akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

[HPS150W][0,32m2][The Hash WARR]

Wyszukiwarka Forumowa:
G

Gość

Guest
ja leje w zależności od tego jak jest sucho ok 0,5 l albo 0.7 l na doniczki 4.7 l i styka idealnie<shiza> ... a Co do Biohumusu lej pełna dawke naprawde tego nie przedawkujesz a zobaczysz jak planty wystrzelą :) asahi fajna rzecz jak tylko masz to pryskaj po przesadzeniu :) i pamietaj o tej wodze z jeziorka jest za***ista nie baw sie w jakies kwaski .... :jocolor:

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Asahi poszło.

Żeby roślinki przypadkiem nie miały dnia bez stresu, godzinka w ciągu dnia przeciągnęła się do 4, bo padł mi już drugi programator cyfrowy. Jeśli ktoś się zna na rzeczy, przyda się pomoc KLIK.

---------- Aktualizacja posta 22-08-2012 08:18 ---------- Czas poprzedniego posta 21-08-2012 17:45 ----------

Kolejny update szybciej niż planowałem, coś się zaczyna niedobrego dziać.

Dzień 12 wega.

Pierwszy, większy plant rozwija się chyba normalnie, chociaż może wolniej, niż bym chciał, 12 dni i 3 piętra tylko:

DSCF0007%7E1.JPG

DSCF0011%7E1.JPG

Gorzej jest z drugim, mimo podlania biohumusem chyba stoi w miejscu i do tego widać przysuszone końcówki pierwszych liści. Biohumusa ciężko dać za dużo (poszło 50% dawki), światło jest daleko, może to Asahi? Albo pH?:

DSCF0006%7E0.JPG

DSCF0010%7E1.JPG

---------- Aktualizacja posta 24-08-2012 10:05 ---------- Czas poprzedniego posta 22-08-2012 08:18 ----------

Od 3 dni roślinki w zasadzie nie drgnęły, więc zdjęć nie wrzucam. Zapewne, jak to zostało zasugerowane powyżej, jest problem z pH, z którym nie umiem się uporać, bo nie wiem czy jest za wysokie czy za niskie, nie mówiąc już o możliwości dokładnego zmierzenia. Posypałem oba planty dolomitem i zrobiłem coś na kształt flusha 2 różnymi wodami kupnymi, może chociaż 1 uda się uratować.

Dodam jeszcze, że mimo minimalnego zaledwie doświadczenia widzę, że ziemia Substral Osmocote nie jest idealna. Strasznie się zbija, przez co nie przepuszcza wody i utrudnia sprawę korzeniom, co w połączeniu z pH sprawia, że 2tyg planty wyglądają jak 6-7dniowe.

Raf_rk

Well-known member
Weteran
Buchów
3
Ja od początku przy każdej uprawie mam ten sam problem - rośliny 2 tygodniowe wyglądają jak 5-6 dniowe. Teraz mam dokładnie to samo. Ale nie przejmuję się, bo za każdym razem później "odbijały" i było wszystko ok.
Nie wiem, czy dobrze zrobiłeś, robiąc im flusha. Na zdjęciach nie widać, żeby czegoś im brakowało.
Weź pod uwagę, że takie super-wypasione planty kilkunastodniowe to zwykle pokazują ludzie, którzy mają mocne lampy. A HPS150W (też mam hps-a o tej samej mocy) to jednak jest stosunkowo słabe oświetlenie (porównując do 400 czy 600W). Wiem, wiem - w kalkulatorze wychodzi, że jest ok na daną powierzchnię itd. Ale mi chodzi o to, że pod MH czy HPS 400W malutkie rośliny i tak stoją na niewielkiej powierzchni i dostają dużo więcej lm, niż te same rośliny pod HPS-em 150W. A co za tym idzie na początku szybciej rosną.
Ja bym na Twoim miejscu się nie martwił, nie widzę, żeby coś złego się działo.

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
To moja pierwsza uprawa, więc nie będę zgrywał nie wiadomo kogo, ale one dosłownie stoją, nawet o centymetr nie urosły, więc po przejrzeniu forum byłem pewien, że to pH...

Dzisiaj wjedzie pH metr prawdopodobnie, zobaczymy :) Dzięki za wsparcie!

Natural

Well-known member
Buchów
1
moze stoja bo korzenie nie maja tlenu ;)
albo po prostu caly power idzie w korzenie ;)
spokojnie ladne te planty daj ziemi przeschnac bedzie dobrze

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Lecimy dalej, może coś z tego będzie.

Dzień 16.

Roślinki podrosły, wreszcie. Nie wiem, czy to flush, czy nawozy, czy jeszcze coś innego. Ta większa moim zdaniem wygląda całkiem ok, brakuje trochę azotu chyba. Jak ziemia przeschnie, poleci 100% dawki biohumusa. Kształtuje się właśnie 5 piętro, więc niedługo naginanie. Roślinka jest mega 'niewyciągnięta' - są bardzo małe odstępy między piętrami, nie przeszkodzi to w LST?

DSCF0015.JPG

DSCF0016.JPG

DSCF0018.JPG

No i ta mniejsza, bardziej niepokojąca. Ewidentnie azot i coś jeszcze, siarka? Co z tym dalej począć?

DSCF0013%7E1.JPG

DSCF0014.JPG

W obu roślinkach najniższe piętro ma wciąż 1 liścia, kiedy np. drugie od dołu ma już 5, to normalne czy brakuje światła na dole? Liścienie już praktycznie uschły, tak to powinno wyglądać?

Jak zawsze - z góry dzięki ;)

---------- Aktualizacja posta 30-08-2012 08:09 ---------- Czas poprzedniego posta 26-08-2012 11:06 ----------

Dzień 20.

Roślinki sporo podrosły, zwłaszcza ta większa, niestety i ona zaczyna pokazywać jakieś niedobory.

Plant 1:

DSCF0006%7E1.JPG

Nieciekawy liść:

DSCF0009%7E1.JPG

DSCF0011%7E2.JPG

Plant 2:

DSCF0012%7E1.JPG

Niepozowana focia Panienek w duecie:

DSCF0005%7E0.JPG

Dzisiaj pójdzie LST, które zdecydowałem się wesprzeć próbą FIMa, o ile uda mi się je ukrócić w dobrym miejscu.

Pozdro dla tłumów śledzących :smokee:

Natural

Well-known member
Buchów
1
nie wiem czy to barwa fotek ale na moje oko to zaczynaja sie problemy z ph
jak nie masz miernika to zainwestuj, zwroci sie kilkukrotnie ;)

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Myślę, że to nie to, bo leję wodę z biohumusem o pH 6,1-6,2, teoretycznie mają bardzo dobrze, a mimo wszystko zaczynają marudzić...

Natural

Well-known member
Buchów
1
Myślę, że to nie to, bo leję wodę z biohumusem o pH 6,1-6,2, teoretycznie mają bardzo dobrze, a mimo wszystko zaczynają marudzić...

jak gleba byla lipna to biohumus sam nic nie wyczaruje
daj im nawozu NPK

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
jak gleba byla lipna to biohumus sam nic nie wyczaruje
daj im nawozu NPK

dokładnie tak, już są dużymi panienkami, i to co mogły wyciągnąć z gleby już dawno skonsumowały. Zacznij je lekko dopingować nawozami .

Kształtuje się właśnie 5 piętro, więc niedługo naginanie. Roślinka jest mega 'niewyciągnięta' - są bardzo małe odstępy między piętrami, nie przeszkodzi to w LST?

W obu roślinkach najniższe piętro ma wciąż 1 liścia, kiedy np. drugie od dołu ma już 5, to normalne czy brakuje światła na dole? Liścienie już praktycznie uschły, tak to powinno wyglądać?

Dzisiaj pójdzie LST, które zdecydowałem się wesprzeć próbą FIMa, o ile uda mi się je ukrócić w dobrym miejscu.

Widzę, że pięterka źle odliczasz. Musisz liczyć liście właściwe, więc jak na moje oko patrząc na foty, to dopiero 3 pięterko się buduje :)

Niektórzy zaczynają już w tym stadium lst, ale ja osobiście wolę mieć faktycznie przynajmniej 4 pietra liści właściwych

leć z fartem, będę dalej zaglądał <joint>

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Jedyny nawóz jaki mam pod ręką ma NPK 8-8-8, wiem, że nie jest to optimum, ale mogę go użyć? Co do LST - jestem ograniczony czasowo z hodowlą. Z powodu wyjazdu muszę skończyć w połowie grudnia, flo u tej odmiany trwa 8 tyg, przy w miarę gładkiej indukcji liczę początek października jako moment przełączenia. Boję się, że jak jeszcze poczekam z LST, to nie zdążą odbić i moje pały będą miały 2 cm ;)

---------- Aktualizacja posta 19:00 ---------- Czas poprzedniego posta 15:51 ----------

Podlane 50% nawozu 8-8-8 + 100% biohumusa, zobaczymy co z tego będzie.

Na teraz mam 2 problemy z roślinkami.

Pierwszy, stary już (myślałem, że to siarka i że poprawa pH to naprawi):

DSCF0014%7E0.JPG

Drugi, nowy, bardziej niepokący, bo dotyczy tej większej Panny. Plamy na liściu + opadająca końcówka:

DSCF0013%7E2.JPG

Wszelkie porady chętnie przygarnę :)

Gniewosz

Well-known member
Buchów
0
stary masz problem z za niskim pH ... widzie to bo miałem ten sam problem ziom!! Co to za miernik którym mierzysz ?? zmień go bo naprawdę masz za niskie pH to moze się źle skończyć jak tego nie zmienisz ! pozdro z fartem !

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Dzięki za podpowiedź ;) Żółte liście ustępują, więc zakładam, że było zbyt wysokie pH i wraca do normy, roślinka jest w stanie uzupełnić niedobór jakiegoś pierwiastka i właśnie to robi, ale to z liściem postępuje. Wygląda, jakby gnił, jest wilgotny i żółto-brązowy, odczekam kilka dni aż ziemia podeschnie i będę walczyć. Jedyny problem jest taki, że dostałem 3 niezależne porady i one się wzajemnie wykluczają. Za wysokie, za niskie pH, przenawożenie i brak nawozów i do tego za wilgotna gleba. Postaram się ustabilizować pH na poziomie 6.5 i dotrwać do końca fotorelacji!

---------- Aktualizacja posta 04-09-2012 09:24 ---------- Czas poprzedniego posta 31-08-2012 15:45 ----------

Update powiedzmy niedzielny, ale od tego czasu się niewiele zmieniło, więc

Dzień 23

Powolutku, z problemami, rosną, zresztą wszystko widać na fotkach:

Plant mniejszy, temu żółkły nowe liście, ale już jest ciut lepiej:

DSCF0037%7E0.JPG

DSCF0038.JPG

DSCF0039.JPG

Plant większy, temu liście lekko usychały:

DSCF0040.JPG

DSCF0041.JPG

DSCF0042.JPG

Przez 5 dni nie były podlewane, ich problemy się nie powiększyły. Jako że łodyga była już całkiem wiotka, poszło LST, mam nadzieję, że dobrze :) FIMa sobie na razie odpuściłem, może przy drugiej uprawie ;)

LST 1:

DSCF0044.JPG

LST 2:

DSCF0043.JPG

Po zabiegu Panny dostały solidny oprysk Asahi, dzisiaj poprawię LST i zrobię jakieś nowe fotki. Z góry dzięki za uwagi <wodna>

---------- Aktualizacja posta 08-09-2012 21:48 ---------- Czas poprzedniego posta 04-09-2012 09:24 ----------

Zachęcony popularnością tematu i liczbą komentarzy - jadę dalej.

Dzień 30
albo 31, nieważne.

Podnoszą się moje Panienki po LST, ale przede wszystkim postępują problemy. Liście od strony korzeni usychają, łodyga też jakaś nietęga. Dałoby się to przeżyć, gdyby nie fakt, że nowe szczyty od lewej/od dołu też dostają wpie****. pH niby ok, warunki ok, ale coś jest ewidentnie nie tak. Dzisiaj dostały małego flusha, zobaczymy.

Plant 1:

DSCF0045.JPG

DSCF0046.JPG

DSCF0047.JPG

Plant 2:

DSCF0048.JPG

DSCF0049.JPG

DSCF0050.JPG

DSCF0051.JPG

Jak ktoś zdecyduje się pomóc - będę wdzięczny ;)

Si Senor

Well-known member
Buchów
0
jaką masz ziemie?
spróbuj podlewać wodą z dolomitem no i możesz też dorzucić jakieś witaminki bo nie wygląda mi to na popalone nawozami
powycinaj te liście już na maxa wyschnięte do niczego ci się nie przydadzą
jak na 30 dzień to strasznie małe tak jak ci pisali to jest złe ph
może chujową ziemie kupiłeś
powodzenia

alibaba99

Well-known member
Buchów
0
Ziemia jest bardzo kiepska rzeczywiście, pH pewnie też złe.

Poprawiając LST jednej roślince zrobiłem FIMa, a drugiej power FIMa - złamała mi się łodyga w połowie. Jak odżyją, fajnie, jak nie, też fajnie. Poczekam kilka dni i zrobię update.

Następna uprawa na pewno już poleci w małym szafkoboxie. Co by nie mówić o tej szafie materiałowej, zajmuje masę miejsca, świeci i ch***wo się planty wyciąga, bo zamek nie rozpina się do samego dołu, więc każdorazowo jest walka i gimnastyka.

Wiatraki mam, lampę HPS 150W mam, pewnie będzie za mocna na boxa 48 x 33 x 82 cm, więc zapewne świetlówki wejdą do gry. Ale to w nowym roku dopiero.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół