akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Jaki panel wybrać?

Wyszukiwarka Forumowa:

wodzu100

New member
Buchów
0
Witam na forum jestem nowy, ale mam już za sobą kilka sezonów na HPS. Technologia idzie na przód więc i ja przesiadam się na ledy. Jako iż to będzie pierwszy raz la led nie wiem za bardzo jaki panel wybrać przszę o pomoc może ktoś miał doczynienia. Zastanawiam się nad 2. Z uwagi, że nie można zamieszczać linków podam parametry lamp. Box 0.8 x 0.8 (0,64 m2). Pierwsza:
Mars hydro 300W
60 x 5W epistar
czerwone (620-630nm, 650-660nm)
niebieskie (450-460nm, 460-470nm)
białe

propozycja druga:
nie ma nazwy (obawiam się, że chińczyk może być):
300W
100 x 3W bridgelux i epistar
11000 lumen
czerwone (620 x 630nm, 650-660nm)
niebieskie (430-440nm, 450-460nm)
pomarańczowe (610-615nm)
białe 6500k, 14000k
UV (380+400nm)
real IR 730nm
Prosze o podpowiedzi ktora lepsza

U

Usunięty 70000

Guest
mars hydro daja rade, jesli ten panel obejmuje 0,64 to bier smialo :p

jasnim

Well-known member
Buchów
0
Mars hydro to takie lekkie pójście na łatwiznę. Jesli masz chociaz troche wiecej pojecia niz zagotowanie wody na herbate spokojnie w tych pieniadzach zlozysz panel na diodach cxb lub sam od siebie proponowalbym clu056. Osobiscie nie uprawialem na panelach led ale widzac mase cotorelek widac ze wymiataja i to ta droga proponuję sie kierowac. I nie sugeruj sie tym ze kupujac gotowy produkt masz gwarancje bo w praktyce najczesciej zgonia usterke na jakies skoki napiecia w instalacji twojego domu lub podobne glupoty.

krtek77

Well-known member
Buchów
0
Ten panel o którym mowa nie da rady na takiej powierzchni. Na taką powierzchnię 2x CLU58 / CXB. Koszt wyższym, ale efekty będą zdecydowanie lepsze.

Prof.amator

Keep growing!
Weteran
Buchów
2
Odznaki
1
Polecam na ta pow co masz Mars Hydro Pro II 80. Robi dobra robote, zapraszam do mojej fotorelki jak masz wątpliwości.

Marine

Well-known member
Buchów
0
Mars hydro to takie lekkie pójście na łatwiznę. Jesli masz chociaz troche wiecej pojecia niz zagotowanie wody na herbate spokojnie w tych pieniadzach zlozysz panel na diodach cxb lub sam od siebie proponowalbym clu056. Osobiscie nie uprawialem na panelach led ale widzac mase cotorelek widac ze wymiataja i to ta droga proponuję sie kierowac. I nie sugeruj sie tym ze kupujac gotowy produkt masz gwarancje bo w praktyce najczesciej zgonia usterke na jakies skoki napiecia w instalacji twojego domu lub podobne glupoty.

Mi tam by się nie chciało samemu nic robić za 300-400zł, bo ile zaoszczędzisz biorąc pod uwagę cenę części i estetykę.

To jedna z najtanszych lamp i jak wielu (w tym ja) dowodzi -robi niezłą robotę w namiotach. Na powierzchnie z pierwszego posta bym użył dwie takie lampy. Ewentualnie jakiś mars z serii reflektor + 300. Nie jest ważne jaki jest brand i co steruje nią, a jakie użyte są ledy. Tu masz Epistary, które są bardzo uznane i chyba po drogich cree są najlepsze biorą pod uwagę skuteczność na 1W. Do tego one pracują na połowie nominalnej mocy, co zapewnia długą żywotność lampie. Wada to głośne chłodzenie, ale to kwesta tego gdzie ma ktoś boxa skitranego.

krtek77

Well-known member
Buchów
0
Krtek, ten model ma pokrycie od 70x70 wzwyż ;)

Mój teoretycznie też 120x120 ...ale nie dla roślin kwitnących :) tutaj producent zaleca już 120x60, a mam wersję 720/311W realnego poboru - stosuję się do zaleceń i wyniki względnie dobre z eliminacją problemów wynikających z używania HPS :)

edit: przeglądam Marsa z ciekawości - Mars II 400 powinien dać na styk, to i tak zdecydowanie nowsza generacja niż mój proto-led ;-)

Ostatnia edycja:
D

DarkMessiah

Guest
a ja bym ci polecil 200w cxb lub clu58 drogo ale warto :D albo jakiegos spectrolight jak masz hajs

dnx

the jungle is massive
Buchów
6
Odznaki
1
Jak slysze ze ktos porownuje mono ledy z cobami cxb czy clu to mnie rozklada na lopatki..
A to ze sie komus by nie chcialo robic etc.. a tak na prawde nie wie o czym pisze bo w zyciu nie mial projektu pod takim ledem jest najlepsze:zombi:

TAK warto zlozyc samemu panel na takich diodach jak chcesz podejsc powaznie do tego. Chyba ze masz lewe rece i hajs to kupujesz gotowca .
Nie osiagniesz efektow spod marsa na epistarach takiego jak pod cobem z w/w serii.
Sa to diody o wiele bardziej wydajne a tym bardziej na troche wiekszych powierzchniach sie spisuja idealnie.
Takich marsow trzeba by uzyc te "kilka" szt wiecej i sa dobre na mniejsze powierzchnie.
Wystarczy popatrzec na projekty ledowe ludzi z zza oceanu gdzie masywnie wieszaja coby a mono odchodza w sina dal...

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół