• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Jaka Lampa sodowa HPS

Wyszukiwarka Forumowa:

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
On sam nie myśli. Słucha stereotypów i tyle.
Kilka osób już kupiło cfl purple. Być może zdecydują się na fotorelację.
Byłoby ciekawie.

war2s

Member
Buchów
0
http://allegro.pl/lampa-mh-150w-gib-growth-spectre-veg-hps-i2485339437.html
co myslicie o tej wystarczy tylko ta czy dokupic jeszcze jakas a moze polecacie inna . Zalezy mi zeby nie miala oblysnika poniewaz bede mial growboxa z malyerm wiec to mi raczej nie potrzebne . Wiec napisze ci myslicie o tej zarowce i napisze opnie bo nie wiem wlasnie czy ja kupic i czy kupic tylko ta czy jeszcze jakas 2 na faze dojrzewania ;D

Bożo

Member
Buchów
0
Dobra, popraw mnie jeżeli się myle, bo może tak być ale chyba tolek banan sie mylisz.

Kolor swiatła odpowiedni stosujemy po to żeby rośliny przyjeły jak najwięcej ENERGI wytwarzanej przez lampe. Moc to energia w czasie. Jednostka mocy emitowanego swiatla jest wlasnie strumien swietlny. Skad wziales ze lumen odnosi sie do ludzkiego oka i tej jednej dlugosci fali?

Jesli lampa ma odpowiedni kolor to rosliny przyjmuja 100% energi wytworzonego swiatla. Jesli ma inny to przyjmują rośliny tylko 50% wytworzonej przez lampe energi.

Ilość energi wytworzonego światła określa właśnie stosunek lumenow do wata, czyli w zasadzie sprawność, czyli ile energi zmarnujemy elektrycznej zeby wytworzyc z tego swiatlo. HPS nawet 130/W, swietlowki 80/W.

Majac ile lampa wytwarza lumenow mnozyzmy to razy wspolczynnik przyswajalnosci i mamy wynik. I tak dla LEDow piszesz, ze 90%, ale jesli wytwarzaja tam malo lumenow z wata to chocby przy HPS przyjmowaly tylko 1/3 to i tak jakie sa wyniki.

Jezeli sie myle to mnie popraw, fizyki nie studiowalem i biologi tez, a jezeli jest jak mowisz to mozesz nam to wytlumaczyc i jeszcze zarobic na tym dobry hajs. Kazdy wygrywa.

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
"Skad wziales ze lumen odnosi sie do ludzkiego oka i tej jednej dlugosci fali?"

Na przykład z wikipedii. Jak zrozumiesz co to lumen, to napisz.

Cześć.

Fale 400-500 i 600-700 są przez człowieka słabo widzialne i dlatego lampa z falami w takim zakresie ma mało lumenów.

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
lumen odpowiada percepcji oka ludzkiego, które najlepiej odbiera (podobnie jak ucho) środek skali. środek wypada na kolorze zielonym, który rośliny przyswajają najsłabiej - między innymi dlatego są zielone. :)

promieniowanie najmocniej oddziaływujące na fotosyntezę to fale od ok. 400nm do 500nm i od 600nm do 700nm, zaś oko odbiera od ok 500nm do 600nm.
zatem oba widma zazębiają się - to oka ma kształt dzwonowaty, zaś roślin jest U-kształtne.

Bożo

Member
Buchów
0
Tolek banan- zwracam honor, na wiki czytalem tylko o lumenie i pozniej gore o strumieniu.

Rozumiem teraz, że ta energia wytworzonego swiatla o ktorej pisałem mierzy sie za pomocą "mocy promieniowania, czyli strumieniem energii promieniowania" a nie strumienia swietlnego bo to dwie rozne rzeczy. To by mogło potwierdzać twoje teorie, dobrze by było mieć jakies konkretne dane, najlepiej jakies artykuly po angielsku nawet jesli masz cos takiego, a najlepiej praktyczne uprawy.

Sorki Tolek banan, nie miej mi tego za złe to tylko brak wiedzy;), moja wina ze nie doczytalem dobrze, rozumiec nie ma czego na wiki o strumieniu pisze wszystko pieknie.

Ostatnia edycja:

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
Tolek banan- zwracam honor, na wiki czytalem tylko o lumenie i pozniej gore o strumieniu.

Rozumiem teraz, że ta energia wytworzonego swiatla o ktorej pisałem mierzy sie za pomocą "mocy promieniowania, czyli strumieniem energii promieniowania" a nie strumienia swietlnego bo to dwie rozne rzeczy. To by mogło potwierdzać twoje teorie, dobrze by było mieć jakies konkretne dane, najlepiej jakies artykuly po angielsku nawet jesli masz cos takiego, a najlepiej praktyczne uprawy.

Sorki Tolek banan, nie miej mi tego za złe to tylko brak wiedzy;), moja wina ze nie doczytalem dobrze, rozumiec nie ma czego na wiki o strumieniu pisze wszystko pieknie.

