nasiona marihuany

jak to wkoncu jest z tym swiatłem

Wyszukiwarka Forumowa:
S

switch

Guest
na stronie http://haszysz.com/index.php?id=poradnik
jest na dole tabela ktora opisuje ile roslin pod ile swiatla i jaka wielkosc boxa

najbardziej zastanawia mnie to dlaczego potrzeba az 6000lm na powieszchnie 0.1m2 zeby wychodowac jedna roslinke ktora da od 20 do 30 g
a na powieszchnie 0.18m2 mozna wzucic 3 krzaki ktore dadzą plon 60 - 70G przy swietle 9600lm
obydwie uprawy przy ScrOG

jest tutaj pewna sprzecznosc (mimo iz uwazam strone za bardzo dobra ale jest na niej taka masa sprzecznych ze soba informaci ze trudno wyczuc co i jak) gdyż w innym dziale pisze ze na 1 rosline potrzebyjemy 0.1m2 a tutaj upychaja na 0.18 3 rosliny... po 2 dlaczego jest podana liczba az 6000lm na 0.1m2 jak w dziale "uprawa" przy zakłądce swiatlo pisze ze do uzyskania 30G z karzaka potrzebne jest 4500lm...(45000lx)...

teraz juz sam niewiem ile mam dac swiatła zeby uzyskac przy FIM i LST 30g z jednego krzaka.mam szafke na 1 krzak i mam zamiar dac 4500lm na powieszchnie 0.1m2... i teraz pytanie czy jestem wstanie z takiej ilosci swiatła wychodowac 25-30G? dodam ze prawdopodobnie bendzie to albo AK47 lub Jack Herer... i czy koniecznie bende musiał dac te 6000lm czyli 4 kompakty po 23W.

dodam ze na forum tym i innych stronach znalazłem projekty niskich szafek ktore miały około 0.1m2 i naswietlane byly swiatłem nie przekraczajacym 4500 lm podawany plon byl ze mozna sciagnac 30G z krzaka.

i czy musi to byc boX? czy w podawanym natezeniu swiatłą np 45000lx jest zawsze wliczana powieszchnia pomieszczenia zamknietego? i czy te 45000lx nie wystarczy na 1m2 otwartej przestrzeni bez scian... co prawda swiatło ucieka ale roslina cały czas jest pod głownym strumieniem swiatła własnie o tym naterzeniu...a nadmiar swiatla jest wypromieniowywany na zewnatrz naswietlanej powieszchni czy mozna uzyskac taki sam resultat 30g na 0.1m2 powieszchni ktora nie jest zamknieta?

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
na jedna rośline musisz przyjąć tak.. 30x30 cm i musisz jej dostarczy te 4500 LM !!
Możesz kupić 3 kompaktowe świetlówki 18W po 1500LM każda i Wyjdzie ci około 20-30 gramów przy dobrych warunkach (temp. nawożenie itp). Co do oświetlenia, kieruj się programem (przelicznik LM) jest tutaj na forum .

Np. masz 0.25 m2 większośc będzie tam pakować 2-3 rośliny, moim skromnym zdaniem można tam wpakować 5-6 roślin do wyższych doniczek (box naturalnie wysokość 120-140 cm ) będzie bardzo zarośnięty box, Sea of green + przycinanie i plony będą dosyć spore oczywiście przy HPS :).

Przy takim rozwiązaniu jest dosyć pracy, bo trzeba zapewnić dobrą wentylacje, dobrze układać rośliny pod siatką i w odpowiednim czasie pozwolić im przerosnąć siatke topami.
Osobiście zamierzam z boku roślin umieścić po 2 dodatkowe świetlówki coby w dolne partie liści również dochodziło sporo światła.

Bez pracy nie ma plonów :)

A

ania22x2

Guest
zrób box... świało odbija się od ścianek.. nie "ucieka"
przyjmij natężenie światła w granicach 45000 - 55000 lm na 1m2 ale im więcej tym lepiej
pamiętaj zbiory zależą nie tylko od światła....

S

switch

Guest
prawda im wiecej siwatłą tym lepiej ale prądu za darmo nie dają...
moze mi ktos powiedziec ile powinna trwac uprawa?

z tego co wiem jak uprawa trwa okolo 110 dni (przy odmianach kwitnacych 8 tygodni) wysokosc rosliny jest około 80cm i własnie do takiej roslinki mamy chyba te 30 G

czy mozna uzyskac 30g przy odmianie ktora kwitnie 8 tygodni w około 3 miesiace?
tzn faza weg nie dłuzej niz 30 dni potem 56dni kwitnienia? roślina napewno nie bendzie przekraczac wysokosci 40cm,

widziałem projekty naswietlarek ktora ma nie wiecej niz 60cm do tego odliczyc około 20 cm doniczka i 15 cm swiatło z odlegloscia zostanie nam mamy wysokosc rosliny 25cm przy ostrym LST... czy w takich warunkach jest sie wstanie wychodowac 25-30g? w przeciagu 3 miesiecy?i przy 4500 lm na 0.1m2.?ewentualnie przy natezeniu 6000lm?

A

ania22x2

Guest
strasznie uparłeś się na to światło i na te 30 gramów...
przy dobrym trenowaniu możesz mieć i 50 gramów ale tak jak napisałam wszystko zależy też od pozostałych warunków
6000 lm to cztery kompakty po 23W co daje miesięcznie przy 24/0 prawie 30 zł za prąd ale to tylko jeden miesiąc, później jak sam napisałeś chcesz dać 12/12 koszty za prąd spadną o połowę
jednak na flo pomyslała bym nad HPS`em ....... większy plon ale przy dobry warunkach spokojnie pod kompaktami powinieneś mieć te 25-30 g z krzaczka

S

switch

Guest
dzięki za odpowiedz. juz przestane dreczyc pytaniami a oto ostatnia seria... a co by bylo jak bym zrobił ciut mniejszego boxa... czyli 30x29= 0.087m2 wtedy przy swietle 4500 uzyskamy 51000lx czyli o 6000lx na m2 wiecej a ruznica nie wielka czy mozna w ten sposub liczyć to światło? czy lepiej liczyc równe 0.1m2 na krzak... i te 5000 na 0.1m2?i

i ostatnie pytanie na temat doniczek
na stronie haszysz pisze ze są to doniczki o srednicy 25cm wysokosc napewno tez okolo 25cm .... sa nam to bardzo malo litrow ziemi na krzaka i zajmie kupe miejsca.... wiec lepie zastosowac kwadratowe doniczki... ale jedno pytanie do tych kwadratowych donic.... czy moge je przesadzac z doniczek od sadzonek do doniczek o wielkosci 5-7 liter ? i czy to wystarczy na całą uprawe czy lepiej na flo przesadzic do 10-15 litrowych donic? i czy doniczka musi miec rowny wymier np 20x20cm (szer x długosc) czy moze miec np 15x20 (a za to nieco wyzsza i uzyskac mniejsza zajmowana powieszchnie doniczki w bok) dzieki czemu do szafki o powieszchni 0.1m2 mugłbym wsadzic spokojnie 2 krzaki.... (niestety chyba jestem zmuszony do tego gdyz nie posiadam feminizowanych nasion a licze ze jeden z krzakow bedzie męski.)

eh..najorsze w tych atrykolach o hodowli jest to ze kazda strona mowi co innego i chyba najlepszym sprzymiezencem w uprawie jest doswiadczenie... chyba nieda sie zoptymalizowac uprawy do najnizszych kosztow i najwyzszych plonow....

jeseli chodzi o hps to zeczywiscie wyjdzie taniej lecz osobiscie wole go nie uzywac ze względu na wyzsza temperature... a te 25-30g z krzaka jeseli mi sie uda zrobic przy swietlowkach to uznam to za sukces....

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
ania22x2 napisał:
napisałem
czy aby na pewno jesteś kobietą?

Jeśli nie chcesz mieć zbyt wysokiej roślinki, skróć vega, czyli światło 18/6 nie potrzeba 24/0 nie zauważyłem nigdy różnicy w prędkości przyrostu rośliny.

Potrzymaj na vegu 4-5 tygodni FIM + LST potem flov, roślina nie powinna przekroczyć 80Cm przy dobrym treningu. Pamiętaj im więcej światła tym lepiej, mniejsza szansa, że roślina zacznie się skręcać wyciągać itp. Na razie na vegu potrzymaj pod 3 świetlówkami ale szykuj się powoli na wydatek 60 zł.. na HPS 150 W słabszego nie kupuj.

Od filii lepszym rozwiązaniem jest pomalowanie ścianek boxu na biało farbą, lepiej rozprasza i odbija światło od folii.
Poza tym łatwiej zmywać i nie potarga sie :). Z folią jest dużo babrania.

zresztą poczytaj forum już jest o tym wiele wątków sam się dowiesz co i jak.

A

ania22x2

Guest
nie ma znaczenia czy box będzie miał 0,3x0,3 czy 0,3x0,29
daj im 5000lm na każde 0,1 m2 i będzie git
pamiętaj o wentylacji i wilgotności minimum 50%
doniczki kwadratowe są wygodniejsze z racji zajmowanego miejsca w boxie
kup donice 10 litrów lub sam zrób.... a jak wiesz to 0,2x0,2x0,25 to właśnie 10 litrów
po co przesadzać do 7 litrowych wsadź odrazu do przynajmniej 10 litrowych i będziesz miał spokój do końca
może być 15x20x33 cm też wychodzi 10 litrów
jeżeli pomogłam - zaznacz
peace
A.

[ Dodano: 2006-05-06, 16:21 ]
AtomBoy napisał:
czy aby na pewno jesteś kobietą?
chcesz sprawdzić że pytasz??
sorry za zwykłą literówkę..

Orion

Well-known member
Weteran
Buchów
11
ania22x2 napisał:
chcesz sprawdzić że pytasz??
sorry za zwykłą literówkę..
czy to jest propozycja? :tongue:

nie piszmy mu już więcej o oświetleniu bo chłopek zwariuje :).

Zasada prosta im więcej tym lepiej ;P lumeny twoim przyjacielem.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół