• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Jakie winka robicie ??

Kwidron

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 2, 2007
Postów
1,335
Buchów
6
Czy ktoś z tego forum, oprócz Kostka i mnie, robi jakieś winko ?? :D Ja zrobiłem z ryżu i z czarnej herbaty aromatycznej. Wczoraj wziąłem kilka sporych łyków, tak dla smaku, przychodze do domu i nic, po jakichs 10 min. przed kompem nagle BUM! Tak mnie pierdolnelo, na oko wyszło jakieś 22-25% mocy :D Polecam, bardzo fajna sprawa jak ktoś ma warunki do eksperymentowania :D
 

cranberry

Guest
obecnie robię ze śliwek i wiśni (2 winka)
kwidron znasz jakiś dobry i sprawdzony przepis na wino z ryżu?
 

pal ziułko

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Kwi 27, 2008
Postów
618
Buchów
4
nie dawno zrobiłem winko z czarnej porzeczki i paru dodatków 1l na dwie głowy i świat w kolorach a z miech temu miałem winko z ryżu ale wogóle mi nie wyszło 0 mocy:pl:
 
Rejestracja
Mar 24, 2006
Postów
736
Buchów
10
cranberry ja tez mam postawione z wisionek z sliwek nei bede stawial za dlugo sie klaruje w planach mam jeszcze winogronowe i jabkowe i jeszcze jakas wariacje ;)
ps. Kwidron % o ktorych piszesz w przypadku winka sa chyba nieosiagalne tymbardziej w twojim
 
Ostatnia edycja:

cranberry

Guest
1 kg ryżu
10 dkg rodzynek
30 szt, goździków
3 dkg drożdży
6 litrów przegotowanej zimnej wody
1 pomarańcza ze skórka pokrojona
1 cytryna ze skorka tez pokrojona
pół Łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy
wszystkie składniki wkłada się do glinianego garnka i zalewa woda na 2 tygodnie. Codziennie 2 razy mieszać.
po 2 tygodniach przecedzić i zlać do słoja lub butli i przykryć gaza.
po kolejnych 2 tygodniach zlać do butelek i zostawić w spokoju na dwa tygodnie.
a potem można chlać...

nie stosowałem tego przepisu, odstraszyły mnie te pojebane gliniane garnki?
 

Kwidron

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 2, 2007
Postów
1,335
Buchów
6
Ja robiłem w takich proporcjach (na naczynie 5l):
- 1kg ryżu,
- sok z jednej średniej cytryny,
- 0,5 kg cukru na początek ( pozostałe 0,5 kg dosypałem w trakcie fermentacji ),
- paczka rodzynek sułtanek (100g),

Dałem do tego drożdże Tokay i ociupinkę pożywki. Wyszło całkiem niezłe, tylko trochę za mocne :D
 

cranberry

Guest
no ja właśnie się spieszę żeby zdążyć na winogronka :D to coroczny obowiązek!
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Aktualnie mam nastawione 14 winek, w tym 3 już nie fermentują. Niestety w śmiesznej ilości, bo po 5 l każde (butle po "Oazie" z Biedronki). Jutro wymienię.
 

cranberry

Guest
kwidron a czy drożdże tokay nie są do czerwonego wina?
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Tokay akurat są do białego :).
Ale ja stosuję do wszystkich takie same drożdże (burgund lub tokay, nie pamiętam).
 
Rejestracja
Mar 24, 2006
Postów
736
Buchów
10
koestek to ze nie bulgocza to nei znaczy ze fementacja calkowicie ustala :) teraz zapewne odbiega sie fermentacja cicha drozdze przezywaja powolna agonie :>
jesli ktos chce butelkowac winko trzeba je pierwszo zasiarkowac bo mozna miec przykra niespodzianke ;)
.ps ja robilem teraz wisniowe na anka b aktywnych wczesniej nie mailem kontaktu z aktywnymi...
drozdze sa super jestem zaskoczony... nadaja sie super ale do bimbru...
znajomy ktoremu oddalem paczuszke tych drozdzy jest zachwycony :) [czyt. wyzej]
a ja mam wrazenie ze popsuly mi smak (moze sie myle jestem amatorem nieznam sie :p)
 
Ostatnia edycja:

pal ziułko

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Kwi 27, 2008
Postów
618
Buchów
4
na ok 20l wody poszło 5kg ryżu, 5kg cukru, drożdże winne, rodzynki i zero efektów a poprzednie wino wypas i to na zwykłych drożdżach piekarskich
 

Kwidron

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 2, 2007
Postów
1,335
Buchów
6
Nie, Tokay są do win białych, tak zresztą było w książce z przepisami z biblioteki szkolnej :D
 

cranberry

Guest
cracker, żeby zakończyć męczarnie drożdży i nie truć się siarką dolej wódy.
E: możliwe ze mnie pamięć zawiodła w każdym bądź razie kupywałem kiedyś tokay... hehe chyba do wina z gruszek... ale to poproście Laskę o wypowiedź... hehehe
 

Kwidron

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 2, 2007
Postów
1,335
Buchów
6
koestek to ze nie bulgocza to nei znaczy ze fementacja calkowicie ustala :) teraz zapewne odbiega sie fermentacja cicha drozdze przezywaja powolna agonie :>
jesli ktos chce butelkowac winko trzeba je pierwszo zasiarkowac bo mozna miec przykra niespodzianke ;)
Nie ucz ojca dzieci robić :D Widzę, że nowy dział pięknie się rozbudowuje, oby tak dalej :D
 

Góra Dół