Dziękuję kolego, że stać Cię na takie słowa.
Dlatego upierałem się w przypadku widma i mocy sugerując olanie lumenów.
Wrzuciłem tu gdzieś na forum link do strony, gdzie porównano ledy i T5 roślinne. To właśnie te dwa rodzaje lamp + cfl są tym przykładem. Możesz zrobić samemu doświadczenie kupując T5 grolux (żeby nie było, że namawiam Cie na moje CFL o takim samym widmie:) ) i posadzenie sałaty, bazylii, czy pomidorów. Jestem przekonany, że nawet i bez takiego doświadczenia te lampki świetnie zastąpią HPS, pozwalając zaoszczędzić na prądzie i mieć dobry plon.

Ostatnia edycja:

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
no, muszę przyznać, że zabiłeś mi gwoździa i po riserczu przyznaję Ci 99% racji w przypadku widma. ten 1% zostawiam, bo Bóg przecież się nie pomylił zapalając roślinom światło z pełnym spektrum i czyniąc je zielonymi.

cofam strzała w pysk, bo jednak miałeś rację a mnie poniosło. zacietrzewienie i nic więcej - my bad man... :oops:

dalej jednak twierdzę, że masz zbyt gruboskórny sposób wyrażania myśli. wszystko da się wyłożyć przynajmniej w tonie ambiwalentnym - nie traktuj od strzału każdego adwersaża z góry, bo sam widzisz jakie to efekty daje. mogło być przyjemniej, ale dajmy temu już spokój, bo ja też dałem dupy w zakresie kurtuazji.

ale przejdźmy ad rem.
HID-y rzeczywiście niedomagają widmowo i wypada je wspomóc czymś z niebieskim światłem. teraz widze, że lumeny to ch*j a nie wyznacznik.
skoro teraz strumień świetlny, czyli 555nm, jest nieistotny, zaś widmo u-kształtne się liczy, to co traktować jako wskaźnik dostatecznego doświetlenia roślin?

Ostatnia edycja:

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
Moc lampy i widmo.
Znalazłem tez ciekawostkę o fali 630nm, ale dopiero jak wyczaję coś więcej, to będę mówić.

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
no to w takim razie, skoro mamy te dwa aspekty określające przydatność źródła światła, jak ustalić regułę analogiczną do 5lm/cm^2 ?
zapewne trzeba będzie wziąć pod uwagę watty PAR, jednak ciężko powiedzieć ile takich wattów potrzeba na cm^2 powierzchni.
a może traktować to jako strumień fotonów? przecież fotosynteza zachodzi w konsekwencji absorpcji fotonów konkretnej długości fali...

[edit]

zdajesz sobie sprawę, że zadajesz kłam wszystkiemu w zasadzie co istnieje na temat oświetlenia w wiki i temu co na temat światła pisał wiele razy sub?
jak tak patrzę na te widma to wydawało by się, że idealnie pasuje takie 8500k, ale gdzie bym nie poszukał na ten temat, spotykam się z odradzaniem tego sprzętu (mówię o forum i icmagu).

Ostatnia edycja:

tolek banan

Well-known member
Buchów
0
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na określenie przydatności światła. Ustalone jest, że rośliny potrzebują światła w zakresach fal wspomnianych wcześniej. Przedstawiane przez Sub'a info o LPS, może podważać potrzeby roślin z całości zakresu 400-700, a może być po prostu tak, że akurat pszenica jest w stanie lepiej absorbować fale LPS'a i przetwarzać je na własne potrzeby. Całość widma LPS skupia się niemal w jednej długości fali.

8500K to grolux. Myślę, że dość drogi, ale niezły. I lepiej rozkłada światło jako liniówka T5.

leniwiec

Nick Kompostow
Weteran
Buchów
7
dokładnie o groluxa od sylvanii chodzi.

owszem, sub pisał o NLS (czyli niskoprężnych) jako najlepszych w przypadku pszenicy, ale nie sądzę, żeby przekładało się to na konopie czy inne rośliny zielone.
natomiast pojawia się u niego stwierdzenie, że widmo 3000k jest korzystniejsze dla roślin ze względu na lepsze przyswajanie fal z zakresu 600-700nm.

:scratch:
ciekawy temat, tylko trzeba by poszukać raportów z upraw eksperymentalnych czy eksperymentów. np. po dwa klony tej samej odmiany pod wyładowczą lampą (czy cflką z barwą 2700k) i w oddzielnym boksie dwa pod barwą 8500k.
na razie poruszamy się w sferze ogólnych teorii co do przyswajalności poszczególnego światła przez rośliny a brakuje konkretów pod postacią doświadczeń.

[edit] tak patrzę teraz na wykres intensywności fotosyntezy w zależności od długości fali i chyba jednak to super-widmo z niską emisją fal 500-600nm jest nie aż takie super, skoro efektywność procesów jest najwyższa w zakresie ~580-700nm (>80%), zaś w przedziale 500-600nm waha się od ok. 60% do 90%. wynika, że potrzebne jest ciągłe i pełne widmo wzbogacone o barwę czerwoną.
nie obraź się, ale w przypadku widma podobnego do purple cfl spotkałem się z głosami dezaprobaty zaś tradycyjny przedział 2000k-6500k ciągle trzyma się twardo. i nie można tu mówić o stereotypach, ale o konkretnych liczbach ustalonych empirycznie.

Ostatnia edycja:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół