• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Jaka lampa HPS

Wyszukiwarka Forumowa:

Balti

Well-known member
Buchów
0
Witam.

Interesuje mnie zakup lampy HPS i mam drobny problem. Najchętniej kupiłbym lampę o mocy 150W - jednak na stronie internetowej sklepu "grower.com.pl" taka lampa oznaczona jest napisem "na kwitnienie". Natomiast lampa 250W oznaczona jest jako "na obie fazy". Niestety nie ma tak oznaczonej 150W.

Czy mimo tego oznaczenia, mogę kupić lampę 150W także na veg? Inaczej mówiąc, czy każda lampa HPS nadaje się na obie fazy? Liczy się dla mnie szybkość odpowiedzi, bo rośliny przestały mi rosnąć i oprócz zmiany ziemi chciałbym też dać HPS-a.

Mam 4 świetlówki obramowane na stelażu i zamiast jednej dałbym tego HPS-a, byłoby 3 świetlówki + 1 HPS. Czy gwint E40 jest standardowy?

Świetlówki mają barwę 4000K, czy kupować HPS-a o tej samej barwie, czy może być też 2000K? Czy wpływa to na przydatność w zależności od fazy veg/flo?

I czy taki wynalazek: https://growbox.pl/produkt/1775/zarowka-phytolite-hps-250w-autoflowering/ jest wart zachodu?

Ostatnia edycja:

RobRoy

Well-known member
Weteran
Buchów
2
Wg "prawideł sztuki" na veg powinno się używać lamp MH, a na flo HPS. Lampy dual-HPS są tak skonstruowane, że częściowo zastępują MH. Nie trzeba przekładać żarówek, MH na veg, HPS na flo - tyle teoria.
W praktyce wielu którzy stosowali MH na veg i HPS na flo, nie widzi znaczącej różnicy we wzroście/plonie pomiędzy tym przekładaniem żarówek, a HPS od początku.
[a skoro nie widać różnicy, to .....]
Więc jeżeli masz możliwość zastosowania dual-HPS, to nie zaszkodzi (czy pomoże, nie wiadomo), a jeżeli nie, to lecisz na HPS flo (czyli 2000 K) od początku.

Jakieś dziwne masz te świetlówki na veg. Standard na veg jest 6500k a nie 4000k.

G

Gość

Guest
Gwint E40 nie jest standardowy. Standardem jest E27. E40 kupisz w chyba każdej Hurotwni zajmującej sie takim sprzętem. Praktiker Obi itp odpadają... Ale widziałem też gdzieć HPS z trzonkiem E27. Oczywiście tylko ceramiczne wchodzą w gre <peace>

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół