• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Jeżynowo-pomarańczowo-korzenny eksperyment

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Składniki na 5 l wina:
- 100 g ryżu
- litr jeżyn
- litr soku pomarańczowego z kartonu "cappy"
- ok. 2 garstek rodzynek
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- pół łyżeczki ziela angielskiego
- kawałk imbiru (ok. pół łyżeczki, w całości)
- łyżeczka gotowej mieszanki do grzańca "Prymat"
- kilka szyszek chmielu
- 2-3 łyżki Yerba Mate Pajarito
- garstka płatków róży
- 1,3 kg cukru
- 5 g pożywki
- drożdże tokay

Projektowana moc winka: 12-14%

Wszystko zostało wrzucone do baniaka (oprucz 0,2-0,3 kg cukru), zalane wodą do obj. 3/4 baniaka i ferentowane w miazdze.
Po przefermentowaniu całego cukru moszcz został zlany, wszystko odciśnięte, płyn przelany spowrotem do baniaka. Dodane 0,2-0,3 kg cukru. Dopełnić wodą do 4/5.
Po kilku dniach, gdy fermentacja nie jest już taka burzliwa, dopełnić wodą na maxa.

Aktualnie winko jest w trakcie fermentacji cichej, ma ładny kolor, ciemny, trochę "mleczny". Zapach niezły, korzenny.

Traktuję to jako eksperyment, nie liczę na jakieś zaskakujące rezultaty, aczkolwiek winko zapowiada się nieźle.
 
Ostatnia edycja:

Kwidron

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 2, 2007
Postów
1,335
Buchów
6
A jaki smaczek ?? Zawsze, malutkiego łyczka można spróbować, nawet w trakcie fermentacji :D
 

Seedman

Well-known member
Rejestracja
Lip 27, 2007
Postów
474
Buchów
5
jestes pewien:> moj sąsiad spijał trzydniowe wino i wylądował w szpitalu:d
robiłem kiedys winczacho z ryzu ale cos nie jestem przekonany
 

Lubo

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sty 20, 2006
Postów
2,863
Buchów
3
ja podpijałem wino z ryżu i nic mi się nie stało, Pierdolenie z tym szpitalem pewnie.
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
A jaki smaczek ?? Zawsze, malutkiego łyczka można spróbować, nawet w trakcie fermentacji
Smak na razie bee. Bardzo niezcharmonizowany, trochę ostry - każdy składnik czuć z osobna.
W trakcie fermentacji próbuję tylko po to, aby sprawdzić ile drożdże cukru przerobiły. Sprawdzanie smaku nie ma sensu.
ja podpijałem wino z ryżu i nic mi się nie stało, Pierdolenie z tym szpitalem pewnie.
No nie wiem, wyobraź sobie fermentującą zawartość swojego żółądka...
 

Lubo

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sty 20, 2006
Postów
2,863
Buchów
3
Myślę, że kwasy żołądkowe dosyć szybko radzą sobie z drożdżami.
 

Kwidron

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 2, 2007
Postów
1,335
Buchów
6
Mi tam nic nie było od takiego testowania smaku hehehe :D
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Jasne, że nic, ale to nie ma sensu.
Wino potrzebuje czasu, aby ujawnić swój prawdziwy smak.
 

Kwidron

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 2, 2007
Postów
1,335
Buchów
6
No oczywiście :D Ile dokładnie dałeś tam tej Yerby ?? Bo mam taką samą i też może coś bym wykombinował :D
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Heh, zapomniałem dopisać - 2-3 łyżki stołowe.
 

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Klaar tak jak cuurr nie ?
Mógłbyś się wyrażać pełnymi zdaniami.
Jeśli chodzi Ci o porównanie klarowania i dojrzewania wina do curringu zioła to tak, masz rację, aczkolwiek przy ziole ma to małe znaczenie - przy winach zaś kolosalne.
 

Góra Dół