Jak podłączyć

Wyszukiwarka Forumowa:

Syliez449

Member
Buchów
0
Witam, zakupiłem dwa wentylatory komputerowy 69CFM z wejściem 3-pin i mam problem z podłączeniem ich do prądu i poprawnym umieszczeniem, wiem, że jeden z nich powinien być wlotowy i powinienem go umieścić między światłem a roślinkami, tylko mniej wiecej w środku pomiędzy światłem a roślinkami? I w środku na lewej ściance czy może bliżej scianki tylnej czy drzwiczek, drugi wentylator powinien być wylotowy czyli na górze, z racji, że zakupilem dwie lampy CFL dość spore zajmują mi prawie całego boxa, mogę umieścic na suficie wentylator wylotowy między jeden a drugi odblysnik? Większy problem i tak mam z podłączeniem jednego i drugiego do prądu.

zielonamasa

jungle guerilla trooper
Weteran
Buchów
3,357
Odznaki
1
wentylatory komputerowe mają 12v- dlatego musisz kupić jeszcze zasilacz 12v z amperarzem odpowiednim do zakupionych wentylatorów. wlotowy nad wysokoscia doniczek, wylotowy u góry.

RedLion49

Well-known member
Buchów
0
Nie potrzebujesz wentylatora na wejściu. Do podłączenia wiatraczka komputerowego potrzebujesz zasilacza 12v 1500ma. Podłączasz plus pod czerwony a minus czarny. Nie ma w tym żadnej filozofii.

BlackMen

Well-known member
Weteran
Buchów
2,257
Odznaki
1
ewentualnie upie**** kostkę od anteny czy coś w tym stylu i będzie zasilacz do wiatraków :freak2:

Syliez449

Member
Buchów
0
Taki się nada?
4.png

---------- Post Zaktualizowany 10:37 ---------- Data pierwszego postu 10:27 ----------

Znalazłem jeszcze taki, tylko nie wiem czy nie będzie za mocny? Czy to wgle możliwe?

Specyfikacja techniczna:

Napięcie wejściowe: 230V

Napięcie wyjściowe: 12V

Moc znamionowa: 30W

Prąd znamionowy: 2,5A

Materiał obudowy: plastik

Temperatura pracy: -3 ... +70°C

Wymiary: długość 72mm x wysokość 53mm x szerokość 30mm

Rozmiar wtyczki DC: 2,5 x 55mm

Certyfikaty: CE, RoHs

maniek80

Well-known member
Buchów
0
tak nada sie aczkolwiek jak masz takie pojęcie jak widać to kup sobie zasilacz z zabezpieczeniem zwarciowym i przeciążeniowym... może dzięki temu nie uszkodzisz go w 5 sekund...

adidasikfull

Well-known member
Buchów
0
najprosciej mowiac wez ladowarke od tel ok 12w zdejmij izolacje to samo z wentylatorm interesuja cie tylko 2 kable czarny i czerwony reszte upie**** podlacz z ladowarka i finito

Marek.Masa

Well-known member
Buchów
0
Miej na uwadze, że ładowarki do tel. mogą mieć zbyt mały amperaż. Nie wiem jaki went, nie wiem jaka ładowarka - po prostu sprawdź to.
Zwykle ładowarki dają do 300-500mA (0,3-0,5 Ampera).
Zwykle wiatraczki żądają po około ... , żebym nie chlapnął ale wydaje mi się, że około 0,15A.

"Zielona masa" także zwracał uwagę na amperaż.

Więc patent z ładowarką jak najbardziej godny polecenia ale działaj z głową.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół