nasiona marihuany

KERAMZYT wielokrotne wykorzystanie

Wyszukiwarka Forumowa:
K

KEFIR

Guest
Chciałbym poznać wasze sposoby na ponowne wykorzystanie keramzytu. Co zrobić żeby pozbyć się całego syfu? Gotowanie, wypalanie, płukanie?

sid000

Well-known member
Buchów
0
Ja bym wy***ał wziął worek nasypał nowego :D
Za dużo roboty ale jak tego tak pragniesz to ok....
1.przesiewasz ziemie z (keramzytem) potem zostaje sam keramzyt z syfem i trzeba go dosyć dobrze przepłukać wysuszyć iiii............

:jaraczz: :jaraczz: :jaraczz: :jaraczz:MASZ JUŻ KERAMZYT GOTOWY DO DZIAŁANIA :smokee:

K

KEFIR

Guest
Nie mam ziemi!!! Dlatego w takim dziale a nie innym. Nowy worek nie będzie problemem, bardziej martwiłbym się gdzie wywalić stary

sid000

Well-known member
Buchów
0
teraz to nie rozkminiam masz keramzyt w worku lecz jest stary czy co bo nie wiem wytłumacz mi tą zacna sytuacje ?:freak:

K

KEFIR

Guest
Uprawiam bez gleby. Nie wiem czego nie rozumiesz. Keramzyt w tej chwili jest jeszcze w doniczkach 4x11l (z korzeniami + mała wełniana kostka) po ostatnim gro. Czyścić chce ze względu na choroby grzyby i inne, których gołym okiem można nie zauważyć. Wszystko siedzi w takim zestawie

100_3037.JPG

Ostatnia edycja:

dudens24

Well-known member
Buchów
0
Ja wielokrotnie uzywałem keramzytu tego samego tylko ten ze spodu wypie****ałem a ten z góry sypałem na spód do nowej roslinki i nic sie nigdy nie stało nic nie wypazałem ani inne gówna ale lepiej kupić nowy jesli chodzi o estetyke ogólną.

Z

ZWM

Guest
ja uzywam tego samego kermazytu raz po raz

wystarczy po uprawie wybrac jakies 80-90% kozeni i dobrze wyplukac.
Mozna zastosowac druszlak czy jakies sito a kamyczki, mniejsze korzonki i sole nimeralne, ktore zostaly po poprzedniej uprawie oddziela sie od kermazytu i gotowe do ponownego uzytku

ja tak robie i niema zadnych problemow przy kolejnej uprawie
.

deep

Well-known member
Weteran
Buchów
2
sito budowlane z castoramy polecam ,przepłukujesz pod bierzacą wodą trąc keramzytem...wszystko się strzepi i leci prosto w kanalizę...sito musisz dopasować do rozmiarów swojej wanny lub brodzika

K

KEFIR

Guest
Wypłukałem co się dało. Użyłem durszlaka z dość dużymi dziurami więc idealnie się wg mnie nadał. Zastanawiam się czy nie zalać tego roztworem z takim oto płynem http://www.horecaserwis.pl/p/pl/508/desguard+20+lagodny+srodek+myjaco-dezynfekcyjny+ecolab.html a później jeszcze raz nie przepłukać co o tym myślicie?

Widziałem, że ludzie zalewają H202 i innymi cudami tylko czy to ma sens? :zjarany:
W każdym poradniku ogrodnika podkreśla się żeby dbać o czystość narzędzi doniczek etc, więc wolałbym mieć pewność że keramzyt jest w stanie w jakim był przed pierwszą uprawą. Przecież to tylko glina ....

T

tomram74

Guest
hola
keramzyt smialo mozna uzywac be limitu,jedynie trzeba zadbac aby byl czysty
(pozbawiony soli) ,z ustabilizowanym ph.normalnie plukanie keramzytu trwa do 3 dni,co do uzycia h2o2 smialo,poszukaj na necie jak go uzywac i ilosc jaka trzeba dac do plukania keramzyty ,systemu.powodzenia

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Góra Dół