akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Ile dolomitu do takiej ziemi

Wyszukiwarka Forumowa:

PiekneChwile

Well-known member
Buchów
65
Tak no wiem sporo jest tematów o dolomicie, wydaje mi się że okolica nie jest to typowa ziemia jaka normalnie występuje, w miejscu spota jest duża roślinność ziemia w okolicy jest dosyć morka, dałem na dołek na dno jedną garść; i dwie i pół na przekopany dołek z góry. Może coś tam zbiorę za rok z tego. Ciekawy jestem jak byście ocenili ile tam dosypać dolomitu. ?
Zdjęcia najlepsze jak udalo mi się zachować.

Dołek nie większy jak 40x40x40 na wiosne wrzucam obornik granulowany

Screenshot_2.png

Screenshot_3.jpg

Screenshot_4.jpg

Screenshot_5.png

Screenshot_8.jpg

Screenshot_72.jpg

taxman

Member
Buchów
42
Dolomit to nie jest must have. Używaj tylko gdy na miejscówce masz mocno zakwaszoną glebę. W tym sezonie odpuściłem stabilizacje pH na miejscówce na rzecz ca/mg/k podawanego przy podlewaniu w formie robionej samodzielnie zawiesiny w zmiennych proporcjach ca/mg z soli.

spooge

Well-known member
Buchów
268
Na jakiej podstawie mamy ocenić pH tej ziemi? Te chwasty, co tam rosną, to raczej mało wybredne gatunki, co i z betonu potrafią wyrosnąć.
Miałem kiedyś spot na łące z wizualnie podobną ziemią i podobnym zestawem chwastów (głównie nawłoć). Rosły byki i nie grymasiły.
Dolomit nie zaszkodzi, ale on ma konkretne przeznaczenie więc sypanie go na ślepo jest trochę nieprzemyślane.
Jeśli to jakiś podmokły teren, to szukałbym czegoś innego, po jak w lecie przyjdą ulewy, to krzaki będą stać po "kolana" w wodzie i gnić.

Fruvita

Well-known member
Buchów
1,065
Odznaki
3
Dolomit to nie jest must have. Używaj tylko gdy na miejscówce masz mocno zakwaszoną glebę. W tym sezonie odpuściłem stabilizacje pH na miejscówce na rzecz ca/mg/k podawanego przy podlewaniu w formie robionej samodzielnie zawiesiny w zmiennych proporcjach ca/mg z soli.
imo must have, bardzo ciężko go przedawkować, nawet jak już mamy optymalne pH gleby to raz dolomitem nie podniesiemy go jakoś specjalnie, i nie od razu (rozkłada się bardzo powoli, miesiącami), chyba, żeby sypać łopatami, a dwa - na całe grow mamy załatwioną podaż Mg i Ca. Dodatkowo przy stosowaniu mineralnych nawozów, które obniżają pH, dolomit będzie działać jak taki bufor/regulator pH

Ja tam nie żałuje dolomitu, zawsze dodaje ~2 garści na 10 litrów doniczke / dołek do ziemi uniwersalnej, która przecież ma już optymalne pH, co więcej w środku grow sypie kolejną garść w donice -> klik

kastet

Well-known member
Weteran
Buchów
2,638
Tak no wiem sporo jest tematów o dolomicie, wydaje mi się że okolica nie jest to typowa ziemia jaka normalnie występuje, w miejscu spota jest duża roślinność ziemia w okolicy jest dosyć morka, dałem na dołek na dno jedną garść; i dwie i pół na przekopany dołek z góry. Może coś tam zbiorę za rok z tego. Ciekawy jestem jak byście ocenili ile tam dosypać dolomitu. ?
Zdjęcia najlepsze jak udalo mi się zachować.

Dołek nie większy jak 40x40x40 na wiosne wrzucam obornik granulowany
Wygląda jak mój spot

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół