Chyba sie jednak mylisz wez sobie popatrz na profesjonalne lampy do uprawy roslin gdzie jest zaplonnik a gdzie zarowka. Wogole skad ta teza ??? :roll: bez przesady przewod 2m nie ma az takich strat.....orzi napisał:bo kabel od zapłonnika do żarówki nie może być za długi.(chyba 1,5m czy jakoś tak, inaczej się lampa nie zapali, albo będzie przygasać)
Lampa HPS - długość kabla
Witam !
Jaka może być maksymalna długość kabla, od zapłonnika, do lampy w hps, w układzie z kondensatorem i bez
Re: Lampa HPS - długość kabla
Maksymalna długość przewodu w wspólnej izolacji od zapłonnika do lampy jest ograniczona maksymalną pojemnością jaką można podłączyć do zapłonnika, długość ta nie przekracza na ogół kilkudziesięciu centymetrów.
Kabel może być długi między statecznikiem z zapłonnikiem!!! Organoleptycznie sprawdzona max długość kabla natomiast od zapłonnika do żarówy to nie więcej jak 50-60cm MAX!!! (ja sprawdzałem na kabelku typu "linka" 3x2,5kwadrat)
nie wiem czemu w lampach o mocy 600W ta zależność jest prawdziwa natomiast w lampach 400W stosując kabel ok2-3m nie ma żadnych efektów ubocznych i lampa bez problemów świeci (zapłonniki mają podobny impuls między 4,5 a 5 kV)
hehe no co ty ja przynajmniej nie mam zadnych pretensji :wink:. Pierwszy raz spotkalem sie z czyms takim z tym zaplonnikiem wczesniej do glowy by to mi nie przyszlo a jestem elektronikiem z zawodu 8) .orzi napisał:Nie miejcie do mnie pretensji - chciałem dobrze