• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Keramzyt z glebą -> wyższe rośliny

Wyszukiwarka Forumowa:

IndicaOcD

Active member
Buchów
0
Hejka,
mam wrażenie jakby rośliny w glebie z keramzytem rosły wyższe (szybko pną w górę na wegu).

Mam 3 x mazar af fem:
1)ziemia uniwersalna mocno ubita - roślina jest niska (70cm)
1)ziemia uniwersalna lekko ubita - roślina jest średnia (80cm)
3)ziemia uniwersalna+keramzyt - roślina jest naprawdę wysoka (około 1m)

:zjarany: Ciekawe...

Kwiatek_Ban

Well-known member
Buchów
0
Chodzi o to, żeby medium nie było ani zbyt grube ani zbyt miałkie. Chodzi tu głównie o pojewność wodną i pojemność powietrzną podłoża. Dodatkowo jest jeszcze pojęcie objętości użytkowej podłoża.

Przy grubym medium podłożąa do wykorzystania jest mniej niż przy drobnym. Kilka mniejszych kulek ma większą powierzchnię niz jedna duża. Stąd nie bez kozery ogrodnicy uznają za najlepsze medium do uprawy mieszankę dobrej ziemi z perlitem. Gdybyś go zastosował zobaczyłbyś większy wzrost niż z keramzytem.

To, że podłoże ubite daje najmniejszy wzrost wynika z mniejszego wzrostu korzeni, które muszą się przebijać przez twarde podłoże. Podłoże musi być luźne !

IndicaOcD

Active member
Buchów
0
Dzięki, stary. Fajnie to wytłumaczyłeś.
W takim razie bardziej ubite podłoże może ograniczyć trochę wysokość rośliny przy niezawysokim boksie.

Ta najwyższa roślinka ma tak mega grubą łodygę, że aż się zdziwiłem i posądzałem ją o inną odmianę

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół