• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Ile panli LED zamiast lamp 10 HPS?

Wyszukiwarka Forumowa:

Dr_Dolar

Member
Buchów
0
Witam, mam pytanko:

ile potrzebuje paneli LED'owych i jakiej mocy zamiast 10 lamp HPS o mocy 400W tak aby plon byl taki sam jak pod HPS'em ???

hard_thinker

Active member
Buchów
0
moim zdaniem, z obserwacji, jedna lampa blackstar 600W działa sporo wydajniej od HPSa 600W ale jednak ciut mniej wydajnie niż 2x600W.
Sam zamieniłem setup HPS 2x600W na jednego takiego blackstara i po pierwszych żniwach dołożę jeszcze jednego takiego samego.
W tym momencie mogę stwierdzić, że na wegu efekty są niemalże identyczne do pierwotnej instalacji, także spodziewam się po dołożeniu jeszcze jednej lampy, pełnego szczęścia.
Mając powyższe na uwadze, kup sobie 5-6 takich 600W blackstarów i spodziewałbym się raczej zdecydowanie wyższych plonów.
Tak z ciekawości, jaka powierzchnia?

Dr_Dolar

Member
Buchów
0
Powierzchnia 12m2 ale dzwi otwieraja sie do srodka wiec troche mniej bedzie cos ok 10m2. A taki BlackStar jakie ma faktyczne zuzycie pradu? Bo z tego co doczytalem to pobor pradu to ok 300W a nawet nie. Miales okazje sprawdzic to ?

THE DOCTOR

Well-known member
Weteran
Buchów
0
chcesz to zapraszam do mnie ja na 1.44m2 wyliczylem ze ze 144didy (cree/osram-najlepsze) wystarcza wiec wychodzi jedna dioda 0.01m2 potrzeba ci 1000szt no ale wtedy masz pewnosc ze masz najlepsze i 101% penetracji :)
jezeli
chcesz cos kupowac to sie zastanow bo do twojego pokoju potrzeba (kupowane okolo 3-max 5plantow )ich sporo a za te same pieniadze zrobisz lub popros kogos to ci zlozy to trudne nie jest :) (tylko nie popelniaj moich bledow :( )
https://www.forum.haszysz.com/diy-panel-led-cree-osram-pomoc-t62198.html?p=830205#post830205

z fartem

Dr_Dolar

Member
Buchów
0
Ja nie mam ani czasu ani ochoty zeby budowac cos samemu, chce kupic miec gwarancje a nie bawic sie w 'zrob to sam'.
Wiec ponawiam pytanie jakie jest realne zuzycie pradu takiego 600W panelu?

hard_thinker

Active member
Buchów
0
Po zakupie sprawdziłem pobór blackstara 600W UV i wyszło mi 279W.
U mnie ta lampa świeci na 1m2 z tym, że ja wcześniej świeciłem HPSem 2x600W.
Do następnej uprawy zamierzam dołożyć jeszcze jedną identyczną lampę.
Ja zwyczajowo trzymam 15 plantów.
Z tego co piszesz to dość słabo świeciłeś na tak dużej powierzchni (4000W na 10m2) u mnie wychodziło 1200W na 1m2.
Wnioskuję, że nie masz zbyt upakowanej uprawy.
Niesamowity jest przeskok jakościowy w temperaturze, wcześniej to był hardcore a teraz absolutny brak problemu.

Do THE DOCTOR, nie do końca rozumiem Twój post, czy Ty trzymasz na 1,44m2 max 5 plantów? Jeśli tak to jakieś choinki chyba, ale masz w domu nożyczki? polecam!
Ile watów konwencjonalnego światła dawałeś wcześniej na tą powierzchnię?
Czytałem troche testów i nie spotkałem się w nawet najbardziej wypasionych lampach po 2500$ żeby 144 diody dawały radę na tak dużą powierzchnię, no chyba że jest ona pusta i stoi samotna choinka pośrodku:)
pozdrawiam

THE DOCTOR

Well-known member
Weteran
Buchów
0
poczekaj poczekaj tak mam 5bo jedna padla i to moj 1szy grow w zyciu na nastepne grow bedzie 9 w oxypot a co do ilosci diod itp to nie wiem czy zauwazyles ale troche zmienilem budowe panela i taki panel z tak rozmieszczonymi led da mi calkowita penetracje !!!!!
(poczekaj a cie jeszcze kolego zaskocze)
34 led biora 78watt max i sa dwa razy mocniejsze od mojego chinczyka wiec nie mam watpliwosci ze 144 diody starcza na 1.44m2
z fartem

C

Caleb

Guest
Do THE DOCTOR, nie do końca rozumiem Twój post, czy Ty trzymasz na 1,44m2 max 5 plantów? Jeśli tak to jakieś choinki chyba, ale masz w domu nożyczki? polecam!

A co w tym dziwnego?? Daje 5 ale w wiekszych donicach np 23l i przy dluzszym wegu wiecej wyciagnie niz ty z 10 plantow z tej samej powierzchni
Czytałem troche testów i nie spotkałem się w nawet najbardziej wypasionych lampach po 2500$ żeby 144 diody dawały radę na tak dużą powierzchnię, no chyba że jest ona pusta i stoi samotna choinka pośrodku:)
pozdrawiam

To poczytaj o panelach Evo, maja mniej diod i trzy takie panele na metr kwadratowy starcza i wcale nie kosztuja 2500 baksow. A i penetracje maja bardzo dobra.

hard_thinker

Active member
Buchów
0
Caleb niestety nie mogę się zgodzić, to oczywiste, że z jednej dobrej sativy (nie mylić z parchami z domieszką indyki) można wyciągnąć kilo, tylko ile trzeba świecić. Pisałem zresztą o australijczykach wyciągających z jednej rosliny 2-3 kg ale uprawa trwa prawie rok!!!
Wiem, że na tym forum częstym wskaźnikiem jest g/W ale pomija się czas!!!
Dając więcej roślin i znając fenotyp wiesz po jakim czasie możesz sie spodziewac okreslonego plonu. Wydłużając czas wegu (no i jednak odrobine flo dla większej rośliny) masz więcej z jednej pani i z jednego Wata ale zdecydowanie mniej w kWh, a to jest realny koszt!
Także generalnie nie ma to sensu ze względu na koszty. Lepiej jest obsadzic całą powierzchnie i zapewnić za***istą penetrację, a tego nie zrobisz małą ilością światła.
Trochę zębów zjadłem na plantacji pod HPS i wiem co mówię i wiem też, że chcąc mieć przyzwoity yield, 1200W HPS to minimum na 1m2, sprawdzone w kilunastu seriach.
Evo czyli chińskie lampy sprzedawane przez zajawionego Hiszpana nie przekonują mnie właśnie ze względu na słabą penetrację i małą moc. Nie czytałem żadnego dobrego testu który potwierdzałby skuteczność Evo, jak masz to podeślij proszę.
Także polecam sprawdzone rozwiązania.

Dr_Dolar

Member
Buchów
0
Ja tam nie bede sie sprzeczac, kazdy robi tak jak lubi albo jak musi. Ja z 400w na 1m2 jestem zadowolony i u mnie to optymalna granica bo wiecej nie ma sensu w moim przypadku i wyniki sa naprawde zadowalajace.

Dzieki za odp co do zuzycia pradu.

