• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[HPS 400W][0,86m2] 1x Grapefruit, 2x TrainWreack, 1x WWxBB, 1x XLINE, 3xNO NAME,

Wyszukiwarka Forumowa:

cdg85

Member
Buchów
0
Witam to moja pierwsza fotorelka, a zarazem, pierwsza uprawa. Kręcę się po forum ok 2 miesiący, i szukałem przydatnych informacji. W międzyczasie postawiłem dom, spłodziłem 4 córki i mam 3 kolejne w drodze. Ale zacznijmy po kolei.

DOM
80x100x170 z szafy z dobudówką z tyłu aby potomstwo nie narzekało na brak miejsca. HPS 400W prosto z Alledżerro, Lampa Natrium Agro Lux.
Wyciąg jest dwustopniowy, mianowicie rura odprowadza prosto z lampy ciepło, nie jest to cooltube, ale muszę powiedzieć że to rozwiązanie zbiło temperaturę o 6 stopni, drugi wyciąg jest centralnie na górze. W obu przypadkach zastosowałem wentylatory od pc 140x140 o wydajności wg producenta ok 60m3/h.
Wentylatory wpuszczające są umieszczone w podłodze i tutaj zastosowałem dwie 80. W środku jako wentyl mieszający hula już '300 wentylator z prawdziwego zdarzenia.

Temperatura ok 30-32 C (tylko kilka stopni więcej niż w pomieszczeniu) , wilgotność 50-60%.

Pestki, pierwsze 3 dostałem od kumpla, niestety rozmazała się nazwa na opakowaniu, lecz się nie zraziłem, ważne że feminizowane, potem kolega dorzucił mi Grapefruita. Ok tygodnia temu doszły i moje pestki. WhiteWidowxBigBudda, Trainwreack i X-line od Oriona.
No name najstarsza ma 3 tygodnie, pozostałe NN 1,5 i tyle samo ma grapefruit. Pozostałe leżą jeszcze na łonie natury i kiełkują dopiero.

Najstarsza NN i widać już u niej zgrubienie łodygi, dzisiaj lekki FIM, dosłownie 2mm z końcówki zdjąłem.

i pozostałe NN (co za różnica kolorów)

Grpefruit

Karmienie
Postanowiłem nie wydać 100E na środki Canny, Kupiłem najzwyklejszą ziemie ph 5-6, Dolomit, Karemzyt, Perlit, i nawozy Biohumusa forte, Biopon plus dla Yuki i Florovit do Pelargonii. Woda nie z wodociągów ale ze studni, profilaktycznie gotowana (miałem podejrzenia że to twarda woda). Stosuje zalecane dawkowanie nawozów. Podlewam na zmianę WODA / BIOHUMUS F / BIOPON NPK 8-3-4/ i u najstarszej raz był oprysk po liściach FLOROVIT 4-6-8. Dawkowanie jak były w malutkiej donicy raz na 3 dni, teraz po przesadzeniu raz na 5 dni. Najbliższe lanie w poniedziałek, i zastanawiam się czy nie zrobić mieszanki Biohumus/Biopon. Ponadto CO2 prosto z kwasku cytrynowego i sody. Nie zakręciłem się jeszcze za kropelkownikiem, ale w trakcie dnia daje kielon kwasku do sody i bawie się w Chemika.

Co do oprzyżądowania pomiarowego pozostają mi jedynie paski ph, na początku nie chce wywalić kasy, wole zaczekać aż przejde na samodzielność i wtedy będę mógł sobie na to pozwolić. Stabilizuje wodę octem winnym.

Pierwsze spostrzeżenia to że najstarsza NN zaczęła mieć żółte liście, na dole powoli czarniały od środka. Było szybkie ciach ciach, dałem samą wodę i prezentuje się jak na powyższym zdjęciu(problem pojawił się po przesadzeniu do nowej doniczki, w trakcie operacji kilka korzeni od dołu zostało w starej donicy ) . Był też problem z tą samą roślinką liście zacząły zawijać się ku górze, oprysk liści rozpuszczonym Florowitem, załatwił problem.

Fotopriod początkowo leciałem 16/8, po czym stwierdziłem, że zaryzykuje i ruszyłem z 12/5,5/1/5,5 ( w tym czasie 4 były na pokładzie i na chwile jakby zatrzymały się w miejscu, po około 3 dniach widać było że ruszyły z miejsca)
Tak czy inaczej mam wrażenia że wolno idą w górę. Nawet w porównaniu do starszej siostry, są niskie, położyłem je ciut niżej licząc że chociaż troszkę się wyciągną i nic. Za tydzień UP, mam nadzieje, że będzie poprawa.

---------- Aktualizacja posta 02-08-2012 20:58 ---------- Czas poprzedniego posta 29-07-2012 19:22 ----------

Edit;

Po podlaniu chyba przedobrzyłem z mieszanką nawozów. Ph ziemi 4-5 sądząc po kolorze paska ph (mierzyłem wodę z podstawki ). Podlałem dzisiaj czystą wodą, przegotowaną, koło 7-8 ph. Musiały być tam nieźle zakwaszone.
W między czasie urodziła sie WW x BB i xLINE od Oriona.

W międzyczasie poprawiłem szafobox, dostał nową elektrykę, oświetlenie i wentylacje. Zaczynając od jarzeniówki 10 UV reptiglo, przez okablowanie i zasilacze 12v, po wyciągi dospel euro 2 i 3 :D Węgiel aktywny już na miejscu. Biorę się za robienie wentylacji i filtra w przyszłym tygodniu.
Powinna się temperatura obniżyć o kolejne kilka stopni.
Teraz tak się zastanawiam, nad wentylacją, czy wiatrak mieszający powinien chodzić non stop? Obraca się co prawda ale wydaje mi się że chyba non stop to nie ma co go używać. Skutkiem zakwaszenia jest nadpalenie końcówek dolnych liści, kolor jasny pozostał mimo dawki Azotu. Domyślam się że nie wchłania się on dobrze przy takim zakwaszeniu gleby. Czekamy co przyniesie nowy dzień.

---------- Aktualizacja posta 05-08-2012 13:40 ---------- Czas poprzedniego posta 02-08-2012 20:58 ----------

Edit: 5-08
Roślinka 1, wydaje mi się że nadal ma za wysokie ph, liście z dolnej części są ponadpalane. Lekko podrosła po wodzie. Ponownie podleje ją wodą aby jak najbardziej zbić ph, obecnie ma koło 4.

Roślinka 2 i 3
Widać znakomity wzrost, w porównaniu z ubiegłotygodniowym zdjęciem. Nie widzę jakiś niepokojących oznak, przepalenia.

i Grapefruit ładnie podrasta

No i oczywiście zmiana otoczenia

EDIT:
Kupiłem Asahi SL, aby ulżyć przenawożonej roślinie, lekko opóźniłem przez to wschód słońca aby zdążyła wchłonąć krople.
Po założeniu filtra węglowego j/w znacznie wzrosła temperatura, nowy pomysł większy filtr o większej powierzchni wymiany.

Wzrost o 2 stopnie i jest git, max gdy w pokoju mam 30C w środku koło 35. Cieszę się że kończy się już lato. Będą miały lżej, no chyba że wywalę jeszcze przednią ściankę i tam też zrobię filtr. Ponadto dostałem wapno na odkwaszenie gleby. I tu pytanie, czy podlać nim, czy podsypać?

Ostatnia edycja:

cdg85

Member
Buchów
0
No i kolejna aktualizacja (nie mogłem edytować wyżej więc pisze kolejny post)
Najstarsza NN, po LST. Uschły dolne liście, które były nadpalone, same spadły do doniczki. Jeszcze tylko jedne piętro ma ślady po przenawożeniu.
Góra trzyma się o niebo lepiej.

2 NN jest kształtem bardzo podobna do 1NN podejrzewam że to ta smam odmiana. Widać po niej że się pompuje dość ostro od około 1.5 tygodnia. Jeżeli możecie mi ocenić powyższe LST, będę wiedział co i z tą zrobić :)

Ta też jak widać straci piętro liści przez zakwaszenie/przenawiezienie gleby.
3 NN jest znacznie inna niż pozostałe, ma inny kształt liści, jest bardziej krzaczasta. Może ktoś wie co to za odmiana? Cośtam cośtam widać jeszcze na dole, po zakwaszeniu. Nie spodziewam się że odżyją ale mam nadzieje, że nie przejdzie to o kolejne piętro w górę.

No i Grapefruit. Rośnie w górę aż miło patrzeć na nią. Wg mnie wygląda na silną i zdrową.

No i podrostki. WW x BB powoli do góry, skrzydła rozpościera.

X line, jest mniejszy, podejrzewam że to automat. Mam nadzieje że nie będzie robił problemu, a i tak będzie to znakomity test auto w 12/1

No i niewypał roku Trainwreack, na 3 pestki, 1 nie wystartowała wogóle, kolejna wyszedł ogonek spoczęła w ziemi, i nigdy się nie wyłoniła, no i trzecia podejrzewam że będzie mi robiła mega jazdy.

Jakaś trudna odmiana czy cienkie pestki z f2seeds?

Po "laniu wody" i wyrównywaniu ph przyszła chwila, na papu. Ponieważ jedni zalecają biohumus, inni twierdzą że Biopon też daje rade, 2 dni temu 1 i 2 NN podlałem Biohumciem, 3 NN i Graprefruita, Bioponem, podrostki na razie dostają wodę. Asahi było pryskane w ubiegłą niedziele, i ponowiłem dzisiaj. Teraz muszę się zastanowić co z FLO. Najstarsza 1 NN ma 37 dni, 2 NN 31 dni 3 NN i Grapefruit po 25 dni. WW x BB i X line ~14 dni, a Trainwreack ze 2 dni:( Mam rolety myślałem aby zaciemnić pokój i na fazę ciemną 12 h wyjmować je z szafy to momentu decyzji o przestawieniu całej szafy na FLO. O ile w między czasie nie zaczną je**ć nadmiernie. O ile rozumiem cały zamysł - skracam naświetlanie bez tej jednej ekstra godziny na zestresowanie roślinki, i zmieniam nawóz na coś z podwyższonym PK i obniżonym N ?

Edit
R.I.P WW x BB błąd początkującego https://www.forum.haszysz.com/klapni-ta-ww-x-bb-jak-t66114.html

Ostatnia edycja:
G

Gość

Guest
siema nie jestem specem ale chyba nie trzeba byc ze masz cos z ziemia nie tak skoro roslinka ledwo wyszla z ziemi i juz ma popalone liscie.Wydaje mi sie ze za mocne srodki lejesz jak na ta faze.Jesli ziemia jest z nawozami od nowosci to lej tylko wode.Nigdy nie dodawaj niczego jesli niema takiej potrzeby.Jak dodajesz srodki to sprawdz ph ziemi po podlaniu.powodzenia

cdg85

Member
Buchów
0
UP, - NN 1 i 2 lądują na flo, odcinam im tę godzinę(wyrzucam donice z szafy) i zaczynam jechać z tylko florovitem do pelargonii.

Powyżej widać u NN1 odrastające liście w pionach po przepaleniu.

Na NN2 nie wiem czy lecieć z LST? Nadal nie mam pewności że te z 1 roślinki jest poprawnie skręcone.
NN3

Grapefruit albo Tropical Ice kumpel ma obiekcje co to była za pestka :D

xline i trainwreack

oraz cudem odratowana mam nadzieje że nie zhermi się WW x BB

Wyjąłem ją na 3 dni z boxa i odżyła, teraz bardziej pilnuje temperatury.

cdg85

Member
Buchów
0
NN1 okazał się panem Marianem. OUT!
Pani NN2 zaczęła mocno pachnąć.

Wszystkie roślinki podlewam wodą z florovitem, robię nim opryski, na zmianę z asahi i samą wodą.
Pani NN3

Tropical Ice

Train Wreck

WWxBB

X Line

No i własne patenty

Filtr węglowy własnej roboty. Dwie rury ponawiercane w kilkuset miejscach, między nimi węgiel aktywny, wsypany pomiędzy warstwami gazy. Na zewnątrz obwinięte filtrem węglowym do okapów. Napędzam to wentylatorami kanałowymi euro dospel 2 i 3 (120 i 150 mm).

Do tego mniejszego podwieszona jest rura odprowadzająca ciepło z okolic żarówki. Wstawiłem szybę i jest różnica w komforcie termalnym.

Wk***ia minie balast, strasznie się grzeje, albo poprostu tak ma. Jest umiejscowiony centralnie nad żarówką (zestaw z allegro). Ktoś ma doświadczenia z tym producentem?

T

Tlazolteotl

Guest
Powiem, Ci, ze strasznie je zaniedbales.
Widac problemy z niedoborami i chyba wilgotnoscia, ale wazne, ze juz kwitna, tyle tylko, ze przy takim setupie, mogles wyciagnac z nich znacznie wiecej, niz to bedzie teraz.
Tak czy owak powodzenia do konca

younggrower22

Well-known member
Buchów
0
Szkoda ze juz tak pozno inaczej moglbys wyj***c je na out i zaczac od nowa . Chociaz i tak xastanawialbym sie nad wy***aniem ich do kosza szkoda pradu a i palenia bedzie malo.

Gniewosz

Well-known member
Buchów
0
dokup sobie żarówkę mh, ogarnij temperaturę, kup gotowe podłoże np substrala i możesz ruszyć z konkretnym in'em

pozdro

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Wszystkie roślinki podlewam wodą z florovitem, robię nim opryski, na zmianę z asahi i samą wodą.

A po co robisz im opryski z asahi i wody?to już w ogóle je `rozleniwiasz` i nie dajesz szansy na właściwe zaadoptowanie się i zbudowanie efektywego rozwoju. No nich się panny trochę `pomęczą` i powalczą o jak najlepszy rozwój. To tak jakbyś co 5 min mył ręce bo może się czymś zarazisz. :)

Wk***ia minie balast, strasznie się grzeje, albo poprostu tak ma. Jest umiejscowiony centralnie nad żarówką (zestaw z allegro). Ktoś ma doświadczenia z tym producentem?

Moje doświadczenie podpowiada mi, że każdy balast się grzeje i nie potrzeba mieć tutaj doświadczenia z producentem. Raczej potrzebne doświadczenie wyniesione z upraw, czyli należało wyj***ć balast na zewnątrz a nie trzymać go w boxie. :)

Patrząc na fotorelkę, lepiej było ją założyć w dziale początkujący, ale to tylko moja sugestia :smokee:

W każdym bądź razie, z fartem do :harvest:

cdg85

Member
Buchów
0
A po co robisz im opryski z asahi i wody?to już w ogóle je `rozleniwiasz` i nie dajesz szansy na właściwe zaadoptowanie się i zbudowanie efektywego rozwoju. No nich się panny trochę `pomęczą` i powalczą o jak najlepszy rozwój. To tak jakbyś co 5 min mył ręce bo może się czymś zarazisz.

1. Masz racje, nie mają stresu nie będe im podawał Asahi

Moje doświadczenie podpowiada mi, że każdy balast się grzeje i nie potrzeba mieć tutaj doświadczenia z producentem. Raczej potrzebne doświadczenie wyniesione z upraw, czyli należało wyj***ć balast na zewnątrz a nie trzymać go w boxie.

2. Wy***any, wyraźny spadek temperatury, max 27*C

Dzięki za rady!

NN2

Brązowieją włoski, trochę opadła ale w sumie trochę dźwiga na niezabardzo wykształconych łodygach. Liście tracą barwę, czyżby powoli dochodziła?Zastanawiam się nad odżywką dla niej, może ripen na koniec?
85 dzień i 35 dzień Flo
NN3

Te pały mi się podobają. są jeszcze białe. Narazie nic z nią nie kombinuje.
80 dzień i 30 dzień Flo
Tropical Ice

Małe te pąki jak na 80 dzień i 30 dzień Flo
Train Wreack
thumb_2012-10-04-094_-_Kopia.jpg

Jest najmłodsza, nie miała długiego wegu. Podrosła całkiem całkiem. 56 dzień i 30 dzień Flo
WWxBB i XLINE

Wiem że nic a nic z tego nie będzie. X też brązowieje, ale jak bedzie z niego 1g to bedzie super. Wdowe kiedyś ugotowałem, może dlatego kwitnie a nie kwitnie :( 67 dzień i 30 dzień Flo

I teraz tak jak pisałem, planuje jednak kupić Ripen GHE, dla reszty myślałem o pk 13/14 plus Plagron. Kupie testowo też proszek ph , cały czas wydaje mi się na paskach że leje`7-8, pewie dlatego tak hu**wo im/mi idzie. Co myślicie?

Ostatnia edycja:

cdg85

Member
Buchów
0
No i kończymy powoli przygodę.

1. NN3
  2. Tropical Ice
  3. Train Wreack Wrzucone do ciemni i za dobę cięcie.​

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół