• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Jaka Lampa sodowa HPS

Wyszukiwarka Forumowa:
C

Cweluch

Guest
plus wielkimoim zdaniem przy stosowaniu jakiejkolwiek cfl to wlasnie temperatura, z ktora mialem ostre przeboje;] ale ogarniete;) powoli sieczlowiek wszystkiego nauczy, stestuje kilka rodzajow i wybiore odpowiedni;] albo jak koleszka wyzej napisal, polacze hps,cfl;] ale czas pokarze, narazie ogarne kilka uprawek pod swoja 250;] duzo sie jeszcze nauczyc musze

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
CFL mają niską skuteczność świetlną - przeważnie 80lm/w to szczyt.
sodówki i metalohalogeny ciągną i do 130lm/w, zatem rachunek jest prosty.

ponadto, skoro tak polecasz te purple, to zarzuć nam tu kartę charakterystyki, z której będzie można czegoś konkretnego się dowiedzieć. głównie chodzi o współczynnik oddawania barw, widmo, strumień świetlny, współczynnik PAR oraz żywotność.

nic dziwnego, ze tak je polecasz, skoro sam je sprzedajesz. <peace>

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
Wiesz, wentylacja jest potrzebna w boxie nawet jak nie używasz HPS tylko inne lampy.

C

Cweluch

Guest
ogolnie interesuje mnie ze 150g suchego z 4 plantow;] ale kozaczka naturalnego,to bym sobie pyknal;] wczoraj skosilem blackberry, wisi, siankiem zaczyna podjezdzac ale lupie,mysle ze po curringu bd git

---------- Aktualizacja posta 11:59 ---------- Czas poprzedniego posta 11:56 ----------

hehe wiem powietrze, wilgoc musi byc, tak czy owak. zaraz porownam to co leniwiec napisal;] na zarowie hps podobno mozna poleciec 3-4 uprawy(tak slyszalem)ale nie wiem bo pierwsza dopiero za mna. wyjdzie w praniu.

war2s

Member
Buchów
0
Polecacie hps 150w dwie naraz czy jedna a może jedna na fazę kwitnięcia a drugą jak już jest dojrzała ;d ?

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
Polecacie hps 150w dwie naraz czy jedna a może jedna na fazę kwitnięcia a drugą jak już jest dojrzała ;d ?

przelicz to sobie - optymalnie 5lm/cm^2. po kiego wafla Ci dwa hpsy? za dwie 150 wyrobi jedna 250.

tolek banan

Well-known member
Buchów
0

ponadto, skoro tak polecasz te purple, to zarzuć nam tu kartę charakterystyki, z której będzie można czegoś konkretnego się dowiedzieć. głównie chodzi o współczynnik oddawania barw, widmo, strumień świetlny, współczynnik PAR oraz żywotność.

A po co Ci skuteczność świetlna??? A współczynnik oddania barw???
Chcesz czytać książki, czy uprawiać rośliny?
Współczynnik PAR to właśnie widmo, które jest na stronie.
Żywotność CFL PURPLE to 10000h.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Jestem za CFL'ami nie z tego powodu, że je sprzedaję tylko zupełnie z innych. Oto one:
T5 roślinne - za drogie w stosunku d CFL PURPLE; powodują plątaninę kabli, potrzebują statecznika;
HPS - kiepskie widmo - powodujace, że tylko jego 30-40% trafia do roślin, nadmierne wydzielanie ciepła, balast;
Led - dobre widmo, ale cena abstrakcyjna wobec jakiegokolwiek HPS, CFL i CFL PURPLE.

No i teraz napisałeś jakąś argumentację :) - fajnie, bo można czegoś nowego się nauczyć. Nie odbieraj moich wypowiedzi jako atak, bo tak nie jest. Mnie również ciekawi temat oświetlenia, bo jako grower staram się zgłębiać wiedzę z różnych źródeł. Dlatego lubię konstruktywne wypowiedzi poparte faktami/cyframi/dowodami, bo to one pozwalają zdobywać kolejne doświadczenie :)

T5 - nie porównywałem cenowo z CFL PURPLE więc wierzę ci na słowo. Co do kabli i stateczników to tylko "mały problem"
HPS - fakt, miedzy 400-450 słabo, a max przy 600(więc tutaj jest okej)
grzanie się jest do opanowania przy dobrej wentylacji lub cooltube
Co do przetwarzanie energii na światło to +/-35% nie jest złym wynikiem w porównaniu z kompaktami które przetwarzają +/- 25% albo liniowymi które przetwarzają podobnie do hps +/- 35 %
LED - rozwiązanie idealne gdyby nie zabójcza cena

To producenci robią doświadczenia, a nie sprzedawcy. Widziałeś kiedyś jak diler np. AUDI testuje samochody żeby je sprzedać? Ja nie widziałem, bo to nie jego rola. Bardzo trudno jest znaleźć takiego CFL'a jak umnie, który będzie miał takie świetne widmo. I ja jako sprzedawca opierając się o wiedzę naukowo-techniczną sprowadziłem takie lampy, żeby ułatwić życie plantatorom.

Szczerze mówiąc widziałem dilerów którzy testują auta, żeby móc później z autopsji opowiadać klientom o wadach i zaletach, ale to oczywiście kwestia technicznych możliwości

Prosiłem, żeby poczytał na stronie, tam są argumenty.

Myślę że wymiana doświadczeń i wiedzy na forum , będzie dla każdego o wiele bardziej przydatna niż "dane techniczne" ze strony :)

Jeżeli twoje lampy są faktycznie skuteczne, to życzę żeby dobrze sie przyjęły wśród growerów i może przy kolejnej hodowli sam skorzystam z zakupów. Póki co nadal pozostaje przy hps`ie :)

tolek banan

Well-known member
Buchów
0

No i co z tego, że mają niską skuteczność świetlną???
Nie znasz podstawowych potrzeb rośliny dotyczących poboru światła.

