• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Indoor, a prąd

Wyszukiwarka Forumowa:

Quortohn

Active member
Buchów
0
Witam.
Jestem studentem w pewnym mieście w Polsce i wynajmuję tam stancję, płacąc za nią stałą kwotę x pieniędzy (bez dodatkowych opłat za prąd, gaz itp.). I tu pojawia się pytanie, czy gdybym na tej stancji chciał zrobić małego boxa (dosłownie taki minimum na użytek własny), to czy bardzo by się zwiększył pobór prądu (lampy itp.) i czy mógłbym on zwrócić uwagę właścicieli?

Davitchisback

New member
Buchów
0
Wszystko mozesz sobie obliczyc, moc lampy + moc fanow itp x cena za 1 kwh x ilosc godzin swiecenia itp x 30 dni i bedziesz dokladnie wiedzial ile w miesiacu zuzyjesz na to wiecej pradu.

PonuryŻniwiarz

Well-known member
Weteran
Buchów
9
Drogi Studencie (zakładam, że nauk humanistycznych) w pewnym miejscu w Polsce,

jeżeli więcej zużywasz to większy jest rachunek. To jasne i ustalone.
Żeby określić o ile wzrośnie rachunek przy nielegalnej uprawie domowej konopi potrzebne są:
- wielkość poboru mocy urządzeń w boksie;
- czas pracy tych urządzeń, w cyklu dobowym na przykład;
- koszt 1 kWh prądu.

Przykładowo, piszesz o małym boxie. Wybór pada na świetlówki kompaktowe 5 x 20 W = 100 W.
Sadzisz automatycznie kwitnącą odmianę Lowryder # 2, bo ktoś doradził, że rośnie najmniejszy i najszybciej. (Co nie do końca jest prawdą, ale jakoś tak wszyscy doradzają).
Automat potrzebuje ok. 18 godzin oświetlenia na dobę.
Jeżeli Twoja lampa świeci przez godzinę to zeżre 100Wh, czyli 0,1 kWh. Świecąc tak cały dzień zużywasz 1,8 kWh, pozwolę sobie zaokrąglić do pełnych 2.
Wspomnianego Lowrydera będzie naświetlał przez przynajmniej 60 dni, czyli 2 miesiące.
W ciągu jednego miesiąca zużyjesz 2 dziennie x 30 dni kWh energii, czyli 60 kWh.
Koszt 1 kWh zależy od dostawcy, a więc i miejsca zamieszkania. Optymistycznie przyjmijmy 0,50 PLN za kWh.

Mnożąc zużycie i cenę dostajesz wzrost opłat względem standardowego użytkowania o jakieś 30 złych.

Ta-da!

A czy ktoś zauważy czy nie zauważy różnicy to już wróżbita Maciej nam może tylko powiedzieć...
Jak zauważy to Ci powie - Panie Łukaszu, proszę dopłacić 30 złotych. I zaraz zada fundamentalne pytanie: czy Pan czegoś przed nami nie ukrywa? Czemu z tej szafki się świeci?
A Ty powiesz, że masz tropikalnego węża dusiciela, który nie lubi obcych i siedem jadowitych pająków.
I spokój.

Więcej może skoczyć rachunek za dogrzewanie jakiejś rudery zimą farelką albo innym dmuchaczem. Albo odgrzewanie codziennie mrożonej pizzy na obiad i kolację w elektrycznej kuchence o mocy 2000 W, co niewątpliwie Cię czeka. Jak dobrze pójdzie, oczywiście. Jak nie to zupki chińskie.

Słowem, nie pękaj.

Miłego studiowania.

X.

P.S. Tyle samo zużyjesz prądu uprawiając odmianę nieautomatyczną, ale świecąc jej systemem 12 - 1 w czasie wegetacji, oczywiście przez dłuższy czas czyli koło 3 miesięcy.
A na dodatek miesięcznie zużyjesz mniej prądu, powiedzmy koło 2 dych. Czyli jeszcze mniej zauważalny wzrost zużycia.

Ostatnia edycja:

unnamed

Well-known member
Buchów
0
Podstawowe pytania ... właściciele mieszkają z tobą czy tylko spisują rachunki ,czy tam już mieszkałeś??
jesli z tobą to zapodawaj przez miesiąc "po nocach" i rachunki "przez studenta wzrosną - bo się łuczy ",a później wyłączasz lampkę do nauki i włączasz lampkę do naświetlania:)
jak nie mieszkają z tobą to lecisz z koksem ... kupiłem se nowy komputer i więcej ciągnie :)

Pieczara

Well-known member
Buchów
0
Hehe ponury roz***ales mnie z tym wezem i pajakami usmialem sie.dobre hmm...bardzo dobre<joint>

Quortohn

Active member
Buchów
0
Podstawowe pytania ... właściciele mieszkają z tobą czy tylko spisują rachunki ,czy tam już mieszkałeś??
jesli z tobą to zapodawaj przez miesiąc "po nocach" i rachunki "przez studenta wzrosną - bo się łuczy ",a później wyłączasz lampkę do nauki i włączasz lampkę do naświetlania:)
jak nie mieszkają z tobą to lecisz z koksem ... kupiłem se nowy komputer i więcej ciągnie :)

Nie mieszkają ze mną:) Mieszkałem już tam w tamtym roku i byli tylko parę razy z wizytą (zawsze zapowiedzianą:D ) i nigdy nigdzie specjalnie nie zaglądali, więc jest spoko:) Ale tego indoora mam w planach dopiero wtedy, gdy to co mi wyjdzie z outdoora nie zaspokoi moich potrzeb:)

S

sru

Guest
powiedz im że chcesz sobie postawić wydajny serwer który żre dużo prądu i będziesz dopłacał te 50 zł miesięcznie za prąd bo ma działać 24h a nie chcesz nikogo oszukiwać i spokojnie sobie wrzucisz 150w czy 250w hpsa w namiocie

też zależy ile jest stancji [domek na wynajem czy pokój w mieszkaniu] czy właściciele są skąpi/bogaci, jaką częścią czynszu będzie to 50zł [czy płacisz 600zł w warszawie czy 200zł w bełchatowie...]

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół