- Buchów
- 1
Witam wszstkich początkujących rolników, jako że sam jestem poczatkujący pragnę się z wami podzielić błędem jaki popełniłem. I liczę że dla każdego kto rozpocznie zabawę INDOOR będzie to nauka i przestroga.
Historia zaczyna się tak że dostałem kilka kulek NONAME postanowiłem posadzić w donicy jedno z nich, a że to był mój pierwszy raz nie miałem nic poza kulkami, donicą, boxem zrobionym z pudła po odkurzaczu wyklejonym alu, światło CFL 2x20W ziemią tanią z tesco i oczywiście ZAPAŁEM.
wykiełkowało i dorastało podlewane "cisowianką gazowaną" czystą na zmianę z biohumusem, nie miałem pojęcia jakie jest jej PH. Byłem szczęśliwy rosła w oczach warunki jej odpowiadały, Przestała się powoli mieścić w pudle, a ja w tym czasie zabrałem się za BOX.
Zrobiłem go dokupiłem HPS 150 na box 50x50 filtr wentylatory 1 tłoczący 12V, 2 mieszające 24V które dają super wiatr i oczywiście wyciągający FI100 przez filtr.
kupiłem Automaty od DP duże donice a ten podrośnięty pomidor wyniosłem na OUT z nadzieją że dojdzie do końca. Posadziłem automaty bo wyczytałem że są w miarę proste w uprawie i do boxa z nimi a tu "DUPA" już nie rozwijały się tak jak powinny
l:
l:. kupiłem wodę w 5 litrowych baniakach w tesco myśląc że jak na mineralce tak fajnie rosną. światło 19/5 nawilżacz, termometry, a tu dalej zamiast rosnąć to one stały i do tego zaczęły żółknąć. Minął miesiąć i padły :zombi:!!! załamałem się ale postanowiłem że SIĘ NIE PODDAM. kupiłem dwa automaty AK 47 i posadziłem podejżewając ph kupiłem papierki lakmusowe "taki ze mnie ciul" żeby kontrolować PH wody. Zmieniłem wodę na inną mineralną, a one dalej malutkie i stoją i też żółkną
. MIERZĄC PH PAPIERKAMI POKAZYWAŁY ŻE JEST OK Myślę sobie ch*j MNIE STRZELI co jest i zainwestowałem w elektroniczny miernik do PH. zamówienie doszło a w tym czasie AK 47 auto femi wysokści 10 cm i dwoma piętrami liści zaczął kwitkąć w 22 dniu od kiełka :zjarany:.
CO SIĘ OKAZAŁO TO WSZYSTKIE WODY KTÓRYMI ZACZĄŁEM PODLEWAĆ TE AUTOMATY MIAŁY PH PONAD 7,5 iI BYŁY ZWYCZAJNIE ZABLOKOWANE A TEN PIERWSZY NONAME KTÓREGO DOSTAŁEM PODLEWANY BYŁ CISOWIANKĄ I ROSNĄC PIĘKNIE DOSTAWAŁ NIEŚWIADOMIE WŁAŚNIE PH 5,6 i to był tajemniczy składnik całego grow. teraz posadziłem specjal kush femi, pilnuję PH i rośnie jak na koksach
OTO WNIOSKI:
PRZEZ WŁASNĄ GŁUPOTĘ STRACIŁEM :
POMIDORA WYROŚNIĘTEGO WYSTAWIONEGO NA OUT
NASIONA ZA PONAD 150 ZŁ
ZIEMIA ZA OKOŁO 50 ZŁ
PERLIT, KERAMZYT, WODA, NAWOZY, PRĄD, NERWY MOJE, NERWY ŻONY
UWAGA ROLNIKU !!!!!!
ZACZNIJ OD DOBREGO MIERNIKA PH JAK NIE CHCESZ TRACIĆ KASY NA ZASTANAWIANIE SIĘ CO ROBISZ NIE TAK. A JAK COŚ SIĘ STANIE TO PRZYNAJMNIEJ TO BĘDZIESZ MÓGŁ WYKLUCZYĆ.
pozdrawiam i z fartem
prawie miesięczna roślinka
Historia zaczyna się tak że dostałem kilka kulek NONAME postanowiłem posadzić w donicy jedno z nich, a że to był mój pierwszy raz nie miałem nic poza kulkami, donicą, boxem zrobionym z pudła po odkurzaczu wyklejonym alu, światło CFL 2x20W ziemią tanią z tesco i oczywiście ZAPAŁEM.
wykiełkowało i dorastało podlewane "cisowianką gazowaną" czystą na zmianę z biohumusem, nie miałem pojęcia jakie jest jej PH. Byłem szczęśliwy rosła w oczach warunki jej odpowiadały, Przestała się powoli mieścić w pudle, a ja w tym czasie zabrałem się za BOX.
Zrobiłem go dokupiłem HPS 150 na box 50x50 filtr wentylatory 1 tłoczący 12V, 2 mieszające 24V które dają super wiatr i oczywiście wyciągający FI100 przez filtr.
kupiłem Automaty od DP duże donice a ten podrośnięty pomidor wyniosłem na OUT z nadzieją że dojdzie do końca. Posadziłem automaty bo wyczytałem że są w miarę proste w uprawie i do boxa z nimi a tu "DUPA" już nie rozwijały się tak jak powinny
CO SIĘ OKAZAŁO TO WSZYSTKIE WODY KTÓRYMI ZACZĄŁEM PODLEWAĆ TE AUTOMATY MIAŁY PH PONAD 7,5 iI BYŁY ZWYCZAJNIE ZABLOKOWANE A TEN PIERWSZY NONAME KTÓREGO DOSTAŁEM PODLEWANY BYŁ CISOWIANKĄ I ROSNĄC PIĘKNIE DOSTAWAŁ NIEŚWIADOMIE WŁAŚNIE PH 5,6 i to był tajemniczy składnik całego grow. teraz posadziłem specjal kush femi, pilnuję PH i rośnie jak na koksach
OTO WNIOSKI:
PRZEZ WŁASNĄ GŁUPOTĘ STRACIŁEM :
POMIDORA WYROŚNIĘTEGO WYSTAWIONEGO NA OUT
NASIONA ZA PONAD 150 ZŁ
ZIEMIA ZA OKOŁO 50 ZŁ
PERLIT, KERAMZYT, WODA, NAWOZY, PRĄD, NERWY MOJE, NERWY ŻONY
UWAGA ROLNIKU !!!!!!
ZACZNIJ OD DOBREGO MIERNIKA PH JAK NIE CHCESZ TRACIĆ KASY NA ZASTANAWIANIE SIĘ CO ROBISZ NIE TAK. A JAK COŚ SIĘ STANIE TO PRZYNAJMNIEJ TO BĘDZIESZ MÓGŁ WYKLUCZYĆ.
pozdrawiam i z fartem
prawie miesięczna roślinka