nasiona marihuany

Jaki box

Wyszukiwarka Forumowa:
D

drypy

Guest
Możliwe że sobie załatwie nasionka i tak się zastanawiam czy dało by rade posadzić.
Więc tak mam żarówkę Philips'a chyba taką bo na świetlówce pisze "Philips made in poland(hehe nie china:p) PL-S 11W/840" no i mam takie pytanko czy taka świetlówka wystawczyła by na roślinke moze dwie. I jak duży box będzie potrzebny.

VERSACZ

Well-known member
Buchów
0
drypy napisał:
Możliwe że sobie załatwie nasionka i tak się zastanawiam czy dało by rade posadzić

pewnie :D

drypy napisał:
no i mam takie pytanko czy taka świetlówka wystawczyła by na roślinke moze dwie

zdecydowanie nie!

drypy napisał:
I jak duży box będzie potrzebny.

zrob jaki chcesz i bo do tej zarowki nie zrobisz boxa bo ma o wiele za malo [lm] ale lepiej se pierwszo poczytaj forum bo widze ze jeszcze nie jestes gotowy do sadzenia roslin :thumright: pzdr

D

drypy

Guest
kurde bo nie mam jak załatwić świetlówke. Bo w sumie ta była do akwarium (takiego małego:p) A jaka świetlówka była by akurat i najlepiej aby wystarczyła jedna. I czy można podłączyć świetlówke tak odrazu do kabelków (i czy to jest trudne) czy trzeba jakąś specjalną obudowę. A co do gotowości ..... jeszcze nie wiem czy będe miał nasiona ;P narazie tak tylko rozmyślam.

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Buchów
17
Taka świetlówka będzie za słaba, nawet na jedną roślinkę... Musisz zobaczyć ile ona ma lumenów, a potem zmierzyć box i obliczyć w kalkulatorze lumenów ile potrzebujesz na taki box.

D

drypy

Guest
a co to sa te lumeny?

I jak ide do elektrycznego i mówię ze potrzebuję świetlówkę z x lumenów?

Kostek

Weteran
Buchów
17
Lumenty to poziom natężenia światła. Dzięki kalkulatorowi lumenów (link jest gdzieś na forum) możesz obliczyć ile potrzebujesz lum do boxa o danym wymiarze, oraz ile to będzie Watt w przypadku świetlówek oraz HPS'a. Poza tym na opakowaniu od lampy / lampie powinno pisać ile ma lum.

C

canabuz

Guest
lumeny to jednostki miary strumienia swietlnego, strumien to iloczyn pewnej wielkosci razy powierzchnia ( lub jej całka po tej powierzchni, jesli dana wielkosc zalezy od polozenia na niej ) przez ktora przechodzi

"1 lm = 1 cd·sr
Jest to strumień świetlny wysłany w jednostkowy kąt bryłowy (Steradian) przez izotropowe punktowe źródło światła o światłości jednej kandeli umieszczone w wierzchołku tego kąta."

i w elektrycznym mozesz duzo zabulic, idz do jakiegos marketu wez kompaktowe philipsy albo poluxy, albo jeszcze lepiej wstrzymaj sie i kup HPS bo mnie juz drozej wyszly swietlowki niz jakbym od razu kupowal HPSa

[ Dodano: 2006-07-23, 08:47 ]
Lumenty to poziom natężenia światła

nie prawda , natezenie swiatla ( swiatlosc ) mierzy sie w kandelach ( cd ), lumen to zupelnie inna wielkosc tak jak i lux, uwierz :) nie mozna tego mieszac i mylic innych, bo wyjda mu zupelnie inne wyniki obliczen

Kostek

Weteran
Buchów
17
canabuz napisał:
Lumenty to poziom natężenia światła

nie prawda , natezenie swiatla ( swiatlosc ) mierzy sie w kandelach ( cd ), lumen to zupelnie inna wielkosc tak jak i lux, uwierz :) nie mozna tego mieszac i mylic innych, bo wyjda mu zupelnie inne wyniki obliczen

Być może błędne stwierdzenie, ale starałem się podać w dużym uproszczeniu. Ważne, że wiadomo o co chodzi :p.

C

canabuz

Guest
ja jestem akurat przeciwnikiem malych boxow, zawsze mam wrazenie ze to wam sie od razu spali albo ugotujecie rosliny, ale sam uprawialem w szafce tak niskiej ze bedziecie w szoku - niecale 40 cm wys, ale swiatlo bylo z boku - i udalo mi sie wychodowac krzaka ktorego szczyty zajmowaly polowe wysokosci tej szafki ( z LST )
teraz wiem ze nie ma co dawac konopii do malych doniczek bo plon bedzie marny i tylko stracisz hajs za prad, poza tym ja bym w ogole sie nie pie.rdo.lil z jakimkolwiek boxem mniejszym niz 50x50, nawet na jedna rosline, tylko dom spalisz :p

[ Dodano: 2006-07-23, 09:22 ]
no tak, nie chcialem Cie krytykowac, tylko sprecyzowac :)

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół