Jak mawiał Piłsudski: "Naród wspaniały, tylko ludzie k***y".
Mam 25 lat, jestem Polakiem jak wy wszyscy, urodziłem się tu, mieszkam i mówię po Polsku, w sumie dobrze mi tu jak dotąd. Nie jestem dumny z bycia Polakiem, gdyż nie ma w tym żadnej mojej zasługi (to czysty przypadek, że się tu urodziłem, nikt mnie tu nie zesłał na moją prośbę). Słabo znam historię, nie obchodzę żadnych rocznic. Tak naprawdę, to nie wiem co w obecnych czasach znaczy słowo patriota jak również nie za bardzo rozumiem, co znaczy "oddać życie za ojczyznę". Dla mnie oddanie życia za coś to cena najwyższa, ponieważ jestem ateistą i nie wierzę w żadne niebo i mam gdzieś ewentualne pomniki ku mej czci jako obrońcy ojczyzny. Jest to dla mnie cena najwyższa z możliwych i byłbym w stanie zapłacić ją tylko, by uratować życie ludzi, których szczerze kocham. Dlatego zaznaczyłem ostatnią opcję, bo tak faktycznie bym zrobił - spie****ił z najbliższymi (jeśli to możliwe, nakłaniałbym ich do tego samego).
A teraz ciekawostka: pomimo obojętnego stosunku do mojej tożsamości narodowej, staram się z całych sił być dobrym człowiekiem. Nie oszukiwać innych, nie kłamać i nie kraść, dotrzymywać danego słowa i nie robić nikomu krzywdy bez wyraźnego powodu. Nie zazdroszczę też innym, kiedy im się powodzi - wręcz przeciwnie - gratuluję im i życzę jak najlepiej. Nie łażę z psem i nie sram komuś pod oknem, nie rzucam śmieci i petów na chodnik (zdarza mi się nawet podnieść czyjeś śmieci), jeśli ktoś mnie poprosi o pomoc, to w miarę możliwości pomagam. Staram się wybierać polskie produkty regionalne z półek sklepowych... mógłbym jeszcze wymieniać, ale chodzi o to, że mimo tego, co napisałem, kiedy rozpoczyna się dyskusja na ten temat, choćbym nie wiem jak delikatnie to ujmował, większość Polaków w specyficzny sposób okazuje odmienne zdanie. Najczęściej poprzez obrażanie mnie i porównywanie do najgorszych. Tylko jedna osoba do tej pory o odmiennym zdaniu ode mnie potrafiła kulturalnie rozmawiać ze mną do końca i nie żywiła do mnie urazy! Dlatego publicznie nie podejmuję tego tematu.