C

Cweluch

Guest
ja mam na 0.55 250w extreme na weg i na flo, nie trzeba zarowy zmieniac, koleszka ma mh na weg i na flo hps, wejdz w kalkulator,policz ile trzeba i wez ile ci trzeba lampe, proste

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
ja mam na 0.55 250w extreme na weg i na flo, nie trzeba zarowy zmieniac, koleszka ma mh na weg i na flo hps, wejdz w kalkulator,policz ile trzeba i wez ile ci trzeba lampe, proste

MH ma dlatego, że ta lampa ma widmo z kolorem niebieskim, a kolor niebieski to długość fal 400-500. W Stanach standardowo używają MH na weg i HPS na flo.
Bardziej zaawansowani plantatorzy wyszukują lepszych rozwiązań, a ten CFL taki właśnie jest.

Na innym forum przedstawiłem link do strony, gdzie porównano ledy z T5 roślinnymi. Według mnie zmanipulowano tam zdjęcia (ustawiono rośliny tak, żeby na fotografiach te spod ledów wyglądały lepiej, robiono też zdjęcia z innej odległości). Ledy wyszły - moim zdaniem - tak samo dobrze jak roślinne T5, przy czym, miały o 40W większą moc, a ich cena zakupu jest sześciokrotnie wyższa niż T5.
Zmierzam do tego, że ledy do upraw roślin mają zaledwie 20lm/W...

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
Dyskusja rozgorzała na całego <joint>

war2s jeżeli zdecydujesz się na hp`a to albo 150W albo max 250W, choć jak policzysz sobie w kalkulatorze zobaczysz że 150-tka jest wystarczająca.
Co do wentylacji, nie powiedziałeś jakie wentyle wstawisz, więc ciężko jest doradzać czy 1,2,3 czy 5 da radę. Wszystko to kwestia wydajności. Nie zapomnij też o mieszającym w środku.

Faktem jest że dla roślin bardzo ważna jest wspominana barwa światła i pod tym względem lampa która "pracuje" w zakresie 450 i 650 (pisząc w skrócie) jest najlepsza. Ale lm też mają znaczenie, bo nie wyobrażam sobie świecenia tylko barwą, i niską ilością lm.
Także i brawa i lm się liczą

C

Cweluch

Guest
dokladnie,zobacz pc boxy kolegow z for, zwykle switlowki, dostarczona odpowiednia ilosc lum+ barwa i jak puchna? policz te swoje pomieszczenie i ile potrzebujesz lum. kup lampe odpowiednia do boxa, proste, przy kazdej zarowie na stronce masz ile ona ma lum.

tolek banan

Well-known member
Buchów
0

war2s jeżeli zdecydujesz się na hp`a to albo 150W albo max 250W, choć jak policzysz sobie w kalkulatorze zobaczysz że 150-tka jest wystarczająca.
Co do wentylacji, nie powiedziałeś jakie wentyle wstawisz, więc ciężko jest doradzać czy 1,2,3 czy 5 da radę. Wszystko to kwestia wydajności. Nie zapomnij też o mieszającym w środku.

Faktem jest że dla roślin bardzo ważna jest wspominana barwa światła i pod tym względem lampa która "pracuje" w zakresie 450 i 650 (pisząc w skrócie) jest najlepsza. Ale lm też mają znaczenie, bo nie wyobrażam sobie świecenia tylko barwą, i niską ilością lm.

No widzisz kolego, właśnie lumeny się nie liczą i to kompletnie.
Lampa będzie miała dużo lumenów wtedy kiedy jej widmo będzie najbliżej fali 550. Właśnie ta długość fali nie jest potrzebna roślinom wcale.
Opierasz się o stereotypy i tyle.

Znaczenie ma tylko odpowiednie widmo i moc lampy!!!
Fale z zakresu 400-500 i 600-700 są dla ludzkiego oka słabo widzialne i dlatego wskaźnik skuteczności świetlnej(który odnosi się tylko i wyłącznie do ludzkiego oka) jest niski.

---------- Aktualizacja posta 12:29 ---------- Czas poprzedniego posta 12:26 ----------

To nie może być zakres 450 i 650 tylko 400-500 i 600-700.

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
zachowujesz się lekko mówiąc nieprofesjonalnie. reklamujesz produkt, co do którego mam wątpliwości (a być może się zastanawiam nad kupnem) i chcę obejrzeć kartę charakterystyki dla wyciągnięcia wymiernych wniosków. w odpowiedzi zaś otrzymuję:

A po co Ci skuteczność świetlna??? A współczynnik oddania barw???
Chcesz czytać książki, czy uprawiać rośliny?
Współczynnik PAR to właśnie widmo, które jest na stronie.
Żywotność CFL PURPLE to 10000h.

i drugi kwiatek.

No i co z tego, że mają niską skuteczność świetlną???
Nie znasz podstawowych potrzeb rośliny dotyczących poboru światła.

japie****e. kończyłeś handlówkę za gierka, czy wychowały Cie wilki? gdybym usłyszał coś takiego w odpowiedzi na moją prośbę w sklepie to napluł bym sprzedawcy w mordę, odwrócił się na pięcie i poszedł do konkurencji.

i jeszcze raz - DANE W POSTACI KARTY CHARAKTERYSTYKI (skoro masz spektrum, to kartę też) a nie czcze pie****enie jakie to nie są te cefelki wspaniałe.

powodzenia! <peace>

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół