• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Jakie winka robicie ??

Mis776

Member
Rejestracja
Wrz 9, 2008
Postów
7
Buchów
0
Ja ostatnio zrobiłem takie winko malinowe co kopie jak wódeczka :) Grunt to żeby było dużo cukru i owocków a i drożdze najlepsze te smakowe np. malaga <peace>
 

PaPi87

Member
Rejestracja
Lis 15, 2015
Postów
6
Buchów
0
A ja zrobiłem wino z buraków czerwonych a w zasadzie pracuje jak oszalale obecnie z winovron pije już i jest bardzo fajne a jeśli chodzi o ryż to polecam wino ryzowe z ziolami prowansalskimi.
Ja na 5 litrow wina dalem jedną torebke ziół cyli 10g. Ale do ryżu można przyprawy ladowac i powstanie calkiem fajny wermucik.
Polecam na youtuberu gościa malinowy nos ma fajne przepisy na winiaki
Pozdro
 

B4mB1

Member
Rejestracja
Wrz 7, 2013
Postów
11
Buchów
0
Planuję zrobić wino z jęczmienia może macie jakiś pomysł na dodatek do jęczmienia?
 

B4mB1

Member
Rejestracja
Wrz 7, 2013
Postów
11
Buchów
0
Spokulec ale zeby robic wino jeczmienno winogronowe?cus innego chcialbym rozkminic i ciekawego.
 

emma

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 22, 2015
Postów
1,025
Buchów
0
robiłem wino z jabłek , winogrona , ryżu , soków 100%, przeleżało 2 lata w bańkach po 5 litrów a że ja skończyłem z alko nawet w najmniejszych ilościach rozdałem to pijusą podobno srakę miały niezłą :D
 

B4mB1

Member
Rejestracja
Wrz 7, 2013
Postów
11
Buchów
0
Jak widzicie pomysl wina jeczmienno-mango (czy mangowe)zwal jak zwal.
Jak myslicie?
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Słabe mam doświadczenia z winami częściowo zbożowymi (czyt. nigdy mi smaczne nie wyszły).
Generalnie chyba najlepszy jest ryż. Czasem daję jako dodatek jak mam za mało owoców na całe wiadro, daje radę ale na 100% owocach lepsze. Poza tym ryż ma taką wadę, że nie da się go dokładnie wypłukać i przez te męty wino się potem długo klaruje.

Na dniach nastawiam swoje pierwsze winko na suszonej dzikiej róży. Słyszałem, że jest całkiem inne niż na świeżej. Zobaczymy.
 

Guest

Guest
W tym roku zrobiłem takie ...

Z czerwonej porzeczki , daje kopa ile % nie wiem nie badałem ...
Z aronii x winogrono czarne bardzo dobre aromatyczne po aronii ...
Z samej aronii odlotowy kolor i smak , bede robił teraz non stop z tego , troche goryczkowate ale bardzo smaczne ...
Z samego winogrona typowy kwasior dający po łubie ....

:jocolor:
 

forestman

Member
Rejestracja
Kwi 24, 2016
Postów
10
Buchów
0
Słabe mam doświadczenia z winami częściowo zbożowymi (czyt. nigdy mi smaczne nie wyszły).
Generalnie chyba najlepszy jest ryż. Czasem daję jako dodatek jak mam za mało owoców na całe wiadro, daje radę ale na 100% owocach lepsze. Poza tym ryż ma taką wadę, że nie da się go dokładnie wypłukać i przez te męty wino się potem długo klaruje.

Na dniach nastawiam swoje pierwsze winko na suszonej dzikiej róży. Słyszałem, że jest całkiem inne niż na świeżej. Zobaczymy.


Jak chcesz wino klarowne to przepusc wino przez filtr do kawy.
 

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
63
Z samej aronii odlotowy kolor i smak , bede robił teraz non stop z tego , troche goryczkowate ale bardzo smaczne ...
Jak Ci pracowało? Słyszałem że aronia zawiera naturalne konserwanty które osłabiają fermentację i że często staje za wcześnie, albo pracuje bardzo wolno.
 

Guest

Guest
Jak Ci pracowało? Słyszałem że aronia zawiera naturalne konserwanty które osłabiają fermentację i że często staje za wcześnie, albo pracuje bardzo wolno.

Z samej aronii robiło jakieś dwa miechy całkiem szybko do puki nie wyrobiło cukru , potem odlałem dosłodziłem troszkę i z tydzień porobiło i stanęło teraz odpoczywa hahah , całkiem łądnie pracowało , a pzred nastawieniem miałem ją zasypaną cukrem z dwa miechy około wtedy łądnie puściła sok , z winogronem też tak robię puszcza lepiej kolor .
 

B4mB1

Member
Rejestracja
Wrz 7, 2013
Postów
11
Buchów
0
Jezeli chodzi o winko z jeczmienia to w zeszlym roku zrobilem jeczmienno daktylowe (suszone daktyle)wyszlo bardzo slodkie ale fantastyczne w smaku i sieka przy wiekszej ilosci hi hi hi
Ryzowe z ziolami prowansalskimi jako wermut i tez byle ekstra.
Z ryzu to sake 3a machnac he he he
Pozdro
 

.Organic

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Gru 29, 2007
Postów
874
Buchów
2
Ja robię nalewki na spirytusie . Malinową , albo wiśniową . Nawet na mrożonych owocach wychodzi super . Po dwóch miesiącach jest najsmaczniejsza , ale właśnie wtedy najczęściej się kończy , hr hr ;-) Takie smaczne że nie podchodzi mi żaden kupny alkohol . Zapomniałem dodać że moje naleweczki mają około 60vol .

edit. i dopiero zauważyłem że post dotyczy 8-19vol . Sorka .
 
Ostatnia edycja:

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Aronia jest zajebista, muszę dosadzić jeszcze więcej w sadzie.
Żadnych problemów z fermentacją nie zauważyłem, a robiłem czyste aroniowe ok 12-13% i gruszkowo-aroniowe ok 15-16%.
Wino z aronii ma jeszcze tę zaletę, że bardzo szybko dojrzewa.
 

Góra Dół