• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

KaŻdy poczĄtkujĄcy rolnik powinien wejŚĆ

Wyszukiwarka Forumowa:

kiedy_zbiory

Well-known member
Buchów
1
Witam wszstkich początkujących rolników, jako że sam jestem poczatkujący pragnę się z wami podzielić błędem jaki popełniłem. I liczę że dla każdego kto rozpocznie zabawę INDOOR będzie to nauka i przestroga.
Historia zaczyna się tak że dostałem kilka kulek NONAME postanowiłem posadzić w donicy jedno z nich, a że to był mój pierwszy raz nie miałem nic poza kulkami, donicą, boxem zrobionym z pudła po odkurzaczu wyklejonym alu, światło CFL 2x20W ziemią tanią z tesco i oczywiście ZAPAŁEM.

wykiełkowało i dorastało podlewane "cisowianką gazowaną" czystą na zmianę z biohumusem, nie miałem pojęcia jakie jest jej PH. Byłem szczęśliwy rosła w oczach warunki jej odpowiadały, Przestała się powoli mieścić w pudle, a ja w tym czasie zabrałem się za BOX.
Zrobiłem go dokupiłem HPS 150 na box 50x50 filtr wentylatory 1 tłoczący 12V, 2 mieszające 24V które dają super wiatr i oczywiście wyciągający FI100 przez filtr.
kupiłem Automaty od DP duże donice a ten podrośnięty pomidor wyniosłem na OUT z nadzieją że dojdzie do końca. Posadziłem automaty bo wyczytałem że są w miarę proste w uprawie i do boxa z nimi a tu "DUPA" już nie rozwijały się tak jak powinny :pl::pl:. kupiłem wodę w 5 litrowych baniakach w tesco myśląc że jak na mineralce tak fajnie rosną. światło 19/5 nawilżacz, termometry, a tu dalej zamiast rosnąć to one stały i do tego zaczęły żółknąć. Minął miesiąć i padły :zombi:!!! załamałem się ale postanowiłem że SIĘ NIE PODDAM. kupiłem dwa automaty AK 47 i posadziłem podejżewając ph kupiłem papierki lakmusowe "taki ze mnie ciul" żeby kontrolować PH wody. Zmieniłem wodę na inną mineralną, a one dalej malutkie i stoją i też żółkną :( . MIERZĄC PH PAPIERKAMI POKAZYWAŁY ŻE JEST OK Myślę sobie ch*j MNIE STRZELI co jest i zainwestowałem w elektroniczny miernik do PH. zamówienie doszło a w tym czasie AK 47 auto femi wysokści 10 cm i dwoma piętrami liści zaczął kwitkąć w 22 dniu od kiełka :zjarany:.
CO SIĘ OKAZAŁO TO WSZYSTKIE WODY KTÓRYMI ZACZĄŁEM PODLEWAĆ TE AUTOMATY MIAŁY PH PONAD 7,5 iI BYŁY ZWYCZAJNIE ZABLOKOWANE A TEN PIERWSZY NONAME KTÓREGO DOSTAŁEM PODLEWANY BYŁ CISOWIANKĄ I ROSNĄC PIĘKNIE DOSTAWAŁ NIEŚWIADOMIE WŁAŚNIE PH 5,6 i to był tajemniczy składnik całego grow. teraz posadziłem specjal kush femi, pilnuję PH i rośnie jak na koksach :p
OTO WNIOSKI:
PRZEZ WŁASNĄ GŁUPOTĘ STRACIŁEM :
POMIDORA WYROŚNIĘTEGO WYSTAWIONEGO NA OUT
NASIONA ZA PONAD 150 ZŁ
ZIEMIA ZA OKOŁO 50 ZŁ
PERLIT, KERAMZYT, WODA, NAWOZY, PRĄD, NERWY MOJE, NERWY ŻONY

UWAGA ROLNIKU !!!!!!
ZACZNIJ OD DOBREGO MIERNIKA PH JAK NIE CHCESZ TRACIĆ KASY NA ZASTANAWIANIE SIĘ CO ROBISZ NIE TAK. A JAK COŚ SIĘ STANIE TO PRZYNAJMNIEJ TO BĘDZIESZ MÓGŁ WYKLUCZYĆ.

pozdrawiam i z fartem

prawie miesięczna roślinka

D

delete

Guest
ku**a.. zio0muś prze***ane... mi sie zbił hps 150 i 150zl w du*e :D:D

Nie poddawaj sie sadz dalej już nasz kopot

kiedy_zbiory

Well-known member
Buchów
1
nie poddam się bez walki :):):):):spalony: teraz jestem już w pełni wyposażony, i nauczyłem się jednego najpierw sprzęt potam grow :p, a na zapas jak by mi padł HPS mam lampę zrobioną z blachy do ciasta i w to wkręcone 5x32w PHILIPS TORNADO.

grama

Member
Buchów
0
ja pier... tyle czytania żeby się dowiedzieć że nie potrafisz ustalić ph ;/ to kwas :spalony:

kiedy_zbiory

Well-known member
Buchów
1
<wodna> Widzisz mi tu chodzi o to żeby osoba całkiem całkiem nowa uświadomiła sobie jak nie należy robić :jaraczz:

kiedy_zbiory

Well-known member
Buchów
1
dokładnie mam koło siebie sklep z elektro i pytałem o HPS 150W, gość mi powiedział 27 zł a przecież one się niczym nie różnią.

Fidel Gastro

Stary wyjadacz cukierasków...
Weteran
Buchów
4
No przynajmniej jeden zakumal o co biega,lap bucha nawracaj niedowiarkow na ph 6.5 :yeahh: miernik z toba

Zjarany Jarek

Well-known member
Buchów
0
hps 150 W 27 zł to chyba nie realne
Mówimy tu o żarówie, bez statecznika, kondensatora mocy biernej, zapłonnika i odbłyśnika :)

Racja! Ph to jest tak isotna kwestia z której sam do nie dawna nie zdawałem sobie sprawę. mógł bym dac zdjęcia ale nawet nie wiem gdzie mam zgrane. na out mam rośline która prawdopodobnie rośnie na kwaśnej ziemi (nie posypałem nawet dolomitem bo to wszystko było tak an odpie****:p) i 60 dniowy critical ma całe 15 cm :sunny:

Ofy

Well-known member
Buchów
0
hps 150 W 27 zł to chyba nie realne

Oto ile kosztują lampy sodowe w pierwszym lepszym sklepie internetowym:
70W - 24,50zł
100W - 26,47zł
150W - 24,50zł
250W - 26,47zł
400W - 33,36zł

http://el-mar.sklep.pl/pl/c/Lampy-sodowe/244

Oczywiście da się taniej... Wystarczy wpisać sobie na ceneo.pl coś takiego:
"wls 250" i ukazują nam się HPSy 250W w normalnych cenach.

G

Gość

Guest
A jaki miernik kupiłeś jeśli można wiedzieć? Porównywałeś wskazania miernika z papierkami? Na jaki zakres masz te papierki?
Ja leję zwykłą kranówkę nieodstaną z octem i biohumusem/florovitem, mierzę normalnie ph papierkami i wg mnie elegancko działają. Dane zgadzają się z tym co podają ludzie tu na forum chociażby patrząc na proporcje octu do wody. No i rośliny mi to pokazują swoją barwą i wzrostem.
Wg mnie po prostu potraktowałeś swoje krzaki jak zwykłe niewymagające kwiatki balkonowe i tu leżał problem. Profesjonalne mierniki ph nie są konieczne do sukcesywnej hodowli, o czym świadczy wiele tematów tutaj. Wystarczy się tylko trochę zainteresować i poczytać podstawy.

Fidel Gastro

Stary wyjadacz cukierasków...
Weteran
Buchów
4
Pink pie****isz za przeproszeniem glupoty,octem to sie ogorki zalewa a elektroniczny miernik jest dokladny jesli prawidlowo skalibrowany i nie musisz zgadywac czy ph jest blizej 6 czy 6.5..

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół