• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[HPS150W][0,32m2][The Hash WARR]

Wyszukiwarka Forumowa:

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Witam w mojej pierwszej fotorelacji. Na wstępie zaznaczam, że tematem interesuję się stosunkowo krótko. Udało mi się przyswoić sporo informacji z forum, ale mam też olbrzymie braki i liczę na Waszą pomoc :) Do rzeczy:

Box - 0,7m x 0,45m x 1,18m

Światło - HPS 150 W

Fotoperiod - 12/5,5/1/5,5

Trening - LST

Wentylacja - 2x wlot pasywny z pułapkami świetlnymi, 2 wentylatory komputerowe Qoltec 12 cm na wylocie i 1 taki sam mieszający podpięte do zasilacza z regulacją napięcia, od 1.5 do 12V

Donice - na razie 2,2 L, później przeprowadzka albo do 10 L prostokątnych pod kątem lst albo do 16 L okrągłych, jeśli ktoś mi wybije prostokątne z głowy

Ziemia - Substral Osmocote do kwiatów balkonowych

Nawozy - biohumus forte i planton K

Stacja pogodowa, programator czasowy do HPSa

I główne bohaterki
- 2 x The Hash Warr.

Boxa zrobiłem z pomocą mojej dziewczyny z szafy materiałowej. Szafa ma wysokość 160cm, jednak w górnej jej części znajduje się półka i tak zostaje 118cm szafy, nad tym rurka do podczepienia HPSa i półka, na której leży statecznik z balastem (mały klocek, a waży jakieś 4kg na oko).

Konstrukcja boxa została wzmocniona taśmą izolacyjną i opaskami zaciskowymi. Na początek na prawej bocznej ścianie w górnej części przyszyte zostały 2 wentylatory wylotowe. Między skrzydłami wpada trochę światła, mam nadzieję, że to nie problem, bo z uwagi na koszty prądu mam zamiar zrobić dzień w nocy. Po przyszyciu wiatraków wycięliśmy dziury w materiale i uszczelniliśmy taśmą. Kolejnym krokiem było wycięcie dziur na wlot pasywny, gdzie umieszczono plastikowe kolanka, powierzchnia wlotu jest ciut mniejsza niż wylotu. Materiał odbijający światło to mylar z rolki. Tak się złożyło, że udało się wyłożyć całe wnętrze boxa jednym kawałkiem, dzięki temu nie ma prześwitów i nie trzeba było się męczyć z przyklejaniem itd. Konstrukcja szafy, a dokładnie aluminiowe rurki, na które naciągnięty jest materiał, umożliwia zakleszczenie i utrzymanie jej w stabilnej pozycji. Okleiłem mylarem górną półkę, co by odbijała trochę światła w dół. Zawieszenie HPSa było w zasadzie ostatnim krokiem przygotowań, reszta podzespołów leży na górnej półce na deseczce, żeby nagrzewając się nie spaliła materiału.

Roślinki wybrałem dlatego, że stosunkowo krótko kwitną (wg ultimateseeds.com - 8 tygodni). Fotoperiod jest może nie do końca rozpowszechniony i uznany, zobaczymy, jestem dobrej myśli. Wiem, że do tego boxa mogę wsadzić więcej roślin, ale jest to pierwsza próba i nie chcę zmarnować większej ilości nasion.

Nasionka kiełkowały najpierw przez noc w wodzie, później przez dzień na chusteczkach, następnie (po 18h) trafiły do ziemi i wybiły się 2 dni później. Dzisiaj jest ich pierwszy dzień życia, do boxa trafią wieczorem i wtedy też pojawią się fotki boxa jak i samych roślinek.

Nie ukrywam, że liczę na pomoc osób z forum <wodna>

Fotki raczej nie wymagają komentarza, widać na nich boxa przy włączonym HPSie, półkę na złom od tejże lampy i 1dniowe maluszki. Na ten moment problemem jest temperatura (33 stopnie), bo w mieszkaniu gorąco, ale będzie spadać z minuty na minutę, no i wilgotność. Zaczęło się od 30%, zobaczymy co się będzie działo po dostawieniu kilku pojemniczków z wodą, jak nie wzrośnie znacząco, podwieszę szmatę zanurzoną w wodzie.

DSCF0001.JPG

DSCF0002.JPG

DSCF0003.JPG

DSCF0007.JPG

DSCF0008.JPG

DSCF0009.JPG

DSCF0010.JPG

DSCF0011.JPG

DSCF0012.JPG

DSCF0013.JPG

---------- Aktualizacja posta 13-08-2012 09:30 ---------- Czas poprzedniego posta 10-08-2012 08:59 ----------

Mały update, 3 dni wega za nami.

W nocy roślinki mają temperaturę około 24 stopni i wilgotność ~60%, więc jest ok, w dzień przy włączonym HPSie 28-29 stopni i wilgotność około 45%. Nie pomaga poustawianie kuwet z wodą praktycznie wszędzie, nie pomaga mokra szmata, dziś wjeżdża nawilżacz i zobaczymy, co to da.

Żeby zrekompensować niską wilgotność, pryskam je regularnie odstaną wodą, pH metru niestety nie posiadam.

Kilka fotek dwóch roślinek, na razie moim zdaniem normalnie rosną.

DSCF0001%7E0.JPG

DSCF0002%7E0.JPG

DSCF0003%7E0.JPG

DSCF0004.JPG

DSCF0005.JPG

DSCF0006.JPG

DSCF0007%7E0.JPG

Ostatnia edycja:
G

Gość

Guest
Mega Ciekawi mnie ten BOX sam chce cos podobnego zrobic :D ale narazie skończe uprawe w moim mniejszym z płyty. Bede zaglądał napewno i doradze jak cos :spalony:

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
siema , lecąc od razu po konkretach:
- nie doczytałem czy masz w środku wstawiony wiatrak mieszający - jeżeli nie, do dostaw go.
- temperatura faktycznie jest za wsyoka, pownienieś zbić ja do jakiś 28*C (możesz wmontować szybę pomiędzy pod hps`a, albo musisz wstawić wydajniejsze wentyle)
- wilgotność za niska, tak jak zauważyłeś, powinna być dwukrotnie większą niż masz teraz. Ale skoro masz stację pogodową, to powinieneś sobie sam z tym poradzić (miseczki z wodą, mokre ręczniki, nawilżacz powietrza, itd)
- czemu w doniczkach masz nie dosypaną ziemię po brzegi?

pzdr, z fartem <coolpalacz>

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Bede zaglądał napewno i doradze jak cos

Z góry dzięki ;)

nie doczytałem czy masz w środku wstawiony wiatrak mieszający - jeżeli nie, do dostaw go

jest wiatrak mieszający 12 cm, ustawiony jest na wysokości plantów przy jednej z doniczek i dokładnie naprzeciwko największego wlotu.

temperatura faktycznie jest za wsyoka, pownienieś zbić ja do jakiś 28*C (możesz wmontować szybę pomiędzy pod hps`a, albo musisz wstawić wydajniejsze wentyle)

Nawilżacz, który dzisiaj wjeżdża, powinien zbić temperaturę trochę, w dzień jest niecałe 29, w nocy 24 stopnie. Temperatura mieszkania też spadnie na dniach, nawrót lata w Belgii nie pomaga.

wilgotność za niska, tak jak zauważyłeś, powinna być dwukrotnie większą niż masz teraz. Ale skoro masz stację pogodową, to powinieneś sobie sam z tym poradzić (miseczki z wodą, mokre ręczniki, nawilżacz powietrza, itd)

miseczki i szmata są, nawet 10litrowa kuweta jest, ale mam nadzieję, że po wstawieniu nawilżacza będę mógł usunąć to wszystko.

czemu w doniczkach masz nie dosypaną ziemię po brzegi?

dosypać? Teraz jest około 1.5 litra ziemi, myślałem, że to im styknie :)

Dzięki za pomoc!

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
dosypać? Teraz jest około 1.5 litra ziemi, myślałem, że to im styknie :)

z tego co widzę, to listki są na wysokości krawędzi doniczki (czyli patrząc na wprost doniczki, chyba dopiero wychodzą ponad doniczkę) więc jak dosypiesz do pełna teraz, to zasypiesz jej całkowicie :) ...możesz co najwyżej podsypać tak do połowy łodygi.
W doniczkach docelowych dosyp po prostu do pełna, na górę keramzyt i będzie tak jak powinno być :)

Jeżeli wiatrak mieszający jest to spoko, trzymaj go tak żeby powietrze leciało tez na roślinki, dzięki temu łodyga będzie się im wzmacniać

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Update po 6 dniach naświetlania.

Przede wszystkim wydaje mi się, że rosną bardzo wolno albo wcale od 3 dnia, kiedy wstawiłem nawilżacz. Codziennie w boxie dochodzi do małej rewolucji, a do ten nawilżacz, a to szyba pod HPSem i przebudowa całej konstrukcji, żeby były bliżej lampy itd, co zapewne je stresuje. Nawilżacz chodzi całą dobę wydmuchując zimne i wilgotne powietrze do góry i wilgotność w boxie wzrosła do 80%, ale odczyt przy roślinkach, gdzie działa lampa, wynosi tylko niecałe 40% i nie bardzo wiem, co z tym zrobić. Mieszający ma krótkie kabelki i nie mogę go ustawić tak, żeby kierował powietrze z nawilżacza na planty.

Jak już wspomniałem, wjechała szyba, żeby obniżyć temperaturę i lampę podniosłem na wysokość wyciągających, a razem z nią i rośliny. Odległość między nimi teraz to jakieś 12-13 cm i rękę mogę spokojnie trzymać, chociaż termometr elektroniczny pokazuje 32 stopnie. Wydaje mi się jednak, że jest to błędny wynik spowodowany bezpośrednim padaniem światła na niego.

Problemem może być też fotoperiod, 12/1/5,5/1 może jednak nie działać tak, jak bym chciał.

Podsumowując, nawilżacz jest, a wilgotność przy plantach to niby 40%, jest szyba, a temperatura to niby 32 stopnie, codziennie coś się w boxie zmienia, może prysnąć Asahi? A może już przerastają doniczki? Te mają z 1.5 litra ziemi. W każdym razie postanowiłem je trochę podoświetlać słońcem za dnia korzystając z nawrotu lata.

Foty poniżej, 2 pierwsze zdjęcia to Pani nr 1, pozostałe 2 - Pani 2:

DSCF0001%7E1.JPG

DSCF0002%7E1.JPG

DSCF0003%7E1.JPG

DSCF0004%7E0.JPG

żululu

Well-known member
Buchów
0
Podsyp je troche ziemia. Ten potoperioid troche przekombinowany... zmien na 18/6. Nie wystawiaj ich na slonce skoro jedziesz na HPSie, nie ma to sensu. Odleglosc od lampy mozesz zwiekszyc (20cm styknie), tak mala jest zalecana przy swietlowkach kompaktowych.

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Wbijam się do loży honorowej i obserwuję :)
powodzenia

nie wyglądają na małe, jak na 6 dni
doniczki na pewno jeszcze nie są za małe, skoro mają ok. 1,5 litra
ja bym nie kombinował z "naświetlaniem słońcem", trzymaj pod lampą i nie przestawiaj
asashi - tu nie jestem specjalistą, ale... coś mi się nie widzi
możesz już zacząć nawozić pomału nawozami na weg
co do fotoperiodu - nie testowałem 12/1, więc się nie wypowiadam (na razie - może przy nast. uprawie się zdecyduję...)
będzie dobrze :D

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Dzień 10 wega.

Jedna z roślinek rośnie wyraźnie szybciej od drugiej. Dałem im więcej spokoju i lekko skoczyły, ale temperatura w mieszkaniu >30 stopni nie pomaga.

No nic, dzisiaj albo jutro prawdopodobnie przesadzam je do donic docelowych - 60 x 15 cm, balkonowe, myślę, że w takich lst będzie lepsze niż w okrągłych czy kwadratowych. Po przeprowadzce prysnę Asahi. Jak ktoś to w ogóle śledzi, może dać znak życia ;)

Plant 1:

DSCF0009%7E0.JPG

DSCF0010%7E0.JPG

DSCF0011%7E0.JPG

Plant 2:

DSCF0012%7E0.JPG

DSCF0013%7E0.JPG

Pain

Active member
Buchów
0
2 plant, pierwsze liście (liście! nie liścienie) wyglądają jakby powoli żółkły. Może to być problem z pH lub oznaka, że już czas na papu.

G

Gość

Guest
2 plant, pierwsze liście wyglądają jakby powoli żółkły. Może to być problem z pH lub oznaka, że już czas na papu.
Dokładnie podpisuje sie pod Kolegą podlej Biohumusem i patrz na efekty jak nie bedzie poprawy to byc morze PH :) Jaka woda podlewasz ? masz gdzies jakiś stawek albo beczke z deszczówka ? bedzie najlepsza i ma najpewniejsze PH :) A poza tym świetnie lecisz spokojnie niech sobie rosna i z fartem do końca
:yeahh:

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Właśnie problemów z pH obawiałem się najbardziej, bo nie mam jak go zmierzyć. Siedzę w Belgii, więc nie mam też dostępu do wody z Biedy itd, muszę w ciemno lecieć. Używam odstanej kranówy, mogę poczekać na deszczówkę, mam pod domem jeziorko i worek dolomitu, to chyba moje jedyne opcje na ten moment...

Przesadzę, podleję biohumusem, prysnę Asahi i zobaczymy, co się stanie :)
Dawać do tej nowej ziemi przeprowadzkowej dolomit od razu?

G

Gość

Guest
Wiesz powiem Ci ze ja wgl nie stosowalem dolomitu w boxie i na oucie i jakos daja rade no i z woda masz spokój ta z jeziorka bedzie najlepsza uwierz mi :) ja tak samo mialem problem na początku w tym samym stadium podlewałem woda z intermarche i listki mi zółkły ale dopiero pozniej stosowalem taka z pod rynny w beczce i jest róznica :)

Pain

Active member
Buchów
0
Dolomit pomoże. Woda z kranu nawet ta odstana z reguły ma za wysokie pH, dlatego warto sypnąć minimalnie (nawet nie posiadając miernika) kwaskiem cytrynowym na dużą ilość wody. Tylko na prawdę minimalnie, bo kwasek strasznie 'czule' działa na pH wody.

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Dzięki Panowie za pomoc. Dzisiaj planty przeprowadziły się do donic docelowych. Na dno poleciał keramzyt i po obfitym podlaniu wodą z połową dawki biohumusa nic nie przeleciało, powiększyłem dziury na spodach donic i zastanawiam się, czy nie mają za dużo błota. W tych małych doniczkach od razu woda leciała dnem, tutaj dałem jakieś pół litra na około 11-12 litrów ziemi, zobaczymy jak zareagują po pierwszej dawce nawozu i przenosinach. Asahi jednak nie dałem, z pH nic nie robiłem. Trzymam rękę na pulsie, następny up za jakieś 2-3 dni. Pozdr!

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół