• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Jaka Lampa sodowa HPS

Wyszukiwarka Forumowa:

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
zachowujesz się lekko mówiąc nieprofesjonalnie. reklamujesz produkt, co do którego mam wątpliwości (a być może się zastanawiam nad kupnem) i chcę obejrzeć kartę charakterystyki dla wyciągnięcia wymiernych wniosków. w odpowiedzi zaś otrzymuję:

i drugi kwiatek.

japie****e. kończyłeś handlówkę za gierka, czy wychowały Cie wilki? gdybym usłyszał coś takiego w odpowiedzi na moją prośbę w sklepie to napluł bym sprzedawcy w mordę, odwrócił się na pięcie i poszedł do konkurencji.

i jeszcze raz - DANE W POSTACI KARTY CHARAKTERYSTYKI (skoro masz spektrum, to kartę też) a nie czcze pie****enie jakie to nie są te cefelki wspaniałe.

powodzenia!

Sorry kolego, ale pytania które zadałeś obnażają brak elementarnej wiedzy na temat oświetlenia roślin z Twojej strony.
To Twoja wypowiedź:
"CFL mają niską skuteczność świetlną - przeważnie 80lm/w to szczyt.
sodówki i metalohalogeny ciągną i do 130lm/w, zatem rachunek jest prosty."

Co jest, karwa, proste? Pomidory mają głęboko w dupie Twoje lumeny. Chcą niebieskiego i czerwonego, a Ty uparcie wpalantalasz in zielone!!
Tylko, że Ty wogóle niewiesz o czym ja mówię. I tu właśnie jest problem.

"ponadto, skoro tak polecasz te purple, to zarzuć nam tu kartę charakterystyki, z której będzie można czegoś konkretnego się dowiedzieć. głównie chodzi o współczynnik oddawania barw, widmo, strumień świetlny, współczynnik PAR oraz żywotność."

Nie podam kart charakterystyki na forum, bo konkurencja będzie sprzedawać to samo co ja, to po pierwsze.
Po drugie - widmo jest na stronie, którą podałem.
Po trzecie - po fiuta Ci współczynnik oddawania barw???? Skoro on jest potrzebny tylko ludzkiemu oku??? Nie znasz tematu i tyle. Stąd nie rozumiesz mojej wypowiedzi.
Po czwarte - strumień świetlny - czyli ilość lumenów - tylko po co?
Lumeny odnoszą się do ludzkiego oka i do fali o długości 550nm, czyli do takiej, którą pomidory i inne rośliny mają całkowicie w dupie.
Po piąte - pytając o PAR - kolejny raz potwierdzasz nieznajomość tematu. Spójrz na widmo i przeczytaj wszystkie moje dzisiejsze posty.

Chociaż chwilę się zastanów o co pytasz i czy ma to jakikolwiek wpływ na wzrost roślin.
Wyrzuć z głowy lumeny, bo one dla roślin kompletnie niczego nie znaczą. Dopiero jak zmienisz swój tok myślenia, zrozumiesz o czym mówię i przestaniesz obrażać moją inteligencję i wykształcenie.

Nie czytałeś ze zrozumieniem moich postów. Jak to nadrobisz, to służę pomocą niczym całkowicie nastawiony na zysk nadmiernie uprzejmy kapitalista.

C

Cweluch

Guest
dokladnie jak napisales, rosliny maja w dupie zielona barwe,liczy sie niebieska i czerwona, wiecej niebieskiego na wzrost, czerwonego na flo. koleszka dobrze mowi

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
Zaraz się popłaczę za tego negatywa.
To świadczy o Twojej bezsilności kolego.

---------- Aktualizacja posta 15:46 ---------- Czas poprzedniego posta 15:43 ----------

dokladnie jak napisales, rosliny maja w dupie zielona barwe,liczy sie niebieska i czerwona, wiecej niebieskiego na wzrost, czerwonego na flo. koleszka dobrze mowi

Tak, tylko jeśli kupujesz roślinne CFL na weg i drugie na flo, to żądaj widma, bo tylko widmo i moc lampy mają znaczenie.
Ja mam sporo ofert producentów, którzy opisują swoje CFL jako roślinne na flo, albo na weg, albo dual, ale widma tych lamp są bardzo kiepskie.
Dlatego poświęciłem sporo czasu, żeby znaleźć CFL o bardzo dobrym widmie, która zapewni odpowiedni wzrost i kwitnienie. Dlatego irytują mnie amatorskie pytania co niektórych na tym forum.

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
:lol3: [edit]bezsilność - dobre :D[edit]

dostajesz w pape za grubiaństwo.

dziękuję serdecznie za przypomnienie informacji o widmie, ale to nie zmienia faktu, że dane techniczne nie są tajne.

napiszę wyraźniej, bo nie kumasz KARTA CHARAKTERYSTYKI

i nie opowiadaj, że konkurencja zacznie sprzedawać te cudowne wynalazki, tylko wykaż się inwencją i zaprezentuj te dane to w tedy pogadamy. jak na razie widzę, że nie potrafisz handlować tylko ujadać.

<peace>

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
:lol3: [edit]bezsilność - dobre :D[edit]

dostajesz w pape za grubiaństwo.

dziękuję serdecznie za przypomnienie informacji o widmie, ale to nie zmienia faktu, że dane techniczne nie są tajne.

napiszę wyraźniej, bo nie kumasz KARTA CHARAKTERYSTYKI

i nie opowiadaj, że konkurencja zacznie sprzedawać te cudowne wynalazki, tylko wykaż się inwencją i zaprezentuj te dane to w tedy pogadamy. jak na razie widzę, że nie potrafisz handlować tylko ujadać.

Podaj adres, to przyjadę, żebyś dał mi w papę za grubiaństwo.
Niestety to Ty niewiesz co to KARTA CHARAKTERYSTYKI.

---------- Aktualizacja posta 15:51 ---------- Czas poprzedniego posta 15:50 ----------

Dane techniczne nie są zawarte w karcie charakterystyki.
Cóż, Ty w ogóle się na niczym nie znasz.

Varg

Well-known member
Buchów
7
niestety problemem w CFL jest kąt padania tego światła, mimo, że jest ono zazwyczaj dobrej jakości, to nie ma szans, żeby CFL 250W dorównała HPS (dedykowanemu roslinom) 600W + np. Wings :) za to dobrym rozwiazaniem dla CFLek sa odblysniki o ksztalcie "parasola".

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
niestety problemem w CFL jest kąt padania tego światła, mimo, że jest ono zazwyczaj dobrej jakości, to nie ma szans, żeby CFL 250W dorównała HPS (dedykowanemu roslinom) 600W + np. Wings :) za to dobrym rozwiazaniem dla CFLek sa odblysniki o ksztalcie "parasola".

Rozwiń temat z kątem padania światła. Jestem bardzo ciekawy skąd masz takie informacje.
Myślę, że pomyliłeś ledy z cfl.

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
tolek banan wie wszystko lepiej. :)
po tym co napisałeś, wklepałeś w google 'karta charakterystyki' i dowiedziałeś się, że to opis zagrożeń substancji chemicznej, co podbudowało Ci ego i skłoniło do następnego wrzutu na mnie, ze na niczym sie nie znam.

wciśnij sobie tę kartę w rectum. jak to takie tajne, to najbezpieczniejsze bedzie w dupsku.

kicham na taki profesjonalizm, jak sprzedawca zamiast pomóc klientowi, usiłuje z niego zrobić debila.

wilczyduch

Well-known member
Buchów
0
rozmowa zrobiła się spięta pomiędzy niektórymi userami :) ...wracając do merotyki postu, zgadza się że barwa ma znaczenie kolosalne, ale nie mogę się zgodzić z tolkiembananem że ilość lumenów nie ma znaczenia. Na jednym z growlogów, user używał paneli ledowych. Świeciło na "czerwono" , "niebiesko", i pomimo iż było tych ledów jak na choince świątecznej to dawały za mało lumenów. Grower przerzucił się na hpsa i pomimo gorszych parametrów "kolorów" hps`em odratował trochę zbiory.

Poza tym jeżeli rozpatrywalibyśmy oświetlenie jako elemnt uprawy, to i CFL i HPS sie nadaje do uprawy. Ale oprócz "za***istego" światła, trzeba jeszcze pamiętać, że rośliny będą się odwdzięczać też tylko wtedy, kiedy będą miały zapewnione pozostałe warunki. Czyli: temp, wilgotność, wentylację, ziemię, nawozy

Więc moim zdaniem, jeżeli damy chu**we warunki to żadna lampa nie zdziała cudów. A jeżeli warunki są dobre to i CFL`em i HPS`em wyciągniemy niezłe zbiory

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
rozmowa zrobiła się spięta pomiędzy niektórymi userami :) ...wracając do merotyki postu, zgadza się że barwa ma znaczenie kolosalne, ale nie mogę się zgodzić z tolkiembananem że ilość lumenów nie ma znaczenia. Na jednym z growlogów, user używał paneli ledowych. Świeciło na "czerwono" , "niebiesko", i pomimo iż było tych ledów jak na choince świątecznej to dawały za mało lumenów. Grower przerzucił się na hpsa i pomimo gorszych parametrów "kolorów" hps`em odratował trochę zbiory.

Poza tym jeżeli rozpatrywalibyśmy oświetlenie jako elemnt uprawy, to i CFL i HPS sie nadaje do uprawy. Ale oprócz "za***istego" światła, trzeba jeszcze pamiętać, że rośliny będą się odwdzięczać też tylko wtedy, kiedy będą miały zapewnione pozostałe warunki. Czyli: temp, wilgotność, wentylację, ziemię, nawozy

Więc moim zdaniem, jeżeli damy chu**we warunki to żadna lampa nie zdziała cudów. A jeżeli warunki są dobre to i CFL`em i HPS`em wyciągniemy niezłe zbiory

Przepraszam kolego ale Leniwiec był niezbyt uprzejmy i przyjazny mimo braku elementarnej wiedzy. Jemu potrzebny jest tylko kalkulator.

Nie każde ledy mogą być stosowane do takich upraw i prawdopodobnie stąd jest to rozczarowanie tamtego usera. Ilość ledów nie wystarczy, one muszą mieć moc. Kolory czerwony i niebieski nigdy nie będą miały wysokiej skuteczności świetlnej - patrz moje posty powyżej.
Zobacz hasło strumień świetlny w wiki, to sam się przekonasz. Ja tu niczego nie wymyślam.
Są zestawy ledów, np. 240szt. x 3W (1 dioda led) dające 720W jako zestaw. Producenci przedstawiają filmy na swoich stronach i fotorelacje z przeprowadzanych doświadczeń. Żeby było ciekawiej, to rośliny rosną pod tym bardzo dobrze. Taki zestaw 720W posiada trochę ponad 18lm/W.
Stąd wniosek jest prosty: widmo i moc. Tak samo jest w przypadku CFL PURPLE. Jeśli lumeny miałyby większe znaczenie niż widmo, to są przecież lampy sodowe o jeszcze wyższym strumieniu świetlnym niż roślinne HPS. Dlaczego nikt ich nie używa?

---------- Aktualizacja posta 16:17 ---------- Czas poprzedniego posta 16:16 ----------

tolek banan wie wszystko lepiej. :)
po tym co napisałeś, wklepałeś w google 'karta charakterystyki' i dowiedziałeś się, że to opis zagrożeń substancji chemicznej, co podbudowało Ci ego i skłoniło do następnego wrzutu na mnie, ze na niczym sie nie znam.

wciśnij sobie tę kartę w rectum. jak to takie tajne, to najbezpieczniejsze bedzie w dupsku.

kicham na taki profesjonalizm, jak sprzedawca zamiast pomóc klientowi, usiłuje z niego zrobić debila.

No podaj ten adres kozaczku.

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
nie używa się lamp o wyższym natężeniu niż typowe agro ze względu na nierównomierności w dystrybucji światła. w skrajnych przypadkach rośliny są zestresowane - jest dla nich za jasno.

fakt, że w przypadku dzielonego widma, czyli ze zwiększonym natężeniem fal 400-500 i 600-700 można zauważyć mniejszy pobór mocy oświetlenia i całkiem niezłe rezultaty.

No podaj ten adres kozaczku.

"Nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów, które w dostatecznie obelżywy sposób byłyby w stanie opisać pańskie postępowanie"

uspokój się już - nie bedziemy wiecej śmiecić w wątku.

ale abstrahując od pyskówki,
masz zdjęcia z upraw pod tym purplem? miło było by zobaczyć efekt. owszem, prognozy obiecujące, ale z nimi bywa rozmaicie.

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
nie używa się lamp o wyższym natężeniu niż typowe agro ze względu na nierównomierności w dystrybucji światła. w skrajnych przypadkach rośliny są zestresowane - jest dla nich za jasno.

fakt, że w przypadku dzielonego widma, czyli ze zwiększonym natężeniem fal 400-500 i 600-700 można zauważyć mniejszy pobór mocy oświetlenia i całkiem niezłe rezultaty.

"Nie ma w słowniku ludzi kulturalnych słów, które w dostatecznie obelżywy sposób byłyby w stanie opisać pańskie postępowanie"

uspokój się już - nie bedziemy wiecej śmiecić w wątku.

ale abstrahując od pyskówki,
masz zdjęcia z upraw pod tym purplem? miło było by zobaczyć efekt. owszem, prognozy obiecujące, ale z nimi bywa rozmaicie.

Zapomniałeś o czymś. Jak sobie przypomnisz to daj znać.

war2s

Member
Buchów
0
pytank

Jeszcze mam jedno pytanie . Zdecydowałem się na tą 150wHPS tylko nie wiem jaką kupić tą na fazę kwitnienia czy wzrostu jakie polecacie hps 150w
proszę o linki

dzięki za info które piszecie ;]:spalony:

C

Cweluch

Guest
wez mh na wzrost(bo pewnie zestaw?) i dokup na flo sama zarowe;]

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół