Jakie stosujecie mieszanki ziemi

Wyszukiwarka Forumowa:

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
No właśnie. Niedługo będę miał swojego pierwszego indoora i nie wiem dokładnie co podosypywać do ziemi, perlit itp. Podpowiedzcie mi, bo zawsze rady doświadczonych osób są bardzo przydatne. Co stosujecie, jaka ziemia, jakie dodatki

Tralaliński

Well-known member
Weteran
Buchów
0
polecam ziemia kwiatowa+torf odkwaszony :) perlitu niestety juz nie dostaniesz :)

Tralaliński

Well-known member
Weteran
Buchów
0
szukalem u mnie w miescie i mowili ze sie juz nie uzywa :/ i nie ma juz w hutrowniach :p chyba ze bedziesz mial szczescie i gdzies jeszcze bedzie :) ja mowie tylko to co mi powiedzili hurtownicy

P

predator

Guest
Powiedzcie mi czy moja mieszanka jest dobra:
Ziemia torfowa 5,5-6,5 dolomit,dżdżownice nawóz biohomus
Napiszcie mi jeśli coś jest nie tak albo jak czegoś brakuje :thumright:

sleja

Well-known member
Weteran
Buchów
0
Dolomit podnosi pewnie trochę pH, bo jest ciut za niskie.

Tralaliński

Well-known member
Weteran
Buchów
0
mozesz 1/1 :) jak chcesz :) wlasna inwencja :D jak dostaniesz to jeszcze dolomit albo styropian pokruszony :] (trzeba sobie jakoś radzic) :D

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
a jeśli dam tylko ziemię i torf to będzie normalnie rosło? NIc się nie stanie? Ile dolomitu albo styropianu dać?

Nexer

Well-known member
Weteran
Buchów
0
proporcje na oko, tak zeby wszystkiego starczylo i nie zostalo. proporcje dolomitu to 1 lyzka stolowa na litr ziemi, ale jezeli bedziesz mial juz odkwaszona mieszanke, to mozesz dac na 2 litry, twoja wola :wink: lepiej by bylo gdybys dostal gdzies u siebie perlit lub keramzyt zamiast styropianu, chociaz ten tez moze byc (niekoniecznie potrzebny - jesli nie masz - nie martw sie)

poza tym mozesz skoczyc do jakiegos ogrodniczego/hipermarketu i wyczaic jakis dobry mix ziemi z torfem i zwiekoszynm npk w jednym worku. roslinki bardzo dobrze wowczas rosna - orzi stosowal taka mieszanke z keramzytem (pozdro ORZI :mrgreen: )

pozdrawiam :wink:

wilk

Well-known member
Buchów
0
zamiast keramzytu dobre są też ceraniczne wkłady do filtrów akwariowych, tylko dość drogie :(

Lubo

Well-known member
Weteran
Buchów
3
N!x napisał:
lepiej by bylo gdybys dostal gdzies u siebie perlit lub keramzyt

ile tego dać na litr ziemi?

N!x napisał:
wyczaic jakis dobry mix ziemi z torfem i zwiekoszynm npk w jednym worku.

NPK??

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w Growbox.pl i Growseed.pl na wszystko!

Góra Dół