C

Caleb

Guest
A powiedz hard_thinker ten twoj blackstar to jaki jest? Amerykanski? :D tu chodzi jakie diody sa wykorzystywane. Ktos tu jakis czas temu wspominal ile ten blackstar ma diod cree, bodajze tylko "dwie" a wiadomo ze cree i najnowsze osram sa numerem 1.
Nie bronie tych Evo bo nie mam ich ale wydaja mi sie naprawde ok wzgledem ceny chociaz v4 wydaje sie robiona home made to mysle ze sa naprawde dobre, dlatego ze wykorzystywane sa powyzsze diody.

hard_thinker

Active member
Buchów
0
Już kiedyś to było powiedziane, że wszystkie lampy na rynku są chińskie, poza jednym amerykańskim producentem high endowych lamp za grubo ponad 2000$.
Caleb pisałeś coś o Evo i ich skuteczności ale ona nie jest nigdzie potwierdzona w przeciwieństwie do blackstara, that's all.
Amerykańskich i nie tylko testów blackstara w necie jest multum i jest to po prostu najlepsza lampa price to performance.
Jak ktoś lubi samoróby i pisze coś o penetracji, to niech sobie weźmie miernik światła i mierzy ilość lumenów (nie piszcie proszę nic o PARach bo to po prostu lumeny w określonych długościach światla) pod lampą i w rogach, to właśnie jest penetracja. Ma być równo i już.
Jak patrzę na swojego boxa to widzę kosmiczną penetrację, jak zmierzę w rogach, to już jest spory spadek ilości światła którego nie widać "gołym okiem", dlatego dokupię drugą lampę. A lubię mieć pełny box i maksymalizować plon.

THE DOCTOR

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Już kiedyś to było powiedziane, że wszystkie lampy na rynku są chińskie, poza jednym amerykańskim producentem high endowych lamp za grubo ponad 2000$.
Caleb pisałeś coś o Evo i ich skuteczności ale ona nie jest nigdzie potwierdzona w przeciwieństwie do blackstara, that's all.
Amerykańskich i nie tylko testów blackstara w necie jest multum i jest to po prostu najlepsza lampa price to performance.
Jak ktoś lubi samoróby i pisze coś o penetracji, to niech sobie weźmie miernik światła i mierzy ilość lumenów (nie piszcie proszę nic o PARach bo to po prostu lumeny w określonych długościach światla) pod lampą i w rogach, to właśnie jest penetracja. Ma być równo i już.
Jak patrzę na swojego boxa to widzę kosmiczną penetrację, jak zmierzę w rogach, to już jest spory spadek ilości światła którego nie widać "gołym okiem", dlatego dokupię drugą lampę. A lubię mieć pełny box i maksymalizować plon.

ok chwala Tobie za kupno tego blackstara itp
jak mowiles EVO nie ma potwierdzenia itd ale tylko dlatego ze to nowosc jest jak juz Caleb pisal Cree/Osram to no1 i z tym nikt nie bedzie polemizowac wiec mowie to otwarcie-MOJ PANEL JEST NAJLEPSZY NA SWIECIE-bo taki chcialem miec !!!!!!!
powodzenia jak ktos mi przedstawi lepszy ;) -potwierdzenie bedzie za 2.5 m-ca jak skoncze automaty to zobaczymy a do tej pory mozecie mnie krytykowac itd -I don't give a fu*k!!!!
no offence guys
z fartem

C

Caleb

Guest
Napisales ze masz niedoswietlone rogi boxa? Ten twoj panel ma chyba cos ok 50cm dlugosci zas najwieksze Evo ma az 90 cm dlugosci dodajac do tego 6 bombillas da nam za***ista penetracje na calej dlugosci i szerokosci boxa, oczywiscie stosujac dwa lub trzy takie panele. To i tak cena bedzie nizsza od dwoch takich jak twoje blackstary a i pobor pradu bedzie sporo nizszy. No i diody cree i osram to mi przemawia po calosci.Tyle na temat. Wiecej nie udzielam sie bo to bez sensu i nie mowie ze ten twoj panel to shit zeby nie bylo. Bardzo fajne wykonanie. No offence m8
P.s the doctor fajny panelik

Dr_Dolar

Member
Buchów
0
Czy zmienajac z 10 HPS 400W na 5-6 LED 600W plon powinien byc taki sam ?

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół