akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Jak KloNOwAc i KIedy ??

Wyszukiwarka Forumowa:

depres15

Well-known member
Buchów
0
Siema mam pytanie jak mam klonowac mojego pomidorka i kiedy moge to zrobic ?? mam kuorzeniacz dzis wlasnie za.....kupilem :p i teraz niewiem jak to robic i kiedy ???dzieki z gory pozdro :)

P

predator

Guest
Robienie sadzonek:
Owinięcie lodygi taśmą nieprzezroczystą.
Cięcie.
Korzeń wykształca się po 4-6 tygodniach.
Można stosować jednak odrosty. Polega to na pobraniu z rosnącej rośliny o dobrych właściwościach odnóżki, ukorzenieniu jej i hodowli jako osobnej rośliny. Pomimo tego, że odnóżki konopi ukorzeniają się stosunkowo łatwo, to jednak istnieje duża różnica pomiędzy poszczególnymi odnóżkami. Selekcja w tym wypadku jest istotna. Najlepiej ukorzeniają się młode i silne rozgałęzienia boczne grubości 3-7 mm średnicy. Unikać należy odgałęzień i roślin słabych, chorych lub uszkodzonych. Łodygi o dużej zawartości karbohydratu ukorzeniają się łatwo, a miarą jego zawartości jest sztywność łodygi. Inną metodą sprawdzania zawartości karbohydratu jest moczenie świeżo odciętej łodygi w roztworze jodyny. Jeśli ilość karbohydratu jest odpowiednia, to roztwór zabarwi się na brązowo. Męskie rośliny zawierają więcej karbohydratu niż żeńskie. Rośliny żeńskie zawierają więcej nitrogenu, który utrudnia ukorzenianie się.

Rośliny, z których będą robione odnóżki, należy podlewać świeżą wodą, a rosnąć muszą w pełnym słońcu. Powinny być ciasno posadzone ze względu na dłuższy czas wzrostu, który potrzebny jest na odłożenie się odpowiedniej ilości karbohydratu. Najlepiej wybierać łodygi dolne, które zakończyły rozgałęzianie i zaczęły gromadzić skrobię. Na 2 tygodnie przed odcięciem łodygi od rośliny głównej należy owinąć łodygę w miejscu cięcia nieprzezroczystą taśmą. Łyko w łodydze należy lekko oskrobać lub zgnieść poniżej łodygi przeznaczonej na sadzonkę. Sadzonkę, którą chcemy ukorzenić, najlepiej ściąć żyletką i natychmiast umieścić jej końcówkę w czystej wodzie. Cięcia najlepiej dokonać w wodzie. Sadzonka musi mieć długość 10-45 cm. Środowisko sadzonek musi być ciepłe i wilgotne. W ziemi, do której wsadzimy odrosty, robimy patyczkiem otwory niewiele szersze obwodem od łodygi sadzonki, w odległości nie mniejszej niż 10 cm. Końcówkę odnóżki, którą wsadzimy do ziemi, dobrze jest posmarować środkami grzybobójczymi oraz regulatorem wzrostu. Odległość otworu od dna pojemnika z ziemią powinna wynosić min. 10 cm. Po wsadzeniu sadzonki do ziemi należy uważać, by nie zetrzeć regulatora wzrostu i płynu grzybobójczego; trzeba też delikatnie ucisnąć ziemię wokół rośliny.

Przez pierwsze dni należy zwracać na roślinę pilną uwagę. Sadzonki podlewa się codziennie odżywczym roztworem. Odnóżki zwykle szybko rozwijają system korzeni i są gotowe do przesadzenia po okresie 3-6 tygodni. Ukorzenienie zależy od ilości tlenu w atmosferze. Jeśli poziom tlenu jest za niski, może nie dojść do ukorzenienia. W pomieszczeniu, gdzie następuje ukorzenianie, musi być świeże powietrze. Dobrze jest stosować witaminę B1.
:thumright:

A

ania22x2

Guest
predator napisał:
Korzeń wykształca się po 4-6 tygodniach.

U wszystkich moich klonów max do 2 tyg. wykształcił się korzeń, strasznie zamotałeś w tym jak klonować albo za bardzo się zbakałam???
W każdym razie dla spalonych:
1. Odcinamy odrost żyletką
2. Maczamy w ukorzeniaczu
3. Wkładamy do małej doniczki (moim zdaniem najlepiej do samego, przesianego piasku)
4. Utrzymujemy wysoką wilgotność

kombajn

Well-known member
Buchów
0
predator napisał:
Robienie sadzonek:
Owinięcie lodygi taśmą nieprzezroczystą.
a po co ? ja bez tego robie i jakos zyja

hydroponic grow

Well-known member
Buchów
0
stary temat ale i tak zapytam ... :smokee:
chce przyciac mather plant (mamusie) tak w polowie i wszystkie boczne ramiona maja po okolo 15 cm moze troszke wiecej do 20cm. czy moge wykorzystac takie duze lodygi na klony ? chyba lepiej jesli sa wieksze niz mniejsze ?:zombi: poprzednie ciolem male i sie wszystkie 6 na 6 przyjelo. ziomek napisal u gory ze od 10 do 45 cm wiec chyba moge ciac, bo nie widze zeby go ktoz z tym poprawil <lol>

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół