nasiona marihuany

HPS, HPI, Kompakty...

Wyszukiwarka Forumowa:

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Buchów
17
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat żarówek HPS o uzupełnionym widmie światła na weg. Czy takie żarówki są na weg najlepsze, czy metalohalogenki (bo słyszałem, że też są dobre)? Słyszałem też, że metalohalogenki pasują do niektórych układów HPS.
Wiem już, że na kwitnienie niema nic lepszego od HPS'ów. A na wega? Najefektywniej oświetlać metalohalogenkiem, HPS o uzupełnionym widmie, czy może kompaktami?

H

haszyszekk

Guest
Hmm uzupełnionego HPSa nie używałem ale podejrzewam że on byłby najlepszy.
Jeżeli ktoś może sobie pozwolić na dostateczną ilość kompaktow albo rur to dadzą rade na weg tak samo dobrze jak HPS. Metahalogenki też nadają sie na weg i można żarówke HPI podłączyć do układu zapłonowego HPS, ale tylko pod kątem 90st (+/- 20)... czyli żarówa mósiałaby świecić zwrócona gwintem w góre...
Tak na prawde ciężko powiedzieć które oświewtlenie jest naj naj lepsze bo na wzrost rośliny wpływa cała masa czynników... nie tyko oświetlenie...
Ja bym ustawil je w kolejności od najlepszego do najgorszego tak:
1. HPS o uzupełnionym widmie
2. Świetlówki
3. Metahalogenki

L

Lift

Guest
A moze mi ktos powiedziec gdzie moge zakupic te cale osprzetowanie do hps'a i czy do roznych mocy (70,100,150...itd.) sa inne te uklady bo nie znam sie zbytnio na takich zeczach
PzDr... :queen:

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Buchów
17
Dzięki. Fajnie, jak by się wypowiedziało więcej osób. Solarr, co o tym sądzisz?

S

SOLARR

Guest
blancik napisał:

Witam.
Jeżeli działaja i sa kompletne czemu nie.
Ale na zdjęciu widac w niektórych układach brak kondensatora .Warto go mieś w swoim zestawie.
Miemniej ciekawa okazja. ;)

Kostek napisał:
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czegoś więcej na temat żarówek HPS o uzupełnionym widmie światła na weg. Czy takie żarówki są na weg najlepsze, czy metalohalogenki (bo słyszałem, że też są dobre)? Słyszałem też, że metalohalogenki pasują do niektórych układów HPS.
Wiem już, że na kwitnienie niema nic lepszego od HPS'ów. A na wega? Najefektywniej oświetlać metalohalogenkiem, HPS o uzupełnionym widmie, czy może kompaktami?

Metahalogenki pasują do układów od HPS oczywiscie tej samej mocy.
I była by to niezła oszczedność ,bo zamieniamy tylko jarzniki przechodzac na kwitnienie.
Ale i tak pod kazdą z tych lamp można uprawiać planty na wegu .

Pozdrawiam.

B

blancik

Guest
Efekt jest naprawdę imponujący, będzie trzeba pomyśleć o tym metalohalogenku :)

S

SOLARR

Guest
SoorY za niedokładny opis .
Na powyższych zdjęciach jest przykład
uprawy prowadzonej tylko przy użyciu
lamp hps.
;)

[ Dodano: 2006-08-18, 20:14 ]
Oto informacja którą włąsnie znalazłem :
"Od pewnego czasu sodówki Philipsa są produkowane w tak zwanej technologi PIA czyli maja zintegrowaną antenę z jarznikiem. Dzięki temu mają łatwiejszy zapłon niż te z wcześniejszej technologii. Umożliwia to również ich pracę w osprzętach do lamp metalohalogenkowych. Zmianie ulega jednak punkt pracy i sodówka Philipsa w osprzęcie metalohalogenkowym daje więcej światła (jednocześnie pobierając większy prąd) i bardziej się nagrzewa, niż gdyby pracowała w osprzęcie sodowym. Zmianie również ulega jej widmo (światło jest bielsze) i podnosi się współczynik oddawania barw Ra. To wydaje się być korzystne dla wzrostu roślin. Trwałość lampy chyba będzie mniejsza, ale nadal wysoka. Z osprzętem nic złego nie powinno się dziać."
Pozdro

B

blancik

Guest
solarr, no tak, ale na pierwszym ze zdjęć widać ze lampy wiszą pionowo tak jak niby co nie które metalohalogenkowe. to sodówki w takim razie czy te drugie?
Pzdr!

G

Green

Guest
blancik, sa to sodowki a to ze tak wisza nie ma nic do tego jest to poprostu taki styl uprawy, ma to bodajze nawet swoja nazwe ale nie pamietam jej

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
masz dosc szukanie info na forum ??
meczy cie ilosc temtow??
denerwuje cie traktownie z gory przez bardziej doswiadczonych urzytkonikow ??
pragniesz zadac pytanie i uzyskac odpowiedz ??

Dobrze trafiles bezplatny konsultant w sprawach uprawy czeka wystarczy tylko kliknac TUTAJ ťpostaram sie odpowiedziec na kazde pytanie

aleś ty pomocny

B

blancik

Guest
Green, dzieki, tak podejrzewalem ale nie bylem pewien, bo one nawet mają podobny ksztalt do tych MH, widzialem podobne też wlaśnie sodówki montowane identycznie w takich odblyśnikach, niepamiętam teraz nazwy, ale odblyśnik byl w ksztalcie talerza coś takiego jak od satki i w środku niego byla montowana hps :)
Pzdr!

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół