akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

HPS 150W, 3 x AK47 XL

Wyszukiwarka Forumowa:

wiadro.

Member
Buchów
0
Witam. !!!
Chciałem Wam się pochwalić tym czym się teraz zajmuje. Jeśli coś robię nie tak proszę o konkretne porady.

3 x AK47 Xl od Zambeeza Seeds

BOX:
-Dark Street 60, 60x60x160
OŚWIETLENIE:
-HPS 150W AUTOFLOWERING
WENTYLACJA:
-wlot pasywny
-wentylator wyciągający EURO1 fi100mm / 105m3
-2xwiatraki komputerowe mieszające

KONTROLA PARAMETRÓW:
-higrometr
-ph Test Kit CPL
-nawilżacz powietrza

NAWOZY:
-Biohumus Forte, Terra Flores, PK 13/14, Ripen
PODŁOŻE
-Plagron Light Mix
FOTOPERIOD:
-20/4
DONICE DOCELOWE
-11l

Obecnie pomidorki mają 7dni życia. Przez pierwsze 2 dni od wyjścia z ziemi trzymałem je na parapecie aby od razu ich tak nie porazić ostrym światłem.
Z tego powodu mogą być też jak się domyślam lekko "cofnięte".

Pytanie: Przesadzać już do docelowych ?

Zdjęcia wykonane tuż po włączeniu lampy!

U

Usunięty 70000

Guest
oj na pewno jeszcze musisz poczekac z przesadzeniem. najlepiej zlapac roslinke w dlon, lodyge miedzy dwa palce i przewrocic doniczke do gory nogami i zobaczysz jak wygladaja korzenie, jesli bedzie ich juz duzo i prawie, ze zajma wiekszosc ziemi to mozesz przesadzac :p chyba, ze boisz sie uszkodzenia to.. jesli masz dziurki na spodzie doniczki to jak beda wychodzic korzenie nimi juz to tez mozesz przesadzac :p i pamietaj, zeby ziemia nie byla za sucha bo ejsli korzenie nie beda odpowiednio rozwiniete to wszystko Ci sie posypie.. powodzonka ;)

O

OdcieńZieleni

Guest
pamietaj, zeby ziemia nie byla za sucha bo ejsli korzenie nie beda odpowiednio rozwiniete to wszystko Ci sie posypie.. powodzonka ;)

tak, to bardzo ważne, przelej wodą przed przesadzeniem , zeby ziemia zbiła się w jedną bryłę, łatwiej będzie Ci ją wyciągnąć.

wiadro.

Member
Buchów
0
Zawsze jeszcze zmiękczałem wodę bo mam trochę twardą. Myślicie, że z tym podejściem coś z tego będzie ? :D Co sądzicie wgl o tym podłożu ?

haro

Well-known member
Buchów
0
Co wy gadacie o podlaniu przed przesadzaniem, roslina powinna byc przesuszona, a bryła korzeniowa ma być na tyle rozwinięta żeby wiązało ziemie. Mokrej ziemi nie odlepisz od doniczki bez pie****enia sie

Świeżaczek1

Banned
Buchów
0
Co wy gadacie o podlaniu przed przesadzaniem, roslina powinna byc przesuszona, a bryła korzeniowa ma być na tyle rozwinięta żeby wiązało ziemie. Mokrej ziemi nie odlepisz od doniczki bez pie****enia sie

tja, jasne
normalnie podlewasz przed przesadzeniem żeby gleba bardziej się zbiła a od doniczki nawet jeśli jest problem z odklejeniem to wystarczy delikatnie puknąć i na bank nic roślince się nie stanie bo wilgoć utrzymuje wszystko w kupie.
jakbyś miał przesuszoną ziemię to by się wszystko rozpadło w pył i najprawdopodobniej uszkodziłbyś bryłę korzeniową.

haro

Well-known member
Buchów
0
Rośliny przesadzasz z sucha ziemia, z dobrze rozwinięta bryla korzeniową, w dołek sypiesz mikoryze (jesli takiej używasz) i podlewasz po przesadzeniu. Chyba że przesadzasz jak korzenie nie wypełniły doniczki, to ci się ziemia rozsypie. Nie chce mi sie pisać jaki jest cel sadzenia w mniejszych donicach.

Świeżaczek1

Banned
Buchów
0
Rośliny przesadzasz z sucha ziemia, z dobrze rozwinięta bryla korzeniową, w dołek sypiesz mikoryze (jesli takiej używasz) i podlewasz po przesadzeniu. Chyba że przesadzasz jak korzenie nie wypełniły doniczki, to ci się ziemia rozsypie. Nie chce mi sie pisać jaki jest cel sadzenia w mniejszych donicach.

jaki by nie był trzeba przesadzić. przed przesadzeniem należy ziemie podlać i chyba jasne jest że roślina musi mieć dobrze rozwiniętą bryłę korzeniową. nie zawsze jednak jest cała doniczka wypełniona korzeniami dlatego więc moczy się ziemię przed podlaniem

wiadro.

Member
Buchów
0
Ja sadzę w mniejszych ponieważ nie ważne jak nisko bym nie dał lampy to i tak się troche wyciągną i trzeba dosypywać ziemi. Wole dosypywać w mniejszych doniczkach niz w wielkich donicach :D Takie jest moje zdanie, nie wiem co tam inni sądzą na ten temat ale później wkładam w donice docelowe, zasypuje ziemią ponad liście pierwotne i później nic się nie wyciąga :spalony: :spalony:

M

mlodygru

Guest
tja, jasne
normalnie podlewasz przed przesadzeniem żeby gleba bardziej się zbiła a od doniczki nawet jeśli jest problem z odklejeniem to wystarczy delikatnie puknąć i na bank nic roślince się nie stanie bo wilgoć utrzymuje wszystko w kupie.
jakbyś miał przesuszoną ziemię to by się wszystko rozpadło w pył i najprawdopodobniej uszkodziłbyś bryłę korzeniową.

Ani nie moze byc przesuszona ani mokra. Ma byc umiarkowanie wilgotna tj. jakis dzien po podlaniu. Ziemia nigdy sie nie rozsypie jak masz dibrze rowlzwiniete korzenie. Najczęstszym bkedem jest przesadzanie za wczesnie bo wtedy latwo uszkidzic korzenie. Lepiej troche pozniej niz w tygodniowej roślince. Wtedy taki zabieg nie ma w ogóle sensu

wiadro.

Member
Buchów
0
13 dzień, w 11 przesadzone więc znowu troszke spowolniły. Podlewane regularnie co 2/3 dni. Temperatura 26-27 stopni, wilgotność 55 do 60% za dnia. W "nocy" mają 18stopni i 70/75% wilgotności.

"Donice" mają po 10l ziemi. Do środka wsadziłem folie kubełkową i wokół wiader wywierciłem kilka dziur. Myślicie, ze sprawdzi się to jakoś ?

wiadro.

Member
Buchów
0
Ameis ! D:

Dziś 22 dzień.
Roślinka ta w lewym górnym rogu pokazała płeć jakieś 2/3 dni temu. Dziś też dostała pierwszą 100% dawke Canna Terra, pozostałe dwie podlałem jeszcze Biohumusem. Jak oceniacie ich dotychczasową przemianę ?
:jaraczz::jaraczz::jaraczz::jaraczz:​

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół