• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Jaka Lampa sodowa HPS

Wyszukiwarka Forumowa:

war2s

Member
Buchów
0
Witam

Od razu mówię ze to mój pierwszy post . Robię swojego pierwszego growbox'a zaraz dam screen i zastanawiam się nad lampa HPS sodowa tylko nie wiem jaką wybrać 25w czy 400w bardzo proszę o poradę.ponieważ to mój pierwszy growbox i nie wiem jaką lampę wziąć na takie wymiary zastanawiam się pomiędzy 250w a 400w.

ps.Sry za niewyraźny rys. robiony na szybko w paincie ;-)

z góry dzięki.:spalony:

---------- Aktualizacja posta 23:23 ---------- Czas poprzedniego posta 22:59 ----------

http://imageshack.us/photo/my-images/856/gowbox.jpg/

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Witam

nie wiem jaką lampę wziąć na takie wymiary zastanawiam się pomiędzy 250w a 400w.
ps.Sry za niewyraźny rys. robiony na szybko w paincie ;-)

na taki box w zupełności starczyłaby też 150-tka, ale jeżeli chcesz wybierać między 250 a 400 to zdecydowanie 250
Poza tym zastanów się czy jesteś w stanie ogarnąć temp w boxie bo przy 250 będzie mega gorąco, nie mówiąc już o 400 W
Zakładam że wentylację masz już zaplanowaną?

Żaden HPS. Bierz 250W CFL PURPLE. Nawet się nie zastanawiaj.
A mógłbyś z własnego doświadczenia uzasadnić wybór?? ...a skoro polecasz to powiedz jaką ma barwę, ile lumenów i czemu radzisz 250W a nie 125W

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
Jest naukowo udowodnione, że roślinom potrzebne są zakresy fal światła 400-500 i 600 do 700.
Poczytaj opinie o akwarystycznych świetlówkach liniowych T5 grolux. Moje cfl'ki mają takie samo widmo.
Możesz porównać widma hps i CFL PURPLE i samemu się przekonać.
Wybacz ale nie robię doświadczeń tylko sprzedaję między innymi nasiona i oświetlenie.
Nie oferuję niczego, do czego sam nie mam przekonania i konkretnych argumentów.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Jest naukowo udowodnione, że roślinom potrzebne są zakresy fal światła 400-500 i 600 do 700.

Wybacz ale nie robię doświadczeń tylko sprzedaję między innymi nasiona i oświetlenie.

Nie oferuję niczego, do czego sam nie mam przekonania i konkretnych argumentów.

co do długości fali zgadzam się że 400-450 i 640-670 to najlepszy zakres(czyli mniej więcej to co napisałeś- bo różne źródła podają przybliżone wartości)

co do moich pytań, to wynikały one z tego, że kazałeś war2s w ogóle się nie zastanawiać nad wyborem i jednoznacznie wskazałeś cfl. nie argumentując tego w ogóle. Szkoda że sprzedając oswietlenie nie robisz doświadczeń i polecasz tylko to co masz w sklepie. Ale przynajmniej wiem czemu jesteś za cfl`ami ;)

Ale wracając do tematu postu - na pewno idealnym rozwiązaniem jest łączenie lamp, i wykorzystywanie ich maxymalnych właściwości w odpowiedniej fazie rozwoju rośliny

I CFL`e i HPS`y mają swoje plusy i minusy, i wybór ostateczny zawsze zależy do growera. Na pewno jedna i druga nadaje się do uprawy mj

C

Cweluch

Guest
tolek banan, to skoro prowadzisz sklep, i jestes kumaty w temacie jak widze, rozreklamuj na forum sie, zaloz post i powiadom o swoim sklepie;] pierwszy raz slysze o afgan-plant.pl a kumatych ludzi w tym interesie potrzeba.pozdr

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
Trochę mało czasu mam. Jestem mocniej na innym forum w tym temacie.
Możesz poznać nas bardziej odwiedzając afghan-plant.pl albo stronę tylko dla dorosłych sm-toys.pl jeśli jesteś odrobinę sceptyczny co do naszego prawdziwego istnienia :))
Tam dodali mnie do forum za free. Jak się tutaj dodam za link zwrotny to będę się czuł nie fair w stosunku do nich.

---------- Aktualizacja posta 11:42 ---------- Czas poprzedniego posta 11:28 ----------

na taki box w zupełności starczyłaby też 150-tka, ale jeżeli chcesz wybierać między 250 a 400 to zdecydowanie 250
Poza tym zastanów się czy jesteś w stanie ogarnąć temp w boxie bo przy 250 będzie mega gorąco, nie mówiąc już o 400 W

A mógłbyś z własnego doświadczenia uzasadnić wybór?? ...a skoro polecasz to powiedz jaką ma barwę, ile lumenów i czemu radzisz 250W a nie 125W

co do długości fali zgadzam się że 400-450 i 640-670 to najlepszy zakres(czyli mniej więcej to co napisałeś- bo różne źródła podają przybliżone wartości)

co do moich pytań, to wynikały one z tego, że kazałeś war2s w ogóle się nie zastanawiać nad wyborem i jednoznacznie wskazałeś cfl. nie argumentując tego w ogóle. Szkoda że sprzedając oswietlenie nie robisz doświadczeń i polecasz tylko to co masz w sklepie. Ale przynajmniej wiem czemu jesteś za cfl`ami ;)

Ale wracając do tematu postu - na pewno idealnym rozwiązaniem jest łączenie lamp, i wykorzystywanie ich maxymalnych właściwości w odpowiedniej fazie rozwoju rośliny

I CFL`e i HPS`y mają swoje plusy i minusy, i wybór ostateczny zawsze zależy do growera. Na pewno jedna i druga nadaje się do uprawy mj

Jestem za CFL'ami nie z tego powodu, że je sprzedaję tylko zupełnie z innych. Oto one:
T5 roślinne - za drogie w stosunku d CFL PURPLE; powodują plątaninę kabli, potrzebują statecznika;
HPS - kiepskie widmo - powodujace, że tylko jego 30-40% trafia do roślin, nadmierne wydzielanie ciepła, balast;
Led - dobre widmo, ale cena abstrakcyjna wobec jakiegokolwiek HPS, CFL i CFL PURPLE.

To producenci robią doświadczenia, a nie sprzedawcy. Widziałeś kiedyś jak diler np. AUDI testuje samochody żeby je sprzedać? Ja nie widziałem, bo to nie jego rola. Bardzo trudno jest znaleźć takiego CFL'a jak umnie, który będzie miał takie świetne widmo. I ja jako sprzedawca opierając się o wiedzę naukowo-techniczną sprowadziłem takie lampy, żeby ułatwić życie plantatorom.

Prosiłem, żeby poczytał na stronie, tam są argumenty.

C

Cweluch

Guest
rozumiem;], znalazjem tamto for;) a sklep,pewnie sie rozwija, znalazlem kilka ciekawych odmian, ale w sumie ubogi wybor bedziesz powiekszal liste o jakies nasionka? ogolnie ladnie to wyglada;)

---------- Aktualizacja posta 11:44 ---------- Czas poprzedniego posta 11:43 ----------

ja tez chcialem brac cfl, ale wybralem hps 250w i nie zaluje;] moze cfl kiedys sprawdze

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
rozumiem;], znalazjem tamto for;) a sklep,pewnie sie rozwija, znalazlem kilka ciekawych odmian, ale w sumie ubogi wybor bedziesz powiekszal liste o jakies nasionka? ogolnie ladnie to wyglada;)

---------- Aktualizacja posta 11:44 ---------- Czas poprzedniego posta 11:43 ----------

ja tez chcialem brac cfl, ale wybralem hps 250w i nie zaluje;] moze cfl kiedys sprawdze

Tak, będziemy to powiększać, ale głównie będziemy dążyć do posiadania jak najwięcej prawdziwych niehybrydowych odmian. Chcemy być takim małym wyjątkiem w kapitalistycznym podejściu do sprzedaży nasion.:))

tolek banan

Well-known member
Buchów
0

CFL PURPLE nie kupisz w Polsce poza nami. HPS 250W bazuje tylko i wyłącznie na swojej mocy w niewielkim zakresie fal. W przypadku CFL PURPLE wykorzystujesz prawie całą moc lampy, a nie niecałe 40%. W tym przypadku 125 PURPLE byłoby lepsze niż 250HPS. Znaczna oszczędność prądu...

C

Cweluch

Guest
mmmmmm;] napewno stestuje, ciekwy jestem Brazil Amazonia, i Pakistan Valley, nawet nie slyszalem o tych odmianach;]

war2s

Member
Buchów
0

Dzięki za wypowiedz wilczyduch ale mam jeszcze pytanie bo przekonałeś mnie ze lepiej będzie kupić 150w hps sodowa czy lepiej dwie czy jedna chce zrobić dwa wiatraczki wdmuchujące i dwa wydmuchujące i okrycie growboxa folią mylar.

Dzięki za info

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
Czysta natura prawie. Poszukaj Kumanoni, to dopiero "czyścioch".

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół