest
No stary postarałeś się ;D Buch za ten box. Będę tu zaglądał bo zapowiada się elegancko. Z fartem do :harvest:

RunBoyRun

Well-known member
Buchów
0
13 sierpnia - 15 dzień vega

Miną kolejny tydzień, mimo wcześniejszych deklaracji wychodzi update raz na tydzien ;)

Rośliny na koniec zeszłego tygodnia (sobota, 8.09) pokazały mocne niedobory, mimo podlania Biohumusem straty potasu w dolnych liściach były już nie do odrobienia. Po prostu zjadły wszystko z doniczek co mogły.

W niedziele, po wizycie w lokalnym markecie budowlanym zostały przesadzone do 7,5l doniczek (większe by się nie zmieściły w boxach) wypełnionych mieszanką "Compo Sana - podłoże najwyższej jakości do roślin domowych" zmieszanej z eksta paczką perlitu oraz resztą ziemii z poprzedniego mieszania. Przy okazji zostały przestawione na cykl 12/1 (12h jasno, 5.5h ciemno, 1h jasno, 5.5 ciemno).

Rośliny w nowych doniczkach musiały pójść do wyznaczonych boxów. U mnie zostały 2 Grapefruity, Master Kush i Bubblegum który pokazał mutację. Pozostałe rośliny po parogodzinnej podróży trafiły do boxa drugiej pary. Niestety okazało się że HPS nie działał. Rośliny zostały oświetlone 120W MH. Następnego dnia okazało się że chodziło o błędne podłączenie (zestaw był gotowy). HPS poczekał jeszcze jeden dzień, na szybę, ale rośliny zdąrzyły się powyciągać. Teraz stoją w blasku 250W HPS.

6 największych roślin dziś przeszły FIM (obcinanie topów). Master Kush jest troche za mały, a jeden z Bubblegumów już miał.

Box 250W:

Grapefruity

Bubblegumy

Całość:

Box 150W (mój):

Grapefruity

Bubblegum

Master Kush

Całość:

Gniewosz

Well-known member
Buchów
0
mogłeś rozdzielić te 2 boxy na 2 fotorelacje ... przejrzyściej by było :)

RunBoyRun

Well-known member
Buchów
0
W sumie racja, ale zdecydowaliśmy się na jedną fotorelację z kilku powodów:
- jestem master growerem nadzorującym oba boxy (regularnie bywam w obu miastach)
- redukcja ryzyka wpadki (a nóż nie usunięty exif czy jedno połączenie bez zabezpieczeń)
- i tak obrabiam wszystkie zdjęcia, plus wiem co tam się dokładnie dzieje
- rośliny startowały razem

Postaram się jasno i dokładnie rozdzielać co się dzieje w obu boxach w następnych postach, by łatwo się czytało :)

A przy okazji - wiecie jak kur***ko ciężko kupić teraz żyletkę w mieście? Skończyło się na tym że kupiłem maszynkę jednorazówkę i rozebrałem na części pierwsze, ale bez dobrego ostrza nigdy nie biorę się za FIM.

Ostatnia edycja:

RunBoyRun

Well-known member
Buchów
0
20 września - 22 dzień vega

43 dzień od wybuchu wojny.
Witko dolej nie widoć, poszedł z wojskami Napoleona. Słyszeli my że ścioł paru szczygłom głowy i dogio ich do gleby, jak chłop dziewoje dogina. Suche byly to łatwo było. Trzy dni to trwało, stopniowo, powoli, ale leżo jak długie, na płasko, jak Kowalska w kościele krzyżem.

--------Box 150W--------

W chaupie gdzie majo żarówke 150W nic się nie działo. Rosło se to tałatajstwo na wszystkie strony, a jak przez łep dostao to sie po bokach plenić zaczeo. Na chwile dano, po wygibasach z drutem, każde to to ma głowów po sześć, a niektóre nawet osiem! Panie! Jakby mi sie tako prosiaki mnożyły stać nas by było na większo żarówke!

Cytrusy:

Guma Donald:

Ten no, Mister Syf:

I caly ten kocioł czarci.

--------Box 250W--------

W tej bogatszej chaupie, tam gdzie światło 250W majo, wiecie, chen za wśio, przy krzyżu Jezusiczkowym, o, tam to sie dziao. Problemy z nastrojami było, ciągle gorąco. Ale wyszło na to że ten niemiec, Transformator, tak atmosferę podkręcał, że nawet jakaś jucha sie poła i amputacje trzeba bylo robić! No to chopy poradzili sie jak to chopy - powiesili niemca Transformatora pod sufitem. Żeby z tego kiedy jakiej wojny nie było... Wiatraki holenderskie postawili, dobrobyt majo. Bestie też się krzewio, wielkością równie duże są jak z tej biedniejszej chaupy.

Cytrusy:

Gumy Donald:

Niemiec Transformator pod sufirem:

Witko przed wyjazdem (niech Bóg ma go w opiecie!) z miasta przywiozł na furmacne jakieś wodniste gówno, wiecie kumy, zachodnie! Biohomo-niewiadomo, do podlewania roślin. Kazał podlewać tośmy podlewali, na razie dostało one tego raz, bo się tego zachoniego gowno to ja troche boje. Witko wróci to bedzie myślo co dalej.

1percenthc

Well-known member
Buchów
5
Buch za pomysł! :spalony:

Po za tym fim możesz wykonać równie dobrze nożem wysuwanym bo jest tak ostry jak żyletka, chyba to było do papieru ;d

z fartem :harvest:

<peace>

RunBoyRun

Well-known member
Buchów
0
A teraz was zaciekawie:

Otrzymałem dziś od znajomej Pani doktor biotechnologii, która lubi zapalić, zestaw hormonów stymulujących różne zachowania roślin :D

BAD i KIN - Cytokininy (pobudza rozwój liści i pobudza kiełkowanie)

IAA, NAA, 2,4-D - Auksyny - wszyscy na tym forum powinni wiedzieć do czego są auksyny.

PPM - bardzo silny środek przeciwgrzybiczny i przeciwbakteryjny. Jakby coś przypadkiem wylazło.

Jako że z roślinami różnie się dzieje zdecydowałem się na ich użycie. W boxie 150W jedno podlanie z auksynami dwóch najmniejszych roślin (Bubblegum i Master Kush), cytokininy pójdą do boxy 250W dla dwóch gorzej idących Grapefruitów.

Rośliny wyglądają dziś jak na wczorajszych zdjęciach, wrzucimy następne fotki gdy tylko pojawią się pierwsze widoczne zmiany.

---------- Aktualizacja posta 25-09-2012 00:03 ---------- Czas poprzedniego posta 20-09-2012 18:48 ----------

25 września - 27 dzień wega

Wygląda na to że rośliny wreszcie rzuszyły normalnym tempem. Jesteśmy około tygodnia od założenia scrogów :) Tak, tak, odsuwamy przyjemność plonów w czasie, bo już zdąrzyliśmy zrobić i FIM i LST haczykami, ale efekty już w tym momencie są obiecujące :)

Rośliny na razie raz, 4 dni temu, otrzymały po 0,5 dawki wspomnianych w poprzednim poście hormonów. Widać lekkie ich działanie, ale nic powalającego. O no nam też chodziło: by nie przesadzić.

---- BOX 150W ----
Grapefruity:

Bubblegum, otrzymał hormon wzrostu.

Master Kush, otrzymał hormon wzrostu, ale strzelił focha i postawnoił że ostanie kapustą.

W boxie wygląda dużo ciasniej niż w 250W, ale nie zapominajcie o wnece po lewej. Rośliny zostaną równomiernie rozprowadzone po boxie scrogiem.

---- BOX 250W ----
Bubblegumy:

Grapefruity, otrzymały hormon stymylujący krzewienie i rozwój liści:

Po ustabilizowaniu temperatury gołym okiem widać że rośliny mają się dużo lepiej:

D

delete

Guest
Bardzo mi się takie działania podobają, a co do exif, to chyba forumowa galeria sam usuwa te dane.. Dobre medium im zmieszałeś. Powodzenia :flower:

RunBoyRun

Well-known member
Buchów
0
Heh, wiem że forum usuwa exif, ale powiem tak: mając w szafce 3 lata więzienia nie ufam nikomu ;)

A zapomniałem w sumie wspomnieć o największej ciekawostce związanej z podaniem auksyn Bubblegumowi i Master Kushowi w boxie 150W. Mianowicie rośliny po otrzymaniu hormonu wzrostu wyciągneły z ziemi 75% haczyków którymi były trenowane! Haczyki po 10cm długości - dziewczyny są silne :)
Ostatecznie po tym fakcie przepiełem haczyki na główną łodygę i pozwalam reszcie topów i liści rosnąć swobodnie, we wszystkich 4 roślnach. I tak będzie jeszcze ScrOG (i tu jeszcze jedna ciekawostka - każda roślina otrzyma indywidualną siatkę, ale o tym już w następnym poście...).

---------- Aktualizacja posta 01-10-2012 01:47 ---------- Czas poprzedniego posta 25-09-2012 09:44 ----------

1 października - 33 dzień wega

Nadszedł następny wielki etap tej uprawy: ScrOG. Wszystkie rośliny pod koniec zeszłego tygodnia dostały indywidualne siatki, dopasowane do tego jak doniczka stoi w danym boxe, tak, by wykorzystać pełen potencjał boxów.

Czemu indywidualne zapytacie? No ku**a, tłumaczyć musze? :D Każda z siatek ma dokładnie powiesznię 1/4 boxa do którego została przygotowana, niezależnie od kształu.

Rośliny są podlewane mniej więceje 2 razy w tygodniu - odstana woda z kranu + biohumus + florovit. Postanowiliśmy też dokłożyć do doniczek ziemii. Głównie dlatego że, mimo dobrego ubicia przy przesadzaniu, jej poziom znacząco opadł.

Część roślin pokazała preflowery (pojedyńcze kwiaty w miejscach "startu" topa), manifiestując swoją płeć.

---- BOX 150W ----

Jak widać zaraz po treningu :) W przypadku tego boxa po założeniu siatek rośliny które zostały pod siatką bardzo się wyciągneły. Na szczęście po przerośnięciu przez siatkę wróciły do normalnego tempa i idą mniej więcej równo, mimo tego że Master Kush jest tydzień młodszy i mój kot się na nim wyżył troche... (chwila nieuwagi i okazało się że sierściuch też lubi ;) )

Grapefruity - jako szybciej rosnące dostały misję wypełnienia wnęki:

Bubblegum:

Master Kush:

Całość:

---- BOX 250W ----

Gołym okiem widać że 250W daje na tyle dużo światła że rośliny nic sobie z siatek nie robią i dalej się krzaczą pod siatką. Mniej więcej 8 oczek na siatke jest juz zajęte przez topy.

Grapefruity:

Bubblegumy:

Całość:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół