Jestem za CFL'ami nie z tego powodu, że je sprzedaję tylko zupełnie z innych. Oto one:
T5 roślinne - za drogie w stosunku d CFL PURPLE; powodują plątaninę kabli, potrzebują statecznika;
HPS - kiepskie widmo - powodujace, że tylko jego 30-40% trafia do roślin, nadmierne wydzielanie ciepła, balast;
Led - dobre widmo, ale cena abstrakcyjna wobec jakiegokolwiek HPS, CFL i CFL PURPLE.
No i teraz napisałeś jakąś argumentację
- fajnie, bo można czegoś nowego się nauczyć. Nie odbieraj moich wypowiedzi jako atak, bo tak nie jest. Mnie również ciekawi temat oświetlenia, bo jako grower staram się zgłębiać wiedzę z różnych źródeł. Dlatego lubię konstruktywne wypowiedzi poparte faktami/cyframi/dowodami, bo to one pozwalają zdobywać kolejne doświadczenie
T5 - nie porównywałem cenowo z CFL PURPLE więc wierzę ci na słowo. Co do kabli i stateczników to tylko "mały problem"
HPS - fakt, miedzy 400-450 słabo, a max przy 600(więc tutaj jest okej)
grzanie się jest do opanowania przy dobrej wentylacji lub cooltube
Co do przetwarzanie energii na światło to +/-35% nie jest złym wynikiem w porównaniu z kompaktami które przetwarzają +/- 25% albo liniowymi które przetwarzają podobnie do hps +/- 35 %
LED - rozwiązanie idealne gdyby nie zabójcza cena
To producenci robią doświadczenia, a nie sprzedawcy. Widziałeś kiedyś jak diler np. AUDI testuje samochody żeby je sprzedać? Ja nie widziałem, bo to nie jego rola. Bardzo trudno jest znaleźć takiego CFL'a jak umnie, który będzie miał takie świetne widmo. I ja jako sprzedawca opierając się o wiedzę naukowo-techniczną sprowadziłem takie lampy, żeby ułatwić życie plantatorom.
Szczerze mówiąc widziałem dilerów którzy testują auta, żeby móc później z autopsji opowiadać klientom o wadach i zaletach, ale to oczywiście kwestia technicznych możliwości
Prosiłem, żeby poczytał na stronie, tam są argumenty.
Myślę że wymiana doświadczeń i wiedzy na forum , będzie dla każdego o wiele bardziej przydatna niż "dane techniczne" ze strony
Jeżeli twoje lampy są faktycznie skuteczne, to życzę żeby dobrze sie przyjęły wśród growerów i może przy kolejnej hodowli sam skorzystam z zakupów. Póki co nadal pozostaje przy hps`ie