• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach
akcesoria do uprawy roślin
nasiona marihuany

Kilka pytań odnośnie szafkoboxa [0.10m2]

Wyszukiwarka Forumowa:

RastaMasta

Member
Buchów
0
Witam. Przede mną pierwszy grow i chciałbym uzyskać odpowiedzi na kilka dręczących mnie pytań. Box: 35x30x80. Światło: na veg 2 świetlówki 55W 6400K i 4 świetlówki 24W 2700K. Na flo 8 świetlówek 24W 2700K. W sumie ok 12000lm. I teraz moje pytania:
1. Wiem że światła nigdy za dużo ale czy na taką powierzchnie (0.10m2) to jednak nie jest trochę za dużo?
2. Jak rozłożyć proporcje w wiatraczkach do wentylacji? Myślałem o dwóch wtłaczających i jednym wyciągającym ale niech mi doradzą doświadczeni growerzy czy może lepiej przy takiej pow i świetle dorzucić jeszcze jeden wyciągający co by później nie było problemów z temperaturą.
3. To mój pierwszy grow wiec zastanawiam się czy lepszym rozwiązaniem będzie posadzenie jednej roślinki w dużej donicy czy dwóch plantów w mniejszych. I jeśli już jesteśmy przy roślinach to jakie są Wasze ewentualne propozycje co do odmian. Wiem że to temat rzeka ale na pewno doświadczeni growerzy znają odmiany nastręczające mniej problemów niż inne.
Dzięki z góry i pzdr.

WatchingTheSky

Well-known member
Buchów
0
1. Jeśli temperatura nie będzie problemem -to nie będzie za dużo światła. Należy obserwować rośliny czy nie nastąpiło zjawisko fotooksydacji.

2. Polecany jest najczęściej priorytet dla wentylatorów wyciągających.

3. Lepiej jedną roślinę daj i zwykłą regularną, nie automat.

dudens24

Well-known member
Buchów
0
Oświetlenie odpowiednie jak najbardziej jak na takiego boxa daj max 2 rosliny nie automaty tylko femki.Co do temp moze byc problem dlatego tak jak piszesz 2 wtłaczające do*** jeden wyciągający i jeden mieszający nad lampami i powinno być git,masz box do mojego podobny co chodzi o wymiary tylko ja mam wysoki na 60cm oswietlenie na jakieś 112v tez jest gorąco ale wentyle ogrniaja jakoś z farcikiem:)

RastaMasta

Member
Buchów
0
To jak w koncu z ta wentylacja? :) Priorytet przy takim sloneczku dla wtlaczajacych czy dla wyciagajacych? Planuje zasadzic femki. Jakos nie mam przekonania co do automatow poza tym dosyc duzo sie naczytalen o tym ze auto od reg tej samej odmiany dosyc mocno sie roznia. Acha jeszcze co do wentylacji. Wiatraczki ktore beda u mnie w boksie hasac 12x12 jesli ktos ma podobny setup prosze niech sie wypowie. Pzrd

WatchingTheSky

Well-known member
Buchów
0
Najlepiej jakbyś po prostu uruchomił boxa bez roślinek na razie i sprawdzał temperatury przy różnym ustawieniu wentylatorów. Trudno jest do końca przewidzieć jak to będzie wszystko grało. A więc zamontuj na razie WYCIĄGAJĄCE i albo wloty pasywne o odpowiednio dużej średnicy, albo jakiś jeden wlotowy.

Zapach roślin nie będzie problemem w późniejszej fazie życia?

RastaMasta

Member
Buchów
0
Na zapach jestem przygotowany :) Filtr weglowy made by own hands (tutorial z forum jak najbardziej sie przydal) stoi w pogotowiu. Bedzie podczepiony za boxem. Mam jeszcze jedno pytanie. Mam zamiar zrobic doniczke na wymiar boxa i zostawic wolna przestrzen pod nia (jakies 5cm)na wyplywajaca wode z donicy. Pod spodem oczywiscie jakas tacka do "sciekow" i sprawdzenia ph. Tylko teraz czy jak donica bedzie full wypelniala boxa to czy powietrze bedzie docierac do korzeni w odpowiedni sposob. Pzdr i dzieki za odp :) z farcikiem growerzy

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sprawdzonym sklepie Growbox.pl na wszystko! akcesoria do uprawy roślin

Sklep z nasionami marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Sklep z growkitami grzybów Z kodem HASZYSZ dostajesz 10% zniżki

Góra Dół