• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

ile światła styknie na pow 0,34 m kw.?

Wyszukiwarka Forumowa:
Status
Ten wątek został zamknięty.

golden1983

Member
Buchów
0
Hejka mój box ma wymiary 85x40 i 75 cm wysokości(jak wstawie lampy doniczke to wyjdzie jeszcze mniej... ) .na stronce gdzie się oblicza jakie oświetlenie na jaką powierzchnie ma przypadać
http://hyperreal.info/~emes/lumens/?y=40&x=85 wyszło mi że na moją :
absolutne minimum to 8500lm czyli 8 x20 wat kompaktowych lub hps 78 wat
zalecane minimum to 13600lm czyli 13x ............................. lub hps 124 wat
optymalne to 20400lm czyli 19x...............................lub hps 186 wat
coś mi nie pasi boniby gdzie miałbym tyle ich zamontować???
a wysokość jest chyba za mała zeby wstawić hps-y...? co mi radzicie myslałem zeby tam posadzić 2 góra 3 rośliny ...i tak niewiadomo co z tego wyjdzie...
a informacje są sprzeczne na różnych stronach...
ile mógłbym tam w***ać świetlówek rur ewentualnie z kilkoma energooszczędnymi...?
dzięki za pomoc!!!

W

Witkacy

Guest
Mój GB ma wymiary 0.5x0.4cm i 180 cm wys. czyli 0,2m2. Też z początku miałem wątpliwości co do oświetlenia. Zaleca się ok. 400W (minimum) na 1m2 i to powinno wystarczyć. Skoro więc jedna 22W świetlówka kompaktowa odpowiada 100W, 4 świetlówki powinny wystarczyć na 1m2. Teoretycznie. Ja miałem u siebie miałem do tej pory 3x100=1x60W (po przeliczeniu, tzn. 3x22W=1x11W) i roślinka rośnie wspaniale. Dzisiaj zamieniłem świetlówkę 60W na 100W. Na Twoją powierzchnię i ilość roślinek (bo to też ważne) z powodzeniem wystarczy ci 5x100W i białe gładkie ściany. Świetlówki lepiej zamontować horyzontalnie niż pionowo, pada wtedy więcej światła na konopię. Ponadto ważne jest aby źródła światła były blisko roślinek- ok 4cm- będą się ładnie rozkrzewiać zamiast szybować w górę. Oczywiście jeżeli świetlówki będą sobie ot tak poprostu bestrosko zwisać a u góry pozostanie nie zasklepiony otwór tracimy dużo światła. Ja mam lampki przymocowane do sufitu a sufit podwieszany z możliwością regulacji jego wysokości. Uważam osobiście, że świetlówki są idealnym rozwiązaniem dla małych GB, w których łatwo przesadzić z temperaturą. Przez pierwszy okres życia roślinek itak lepiej trzymać je pod świetlówkami gdyż można je zbliżyć do roślinek bez obawy, że się je spali. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to wal, może będę umiał na nie odpowiedzieć. Pozdrawiam i życzę miłej chodowli :queen: .

G

Green

Guest
400W (minimum) na 1m2 i to powinno wystarczyć. Skoro więc jedna 22W świetlówka kompaktowa odpowiada 100W, 4 świetlówki powinny wystarczyć na 1m2

czy ty jestes kompletnym idota ???

proponuje zaczac czytac forum od nowa bo widze ze nic nie wiesz na temat oswietlenia i wypisujesz farmazowny

co do 1 postu to 150W hps bedzie idealny pozatym

W

Witkacy

Guest
Słuchaj kolego, zanim zaczniesz kogoś obrażać zastanów się dobrze, forum to nie wszystko, są jeszcze inne źródła wiedzy. Skoro stosując oświetlenie 400W/m2 udaje się zebrać całkiem niezłe plony to nie sądzę, żeby były to błędne dane. Zresztą napisałem, że to teoria a sam stosuję 400W na 0.2m2 i jedną roślinę, więc czytaj uważnie. A co do HPS 150W... powodzenia ;) w wentylowaniu GB ;P. Uważam, że są zbędne przy małych projektach. Stary jeszcze raz, jeśli się z kimś nie zgadzasz to wyraź to w inny sposób (chyba, że nie stać Cię na to), bo wyzwać od idiotów potrafi każdy menel ale napisanie w miarę inteligentnej odpowiedzi jest sztuką z którą niestety nie każdy sobie radzi (co widać powyżej). Pozdrówka.

http://hyperreal.info/drugs/go.to/art/1226

TNT

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Witkacy, Weź pod uwagę, iż te twoje domniemane 100W to tak naprawdę 20W czyli 1100lumen... takie twoje 400 urojonych Watt daje 4400lumen (sam używałem takiego oświetlenia na 0.13m2 i było z dekala za mało!!!). 400W per 1 m2 to chodzi o 400W HPS, który daje jakieś 90 000 lumen??? Dobrze mówie? Ma ktoś dokładniejsze dane na temat efektywności HPS'ów??? (jedynie kojaże, że 600W ma 130 000lum i też dobra sprawa na 1 m2). Więc się ziom zastanów co piszesz... 100W nie równe 100W

W

Witkacy

Guest
Kurde panowie, czytajcie uważnie! Przecież pisałem, że to teoria i nie doradzałem koledze 400W na m2, bo sam stosuję te "urojone" 400W na 0,2m2. U mnie jest ok. Roślinka rośnie, rozkrzewia się ładnie więc chyba styka. Koledze doradziłem 5x świetlówa 22W. Weźcie się nie czepiajcie detali wyrwanych z kontekstu, bo ja nie dołączyłem do forum po to, żeby walczyć z Wami i bawić się w słowne przepychanki :puker: Wiem panowie, że macie sporo wiedzy, czytam wasze posty. Peace wygląda na kumatego kolesia i ok. Miał swoją rację. Ale do jasnej... Po grzyb ta agresja!? Dopiero co dołączyłem do forum a tu na dzień dobry: "Kolo Ty jesteś idiota!" Myślałem, że zioło jest źródłem pokoju i wszyscy idziemy tą samą drogą. Więc nawet jeśli pieprzę bzdury i szlag Was trafia spróbujcie być trochę milsi i wyrozumiali. No one is perfect. Pozdrówka :flower:

W

Witkacy

Guest
Witkacy napisał:
400W (minimum) na 1m2 i to powinno wystarczyć. Skoro więc jedna 22W świetlówka kompaktowa odpowiada 100W, 4 świetlówki powinny wystarczyć na 1m2. Teoretycznie.

Ja pierdzielę, następny. Przeczytaj wszystko co napisałem a potem się udzielaj. Pisze jak byk TEORETYCZNIE. Jeżeli ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem, bardzo proszę niech nie odpowiada na moje posty :pl: .

R

Rider

Guest
Człówieku co ty pie****isz najpierw sam przemysl to co napisałes a potem sie co najwyzej udzielaj

R

Rider

Guest
Witkacy, masz racje i poieram Cie, liczy sie pokojowe nastawienie a nie klutnie kto ma racje, powinniscie sie liczyc z czyjas wiedza tak samo jak ze swoja a nie sie wywyzszac , itd... mi sie wydaje ze te 400w to minimum ale dla super zaawansowanych, poczatkujacym na minimu wystarczy pare swietluweki i HPS 150w, w sumie liczy sie wartosc lumerow od ktorych uzalezniony jest nasz plon i jego ilosc.

[ Dodano: 2006-04-10, 15:46 ]
Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji.

Konstytucja RP, art. 54 ust. 1

W

Witkacy

Guest
No i extra! Można było pokojowo? Jeden się odważył, dzięki za to :) A co do forum, sporo wiedzy tu jest i wielu może z tego skożystać, siebie też mam tu na myśli. Pomimo nie miłych odpowiedzi doceniam wiedzę ich właścicieli. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2006-04-10, 15:45 ]
Ca2na3is napisał:
Ma ktoś dokładniejsze dane na temat efektywności HPS'ów???

Znalazłem w necie takie dane:

Watts_____ Lumens___ Rated Hours of Life
150W_____ 16000____ 24000
250W_____ 28500 ____ 24000
400W_____ 50000 ____ 24000
600W_____ 90000_____ 18000
1000W____ 140000____ 24000

Dla własnego bezpieczeństwa, nie jestem twórcą powyższych danych i nie ręczę za ich poprawność :pr:

TNT

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Witkacy, Dane głównie zależą od producenta. Na stronce Philipsa widziałem 1kW o efektywności 130 000 lumen... (jednak z tą 600tką mi się popieprzyło... faktycznie mają 88 000lumen).

golden1983

Member
Buchów
0
TEZ MI K... POMOC!!!ZAMIAST MI ODPOWIEDZIEć żRECIE SIE !!!

DZIęKI ZA ODPOWIEDZ KTóREJ NIE BYłO... JEST KTOS KTO MI ODPOWIE CZY MAM Iść NA WYCZUCIE...

[ Dodano: 2006-04-10, 19:25 ]
MAM TERAZ OK 8000LM ...NA 0,34M KW. STYKNIE CZY NIE...?

Status
Ten wątek został zamknięty.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół