nasiona marihuany

jaka diagnoza choroby moich roślinek?

Wyszukiwarka Forumowa:
S

sensiq

Guest
Proszę o diagnozę tego co może dolegać moim roślinkom? Opis hodowli:
-automaty (black devile i sweet skunk) i sezony (dutch passion i no name) 48 dzień
-sadzone w wiadrach z dziurami i drenażem ze styropianu
-ziemia kupcza uniwersalna o ph 5,5-6,5 wymieszana z ziemią z pola + dolomit (chyba za
dużo go dałem) + hydrożel
-podlewane wodą bagienną o ph 7,5 z biohumusem extra od ekodarpolu na wege(ostatni raz
podlałem 9dni temu), na flo dopiero dzis podlałem atomaty canna terra flores

Sam podejrzewam że to chyba zbyt duże ph, ale to dopiero moja pierwsza hodowla i nie
mam doświadczenia. W dodatku korzenie zaczęły wyłazić dziurami, a wiadra ustawione są
na cegłowkach żeby nie dotykały ziemi. Zauważyłem też że preparat w granulkach na
ślimaki który rozsypałem wkoło wiader spleśniał całkiem i nie wiem czy te wystające
korzenie nie zaraziły się pleśnią. Jeśli to za duże ph to jak je obniżyć? Myślałem nad
octem, mam butle 5litrowe, więc ile wlać tego octu żeby obniżyć do odpowiedniego ph tą
wode bagienną?

zółknący liść

tu jakieś dziury, jakby wyżarte, ale pryskam je od małego czymś na mszyce i tym podobne szkodniki, slimaka widzialem tylko jednego do tej pory

https://www.forum.haszysz.com/solar...lastup&cat=94624&pid=901742#top_display_media
https://www.forum.haszysz.com/solar...lastup&cat=94624&pid=901748#top_display_media

zółknące usychające liście

bordowa łodyga (to black devil i niby ma być taki bordowy ale nie wiem)

Ostatnia edycja:

Afroman

Well-known member
Weteran
Buchów
13
opcja szukaj, prawy górny róg

Siemanko to powinno pomóc

Wiekszosc wód jakie badalem czy to z wlasnej studni czy woda miejska (odstana 24h aby usunac chlor) ph-metr elektroniczny wskazywal miedzy 7,3-8. Wystarczy dodac 1 mililitr octu na butelke 1,5 litra aby ph spadlo do 6,2-6,7 dzieki temu wielu znajomych przestalo skarzyc sie na niedobory i blokady wchlaniania skladnikow odrzywczych...

Podlewaj wodą ph 6-6.5 max. Możesz wkopać też donice żeby obiżyć temperaturę korzeni roślinki podziękują ci za to <peace>. Na twoim miejscu sezonowe dałbym do ziemi, wyobraź sobie ze jedziesz autobusem wy***anym po pachy ludźmi, temp 35 c. Tak czują się twoje sezony w donicach, tyle że one będą tak
sobie jechać do końca sezonu :sunny: :harvest:

scrabie

New member
Buchów
0
Dobra podepnę się pod temat. Przywiozłem sobie z holandii nasiona pure power plant. Kiełkowanie, do ziemi ph 6 w donicy. Roslina ma 4 tygodnie i od kilku dni zółknie i opada.Według faq wydaje mi sie, że przelana i za mało azotu, magnezu, potasu, zelaza. Czy mam rację? Roślina poszła z donicy do szklarni i dostała 200ml roztworu nawozu z pokrzywy w stosunku 1/10. Czy taki
clear.gif
clear.gif
roztwór wystarczy, co ile dawać? I czy diagnoza jest dobra? Dzięki
clear.gif

---------- Post Zaktualizowany 22:49 ---------- Data pierwszego postu 22:47 ----------

---------- Post Zaktualizowany 23:01 ---------- Data pierwszego postu 22:49 ----------

[/COLOR]Dobra, wiem co powiecie, niestety nie mogę usunąc linków z poprzedniego posta, proszę admina o usuniecie i wyrazam skruche, tu linki do forumowej galerii

Ostatnią edycję dokonał moderator:

gość147

Well-known member
Buchów
1
Odznaki
1
Tak, gnojówkę rozcieńcza się 1 litr roztworu na 10 litrów wody, czyli dobrze zrobiłeś, bo to raczej na pewno brak azotu w glebie. Sypnij dolomit i wystaw je (o ile to możliwe) bardziej na słońce bo jeśli roślina ma miesiąc to niestety ale jest w tragicznym stanie, ma dopiero drugie piętro liści. Prawdopodobnie zablokowała się przez złe ph gleby i nie przyswaja azotu.

scrabie

New member
Buchów
0
Roślina jest już w szklarni, dolomit dokupie dziś. Jak często nawozić?

gość147

Well-known member
Buchów
1
Odznaki
1
Gnojówką z pokrzyw myślę że wystarczy raz na 2-3 tygodnie. Dolomit tak samo syp, ale teraz jak go kupisz, proponowałbym Ci żebyś rozpuścił go w wodzie i podlał roslinę, szybciej się wchłonie.

scrabie

New member
Buchów
0
Dolomit kupiony posypany i polany wodą. Nawozu z pokrzywy dałem 20 ml na 200 ml wody, wystarczy na 3 tygodnie?

gość147

Well-known member
Buchów
1
Odznaki
1
Gdy będzie miała już sucho to ją podlejesz, możesz co każde podlanie, albo na zmiane z czystą wodą. Z tego co piszesz rośliny masz w szklarni, więc pewnie gelba szybciej wysycha. Musisz to kontrolować, a jeśli masz dobrą mieszankę gleby to możesz całkowicie odpuścić nawożenie na WEGu i lać samą wodę.

scrabie

New member
Buchów
0
Ziemia wyjałowiona po pomidorach:) będę dolewać nawozu, teraz pozostaje mi tylko obserwować. Dziękuję za pomoc

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół