nasiona marihuany

jak obliczyć moc wentylatora ??

Wyszukiwarka Forumowa:

marek80

Well-known member
Buchów
0
buduje kolesiowi boxa inie wiem jaki wentylator mam zamowic z allego wymiary boxa to 130/130/200 2xHPS 400 w cool tube

R

rasta

Guest
na forum już pisalem jak dobrać moc wentylatora ale skoro znowu pojawia się to pytanie to napiszę jeszcze raz i mam nadzieję, że ostatni.

box o wymiarach 130x130x200 ma obiętość 3380000 cm3 = 3,38 m3,
litr to 1000 cm3, czyli box-o ma pojemność 3380 litrów

przyjmując że powietrze ma być wymienione w szafie co pięć minut musimy pojemność box-a pomnożyć przez 12 co da nam wydajność wentylacji, którą potrzebujemy.

3,38m3x12=40,56m3/h lub
3380 lx12=40560l/h

oczywiście to jest niezbędne minimum ze względu na zapotrzebowanie roślin na co2. w zależności od mocy lamp może być potrzebny większy wentylator. zawsze lepiej jest kupić większy i podlączyć go w obwodzie razem z np. ściemniaczem, co da nam pewien zakres regulacji tmp.

analogicznie obliczenia można zrobić do każdego box-a.

marek80

Well-known member
Buchów
0
myślałem nad tym jednak do wentylatora zamontowac muszę sporej wydajnści filtr węglowy 450m3/h który potrafi zamulić wentylację

R

rasta

Guest
filtr napewno zmniejsza wydajność ale bez przesady. u mnie chodzi wentylator komputerowy 12x12 sprzężony z filtrem i jest ok. no ale jak już napisalem lepiej zastosować większy wentylator, niż mialby być za slaby. a tak odnośnie filtra to masz samoróbkę czy kupileś jakiś konkretny. wrzuć fotki jak możesz.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół