Z tąd iż HPS ma temerature widmową 2000K czasami 2200K co na vega nie spełnia podstawowych wymogów Uni Europejskiej.
oj juz nie przesadzajmy z ta temperatura widmowa fakt niejest ona idelana na veg ale nie jest tez zla
btw: moim skromnym zdaniem te wszystkie teorie odnosnie wyciagania sie plnatow pod hpsem sa wynikiem nieprawidlowego uzywania lampy, co mam na myslu: chodzi oto, ze mlodzi growerzy naczytaja sie bajek w ktorch pisze ze: "w poczatkowej fazie wzrostu lampa hps powinan byc znacznie oddalona od mlodych roslinek poniewaz w innym wypadku nastapi spalenie, zniszczenie mlodych roslin..." jednym slowem gowno prawda.
Jezli mamy odpowiednia wentylacje nic takiego sie nie stanie fakt mozna podniesc lampe o kilkanascie cm wzgeldem prawidlowej wysokosci ale to max na pierwsze dni zycia potem mozna juz spokojnie ja obnizyc
niestety mlodzi, niedoswiadczeni growerzy podnosza ja na znaczna wyskosc czy to w wyniku nie odpowiedniej wentylacji (wysoka temp)czy tez z powodow wyzej opisancyh.
(Trzeba pamiatc ze tamp. nad sczytami nie regulujemy wyoskoscia swiatla, a wydajnoscia naszego systemu wentylacyjnego.)
W wyniku czego rosliny im sie wyciagaja tego problemu nie ma przy swietlowka gdyz mozna je trzymac blizej topow i z tad cale zamiesznie odnosnie barwy widma swiatla
takie moje 3 grosze odnosnie tego problemu
pozdr.