nasiona marihuany

jaki jezyk w holandii??

Wyszukiwarka Forumowa:
R

romanziom

Guest
tak jak w temacie jakiego jezyka najczesciej uzywa sie w holandii bo nie wiem czy mam olac niemca czy angola moze juz ktos byl to wie help :D :D :D

Joincik

Well-known member
Weteran
Buchów
0
z tego co wiem to niemiecki i francuski;]

G

Green

Guest
w holandi glownym jezykiem jest holenderski (chyba oczywiste)
ale dogadasz sie tez tam po angielsku, wiekrzosc holendrow rozmawia w tym jezyku natomiast niemiecki jest tam malo powazany i ogolnie nie chetnie uzywany
takze olej niemca pozatym znajac angola zawsze znajdzie sie ktos z kim sie dogadasz
pozdr.

szareczek

Active member
Buchów
0
To luz że ja niemiecki zawsze olewałem x) teraz wyjdzie mi to na dobre.. :geek:

Joincik

Well-known member
Weteran
Buchów
0
peace napisał:
niemiecki jest tam malo powazany
z tego co gdzieś czytałęm 75% holenderskiego jest zaczerpnięte z niemieckiego;] moge sie mylić;]

G

Green

Guest
z tego co gdzieś czytałęm 75% holenderskiego jest zaczerpnięte z niemieckiego;] moge sie mylić;]
masz racje ale tu nie chodzi oto.
prawda jest ze masa wyrazow ma swoje korzenie w jezyku niemiecki ale jak zauwazyles w moim poscie sam j. niemiecki jako czysta forma komunikacji nie jest tam powazany czyli holendrzy poprostu nie lubia Germanow i wlcale im sie nie dziwie dlatego jezeli maja mozliwosc, to wybiora do komunikowania sie z obcokrajowcami j anglieski jak niemiecki

pozdr.

virus895

Well-known member
Buchów
0
jakie pytanie?? ty masz chyba juz za***iste dziury w głowie!! :tongue:
oczywiscie ze urzędowym jest holenderski
lecz holendzy dobrze gadaja po angielsku i niemiecku
wiec zawsze sie mozna dogadac :sunny:

Nexer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Holandia

Podstawowe informacje
(FactBook CIA)
Stolica: Amsterdam
Obszar: 41 532 km2
Ludność: 15 807 641
Języki: holenderski
Religia: katolicy 34%, protestanci 25%, muzułmanie 3%, inni 2%, ateiści 36% (1991)
Waluta: 1 euro (€) = 100 centów
Źródła energii: paliwa kopalne 94,51%; energia wodna 0,1%; energia atomowa 4,95%; inne 0,44% (1996)

zrodlo: http://przewodnik.onet.pl/1138,216,kraj.html

tak ciezko znalesc cos samemu?:p

penetrator

Member
Buchów
0
jezykiem urzedowym w Holandii jest niderlandzki ew. flamandzki lub fryzyjski(we Fryzji)

Revers

Well-known member
Buchów
1
Holendrzy mówia bardzo dobrze po angielsku a w Amsterdamie jest ich przewarzajaca większość! Czytałem gdzieś że Holendrzy nie przepadaja za Niemcami i niechętnie uzywaja ich języka.

freeman

Well-known member
Buchów
0
Duzo faktow sie zgadza. Bylem 2x wiec pozwole sobie podsumowac.
jezykiem jest tak jak napisaliscie holenderski a scislej mowiac to niderlandzki ktore swoje korzenie ma w jez. ang. i przede wszystkim niemieckim. Niderlandzki podobnie jak niemiecki jest jezykiem twardym.
Prawie wszyscy obywatele sa w stanie porozumiec sie po ang. Kiedys zboczylismy z trasy na stadion (wymyslilem skrot i sie zgubilismy). Podchodzimy do jakiejs starszej pani (okolo 45 lat) i pytamy o droge w jez. ang. oczywiscie. Nie bylo zadnych problemow z dogadaniem sie. Kiedys tez starszego faceta pytalismy o najblizszy coffeashop i tez nam pomogl. Ten koles gadal lepiej niz ja, makabra.
Podaje przyklady bo u nas nie spotyka sie nawet to w naszych polskich urzedach.----Hallo....Good morning I need help couse I broke my leg so ...-------ODP POL. URZ. : Tak tak tak prosze jutro zadzwonic tak tak poprosze jutro o telefon.......NO comment
Do tematu jez ang jak najbardziej preferowany w Holandii. :geek:

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół