akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Jakie stosujecie mieszanki ziemi

Wyszukiwarka Forumowa:
B

blancik

Guest
NieufnyKioskarz, to nic ześ zielony ziomuś ;] poczytaj troche a ta zielenina Ci od razu zniknie, w każdym razie to spulchnia ziemie i jest lepszy doplyw powietrza do korzeni, stosowany w zamian za np. perlit.

L

Lift

Guest
ale nie szkodzi w zaden sposob roslince ?? bo przciez to syntetyk !!
PzDr... :queen:

C

canabuz

Guest
ja stosowalem styropian, taki zwykly z roznych opakowan, i raczej na bank nie szkodzi. mimo to polecalbym bardziej keramzyt lub perlit, ja stosuje ten pierwszy w dwoch rozmiarach z substratem kokosowym w proporcjach 3/7 - 4/6 (ker/coco), korzenie rosna nieporownywalnie szybciej niz w ziemii, i tego zalac sie wrecz nie da, za to przesuszyc mozna czyli na odwrot niz przy ziemii

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Buchów
18
Znalazłem niedawno coś takiego jak kompostowana kora sosnowa, kwaśna. Czy po ewent. odkwaszeniu nadawała by się jako dodatek do ziemi? Oraz do czego w ogóle mogła by się w tej mieszance przydać (o ile by w ogóle mogła...)?

R

rasta

Guest
Kostek, jak by ci się udalo odkwasić to jak najbardziej tak. powodowala by lepsze wchlanianie i przechowywanie wody a co za tym idie dlużej ziemia bylaby wilgotna. hmm... jesli chodzi o określenie kompostowa to może ma jakieś wartości odżywcze.

Ł

łogerro

Guest
Ja kupiłem ziemię z perltem o optymalnym ph-bodajże do juk i dracen,więc samego perlitu nie kupisz ,ale ziemię z perlitem tak.

R

rasta

Guest
1tathc napisał:
a można zamiast ziemi stosować sam keramzyt??bedzie dobrze??
w hydro.
1tathc napisał:
a tak normalnie tylko sam keramzyt??bedzie lepiej rosło??
jaszcze dwa razy zadaj to pytanie to pewnie będzie się nadawal.

1tathc, pomysl trochę. jak zamierzasz podlewać, nawozić? to już nie będzie normalnie. to będzie uprawa hydroponiczna.

S

SqnIasH

Guest
Testuje teraz dwa patenty, wlasnej konstrukcji, oparte na podlozu bezglebowym.
1* Typowy uklad gdzie woda z nawozem pompowana jest przez pompke akwariowa do donicy z keramzytu znajdujacego sie nad zbiornikiem glownym.Nastepnie omywajac korzenie scieka po kamykach do zbiornika ponizej donicy.
Wydajnosc pompy 300l/h
Wielkosc donicy 3l
Objetosc roztworu w ukladzie 3l
Stosowana mieszanka : 3l wody +3ml Florovit +20 ml Biohumus
2*Typowy bubbler.W wiadrze 12l wstawione sa 4x2l butelki,w dnie otwory umozliwiajace dostep wody i kamyk napowietrzajacy polaczony z brzeczykiem.Wypelnienie to keramzyt a mieszanka nawozowa jak w powyzszym.

Musze przyznac ,ze rosliny wygladaja o wiele lepiej w hydro,szybciej kwitna i sa zdrowsze(przy zapewnieniu im dobrych warunkow).Po przesadzeniu z mieszanki glebowej do keramzytu ,dotlenienie korzeni spowodowalo, ze rosliny hydro przerosly te z gleby.Balem sie, ze ich wzrost sie spowolni w wyniku adaptacji do nowego podloza a tu taka niespodzianka.Dodatkowo wtykam w keramzyt klony i ukorzeniaja sie doskonale.

TNT

Well-known member
Weteran
Buchów
0
SqnIasH napisał:
1* Typowy uklad gdzie woda z nawozem pompowana jest przez pompke akwariowa do donicy z keramzytu znajdujacego sie nad zbiornikiem glownym.Nastepnie omywajac korzenie scieka po kamykach do zbiornika ponizej donicy.

I tu potrzebuje informacji:
Cały czas korzenie są omywane wodą czy jest to sterowane timerem?

SqnIasH napisał:
2*Typowy bubbler.W wiadrze 12l wstawione sa 4x2l butelki,w dnie otwory umozliwiajace dostep wody i kamyk napowietrzajacy polaczony z rzeczykiem.Wypelnienie to keramzyt a mieszanka nawozowa jak w powyzszym.

Ja rozmyślam nad użyciem pompki akwariowej i poprostu puszczeniu napowietrzania na max.
Jak się sprawdza ta mieszanka nawozowa? Długo masz w niej już rośliny? Nie powstają niedobory?

S

SqnIasH

Guest
Cały czas korzenie są omywane wodą czy jest to sterowane timerem?
Woda omywa korzenie w tym systemie caly czas bo mialem tylko jeden timer,ale zastosowalem keramzyt o duzych ziarnach ok.1,5-2cm wiec to wszystko sie drenowalo doskonale.
Rosliny w tej mieszance rosly bez problemu jesli ja wymienialem co 2 tygodnie.Do kwitnienia dodawalem jeszcze ok 25mg KH2PO4 aby wzbogacic w K P.

rastuszek

Well-known member
Weteran
Buchów
1
Mam zamiar uzyc takie mieszanki glebowej :p Co o niej sadzicie i wedlug Was pownieniem zmienic?? :scratch:

10% czystego piasku
15% perlitu
5% wlokna kokosowego (wiecej go chyba miec nie bede :thumbdown: )
10% sypkiego humusu
5% dolomitu
55% ziemi kwiatowej

Moze powinien dac mniej piasku a wiecej ziemi?

rastuszek

Well-known member
Weteran
Buchów
1
No moim zdaniem moja teoretycznie bylaby lepsza :D Wlokno kokosowe znacznie poprawia przepuszczalnosc wody. Tak duza ilosc perlitu wcale nie jest wskazana bo oprocz spulchniania i zatrzymywania wilgoci nie ma zadnych innych wlasciwosci. Dolomitu w Twoim przypadku moze byc za malo. Podobno powinno sie dawac jedna lyzke stolowa na litr ziemi. Biohumus uzyznia glebe i dostarcza z biegiem czasu roslince wszystkich potrzebnych jej skladnikow do prawidlowego rozwoju. Najwyzej uzyje jeszcze plynnego biohumusu w niewielkiej dawce :p Piaseczek poprawi przeplyw wody i sprawi ze korzenie beda sie lepiej rozwijac w drobniejszej glebie. A dolomit jak to dolomit utrzymuje prawidlowe Ph ziemi i dostarcza wapna, magnezu, cyknu i jakis tam substancji :p

Niech sie moze wypowie jakis gleboznawca i poda nam wrecz idealna mieszanke glebowa :D

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół