nasiona marihuany

Jaka moc MH do boxa 0,81m2? 250/400W?

Wyszukiwarka Forumowa:

Majeran_Wieloryb

Well-known member
Buchów
0
Witam

Mam zamiar sklecić sobie modułowego boxa 90x90x90cm którego wysokość będzie można zwiększyć o kolejne 90cm (lub od razu zrobie wysokiego, jeszcze się zastanawiam :p).

Chcę zakupić m.in. zasilacz Lumateka 400W, cooltubę, odbłyśnik A-Wing oraz żarówkę HPS 400W i tu moje pytanie..

Chciałbym na wzrost dać plantom trochę światła z żarówki MH tylko po primo czy wybrać żarówkę 400W czy 250W (zasilacz pozwala na ustawienie mocy lampy) bo skoro planty będą mniejsze to mógłbym poustawiać doniece bliżej siebie i nie musiało by ssać tych 400W..

A po drugie primo czy w ogóle polecacie z doświadczenia takie rozwiązanie? Czy aby na pewno babrać się z tym MH bo z tego co trochę czytałem na forum to sporo ludzi nakłania do hps od początku do końca.

PS kupował może ktoś ct tego typu i wie czy bez problemu zdejmę z niej ten mały odbłyśnik? :p

Lunar Shift

OneLove,OneLife,OneFate
Buchów
0
daj 250 veg a na flo 400

ja jednak uzywam z hps dual spectrum
z MH nie mialem nigdy do czynienia

po co CI cooltuba + A-Wings? ja w sumie tez mam to i to ale jednak lece na cooltubie

R

ruski wentylator

Guest
jak masz kase doloz na zasilacz 4 stopniowej mocy ( 250w-400w-600w-660w) lumanteka, tylko ze ponad 700 kosztuje a będzie zapas mocy , wtedy wykorzystasz 250 na veg i koniec flo 600w lub jak przejdziesz na większy namiot kiedyś...

Majeran_Wieloryb

Well-known member
Buchów
0
Zależy mi na tym żeby wentylatory nie pracowały zbyt głośno z tego względu że mieszkam w akademiku z dwoma chłopami i wolelibyśmy móc normalnie spać w nocy :p

Zastanawiałem się też właśnie nad żarówką dual Lumateka albo Sylvania Grolux. Tak samo zastanawiałem się przy HPSach czy lepsza barwa 2000K czy 2100K a może jeszcze inna..

W każdym bądź razie chcę dać to co najlepsze moim plantom a nie oszczędzać, bo tak się składa że budżet średnio mnie ogranicza :p

R

ruski wentylator

Guest
glos wentylatorow będzie dokuczal przez pierwszych pare dni/nocy, potem przyzwyczaisz się i niezwrocisz uwagi na to, wiadomo sa pewne granice glosnosci...

ale w akademiku bałbym się tyle osob przewija się i wie co ty tam masz, kolega koledze ze znajomy ma ...

pomysl o tym

R

ruski wentylator

Guest
widziałem raz tlumnik zastosowany to powiem ze lipa jak dla mnie, mysle ze problem był ze wentylator byl stosunkowo mocny ale srednice miał mala i dlatego dupoa z tymi tlumnikami,
większa srednica rur i wentylatora wycisza i zwieksza wydajność przepływu
podobno dobre sa wentylatory w zamkniętym pudelku...

R

rolnikdolpasz

Guest
Na okres wegetacji i powierzchnie 90x90x180 nada się MH400w firmy GIB.

---------- Post Zaktualizowany 16:51 ---------- Data pierwszego postu 16:48 ----------

daj 250 veg a na flo 400

ja jednak uzywam z hps dual spectrum
z MH nie mialem nigdy do czynienia

po co CI cooltuba + A-Wings? ja w sumie tez mam to i to ale jednak lece na cooltubie

Sama lampa MH na wega jest idealna. Potem na flo wystarczy tylko zmienić żarówke na hps jak dasz 12/12. Nie musi być cooltuba. Może być zwykły blaszany odbłyśnik. Polecam odbłyśnik aluminiowy lustro 50x40cm. Wingsy są ciut lepsze, boi można regulować, ale za to droższe. Nie każdy ma ochotę inwestować full kasy w odbłyśnik.

---------- Post Zaktualizowany 16:56 ---------- Data pierwszego postu 16:51 ----------

glos wentylatorow będzie dokuczal przez pierwszych pare dni/nocy, potem przyzwyczaisz się i niezwrocisz uwagi na to, wiadomo sa pewne granice glosnosci...

ale w akademiku bałbym się tyle osob przewija się i wie co ty tam masz, kolega koledze ze znajomy ma ...

pomysl o tym

Zależy jaki wentylator. Możesz kupić za około jednego kafla izolowany akustycznie KVK i nic nie będzie słychać.

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół