akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Inteligentny licznik, masz taki ? Obalamy mit... Ustawiony Fotoperiod, przypał?

Wyszukiwarka Forumowa:

BlendSenior

New member
Buchów
0
Siema macie takie liczniki? "jak w temacie"

Mieliście jakiś przypał?

Obalamy mity, kto miał nie miłe wspomnienia z tego powodu lub innego, mile widziane komentarze.

Ku przestrodze, miałeś doświadczenia z wpadkom? Pisz z jakiego powodu... Czego się przestrzegać?

Zapraszam do dyskusji, co mogłeś zrobić lepiej czego nie zrobiłeś.

ja złodziej

Well-known member
Buchów
0
musiałby być ktoś kto pracuje w energetyce i ma z tym doświadczenie praktyczne
bo zaraz zlecą się sami teoretycy

snupdog

Well-known member
Buchów
0
Troche slaby pomysl...z wiadomych powodow, bez urazy.

ja złodziej

Well-known member
Buchów
0
pomysł jest dobry tylko na forum brak ludzi którzy przy tym pracują

BuchBuchem

Weed Army
Buchów
2
Przypał może być gdy placisz np 200zl za prąd od paru lat a nagle będziesz płacił 300+. Wtedy mogą się zainteresować co ci tak dużo prądu idzie ;)

R

rolnikdolpasz

Guest
Jest właśnie odwrotnie. Jak Byś ciągnął miesięcznie 200 - 300+ i nagle zużycie spadło by na zero, albo kwoty typu 20 - 30+ i tak się miesiącami utrzymywało, to mogli by sprawdzić zabezpieczenia przedlicznikowe, czy na lewo nie jest pobierana energia. Jeżeli przy sprawdzeniu wyszło by, że płacisz uczciwie za prąd, to nie mogą się doczepić.

BuchBuchem

Weed Army
Buchów
2
To czyli jak wyjade na 2-3 tygodniowy urlop to mam włączyć all by rachunek nie był mniejszy ?

sputter_green

Well-known member
Buchów
1
Przypał może być gdy placisz np 200zl za prąd od paru lat a nagle będziesz płacił 300+. Wtedy mogą się zainteresować co ci tak dużo prądu idzie ;)

***łem. Miałbym wjazd na chatę już z 10 razy ;)

Wielokronie rachunki za prąd wahały się od 100zł do 500zł i więcej w zależności od pory roku, energia szła na piekarnik, klimatyzację, jakieś roboty, spawarki ( mieszkanie w bloku ;) ). Zastanów się co piszesz.

Jakbyś nagle na chacie wy***ał rachunki po 3000zł to może, chociaż i tak wątpię jakbyś płacił.

JOS

Well-known member
Weteran
Buchów
33
Odznaki
1
Jest właśnie odwrotnie. Jak Byś ciągnął miesięcznie 200 - 300+ i nagle zużycie spadło by na zero, albo kwoty typu 20 - 30+ i tak się miesiącami utrzymywało, to mogli by sprawdzić zabezpieczenia przedlicznikowe, czy na lewo nie jest pobierana energia. Jeżeli przy sprawdzeniu wyszło by, że płacisz uczciwie za prąd, to nie mogą się doczepić.

Ja ***ie takie posty to tylko rolnik ma haha, największy ekspert INDOOR.
Ja po ścince nieraz wyjeżdżam na 2-3 tyg , wyłączając całkowicie prąd w domu i nigdy nie było przypału

Marine

Well-known member
Buchów
0
A to nie jest już ustalone, że przy niewielkich poborach (< 2-3 kW / sprzęt) nie ma przypału żadnego w jakiejkolwiek konfiguracji dzień/noc, włączanie wyłączanie etc...

Przecież ludzie mają 2 razy więcej poboru z akwariów. Do tego taki pobór prądu może generować klima, osuszacz powietrza, dodatkowy grzejnik w zimie, ogrzewanie podłogowe elektryczne, ładowanie e-bike, samochód okazjonalnie doładowany czy jedna z innych zabawek na prąd, dobry komputer (ja mam zasilacz 1250W) etc...

Luzik ludzie.... Nie elektrownia jest najbardziej przypałowa.

BuchBuchem

Weed Army
Buchów
2
Energetyka i tak ma jakies tam tzn Pakiety nocne gdzie kw jest tanszy o pare groszy..
Elektrownia niee ale sąsiedzi :D hehe...

Grandfather

Never Stop Improving
Weteran
Buchów
9
A ktoś jeszcze ma stary analogowy licznik w domu :O? Raczej już wszędzie są smart metery albo nie zdajecie sobie z tego sprawy - chociażby liczniki zbiorcze. Służby oficjalnie nie mają dostępu do takich informacji, gdyby tak każdemu wpadali na chatę za cykl 12/12 lub 18/6 to zaraz było by o tym słychać i wywołało by to niemałe kontrowersje w społeczeństwie na temat inwigilacji, przed teorią której tak zawzięcie producenci smart meterów się bronią, tutaj w uk taki cykl nie stanowi podstawy do rewizji budynku, muszą być inne czynniki takie jak np. zapach lub podejrzenie o dilerke (tak słyszałem) więc jeśli nie tworzą się kolejki na klatce schodowej do Twoich drzwi to niema się czym przejmować. Ale jeśli kupa w spodniach bardzo uwiera to wystarczy tak skonfigurować setup aby świecił 24/0. Wszystko da się oszukać.

Marine

Well-known member
Buchów
0
A co z moim akwarium?
Mam ponad 400W wiszące nad akwarium + około drugie tyle w pompach + trzecie tyle w grzałkach. Koralowce wymagają podobnych warunków i cykli dobowych jak namiot z konopiami. Mam znajomych ze zbiornikami ponad 2000-3000l w obiegu i oni mają jeszcze większe zużycie. Przecież już by mieli kontrole jakby była tak zacieśniona kontrola zużycia.

Już bardziej racjonalną obawą są nasze komputery i to co na nich piszemy, oglądamy i wrzucamy do sieci. Na przykład:
https://boingboing.net/2016/06/15/intel-x86-processors-ship-with.html
https://www.dobreprogramy.pl/W-zabe...ntela-przez-9-lat-tkwila-luka,News,80830.html
https://arstechnica.com/information...ias-chip-based-crypto-freebsd-developers-say/

Teoria spiskowa:
Do tego warto sobie uświadomić, że żyjemy w czasach, gdzie komputery i komórki są tak szybkie, a systemy na nie tak złożone, że nawet niezauważalne dla nas by było, że wszystko co piszemy, mówimy i pokazujemy do kamerki może być obrabiane na NASZYCH urządzeniach i w razie wykrycia "niewłaściwej" tematyki to trafiamy na listę ludzi do bliższego przyjzenia się i zaklasyfikowania.
Po kilku latach te dane mogą zostać wykorzystane do oceny nas jako obywately, pracowników, podatników, etc...

Profilowanie big data to już rzeczywistość i wystarczy popatrzeć na dostępne projekty jak ten z Cambridge (wymaga zalogowania się do facebooka), żeby się jedynie domyślać co przed nami ukrywają.
https://applymagicsauce.com

Dlatego większym przypałem jest wrzucić to samo zdjęcie tu i gdzieś jeszcze (gdzie nie będą wywalone metatagi) niż legalny pobór 2kW z elektrowni.

Do tego warto sobie uświadomić jak sami pozwalamy się śledzić. Na przykład: https://www.google.com/maps/timeline

Wszyscy to bagatelizują, ale zastanówcie się po co ktoś z organów ścigania miałby wyszarpywać skrawki danych poprzez kosztowne i długotrwałe dochodzenia, kiedy większość ludzi sami dają za darmo te dane wierząc, że to nic ważnego i nie da się tego użyć przeciwko nam, bo przecież od lat się tak robi.

https://www.hackread.com/mark-zuckerbergs-laptop-cam-tape/

Ja wierzę, że oni więdzą o większości z nas, ale nie reagują żeby się nie zdemaskować.
Coś na tej zasadzie jak było tu z Amelią Earhart Coverup:
https://www.youtube.com/watch?v=Y_dbyouSMv0
Temat rzeka... i to nie tylko dla ludzi noszących aluminiowe czapeczki na głowach :sunny:

R

rolnikdolpasz

Guest
Ja ***ie takie posty to tylko rolnik ma haha, największy ekspert INDOOR.
Ja po ścince nieraz wyjeżdżam na 2-3 tyg , wyłączając całkowicie prąd w domu i nigdy nie było przypału

Chodzi mi o zużycie sumaryczne za pół roku, lub dłużej. Jak ciągniesz latami po 300+< a nagle kolejne pół roku, lub dłużej będzie zero, albo grosze, to mogą się zainteresować, ale nie muszą, bo mogłeś wyjechać za granicę.

Na dom, czy mieszkanie Masz określoną ilość kw/h i tego nie Możesz przekroczyć, bo jak wywali Ci bezpiecznik w domu to ok, ale gorzej jak bezpiecznik przed domem, lub w piwnicy bloku. Wtedy przyjadą zobaczyć co się stało.

Żeby pociągnąć większą ilość prądu trzeba znać podstawowe zasady elektryki, aby nie podłączyć dużą ilość lamp do jednego obwodu i sfajczyć kable. Jak sobie więcej o kilka stów ciągniesz nie powinni się doczepić.

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół