• Chcesz pomóc w rozwijaniu forum i naszej pasji? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie, blogu, powiadom znajomych na forach lub w komentarzach

nasiona marihuany

Kilka pytań - zółtodziób

Wyszukiwarka Forumowa:
J

jaca84

Guest
Noszę się z zamiarem kupna boxa. Chciałem kupić 50x50 lecz nigdzie nic takiego nie mogę znaleść, 60x60 jest delikatnie za duży dla mnie (nie zmieści się w żadnej z szaf, 50 była by idealna). Znalazłem coś takiego na allegro:

http://allegro.pl/growbox-40x40x120-silverbox-do-hps-100w-150w-mylar-i2457002601.html
niby wszystko OK, ale:
1) optymalna liczba lumentów to 8000 przy tej powierzchni więc żarówka CFL 85W powinna być odpowiednia? 100L/1W daje 8500W, kupiłbym 2 takie żarówki, 1 na kwitnienie, 1 na wzrost (stosowane osobno) czy może lepiej zastosować żarówkę dual?
Jeśli coś nie tak piszę to proszę mnie poprawić.

2)gdzie tą żarówkę wsadzić? powinna wejść w gniazdo E40, ale za cholere nie mogę dostać gotowego kabla z gniazdem; trzeba zrobić samemu?

3)znalazłem coś takiego na allegro
http://allegro.pl/odblysnik-alu-kompletny-stucco-80-hps-cfl-i2466752834.html

tylko wymiary 40x40, a box ma takie same wymiary i boję się, że nie wejdzie
miał ktoś taki box, próbował to włożyć?

zakaz wstawiania linków z allegro

Ostatnia edycja:

ogrodnik_bob

Well-known member
Weteran
Buchów
0
1. kup 125 wat lub tez zwykle konmpakty w kilku sztukach. to co podaje producent rozbija sie o kant dupy, czesto nie przeklada sie na realia. duala nie kupuj bo nie daje dobrych efektow (wg forumowiczow, sam nie testowalem.
2. trzeba robic samemu :)
3. ja bym nie ryzykowal z tak duzym odblysnikiem, moze sie nie zmiescic. moze, ale nie musi.

J

jaca84

Guest
1. kup 125 wat lub tez zwykle konmpakty w kilku sztukach. to co podaje producent rozbija sie o kant dupy, czesto nie przeklada sie na realia. duala nie kupuj bo nie daje dobrych efektow (wg forumowiczow, sam nie testowalem.
2. trzeba robic samemu :)
3. ja bym nie ryzykowal z tak duzym odblysnikiem, moze sie nie zmiescic. moze, ale nie musi.

Co do odbłyśnika zapytałem gościa z allegro.
No właśnie 85W powinna być dobra, komu wierzyć jak nie producentowi? :) Jakiś test by się przydał najlepiej. Do każdego produktu i specyfikacji można podejść w ten sposób że producent kłamie.

Mam następne pytanie :)
Chodzi o wentylacje przykładowo chciałbym dać 2 wentylatorki komputerowe(może później dołożę 3) i teraz tak:
wentylatorki mają krótkie kabelki zakończone przelotką MOLEX, chciałbym wydłużyć te kable żeby doprowadzić je do zasilania. Jak to zrobić, jakieś kable z końcówkami MOLEX-MOLEX? Jest jakiś zasilacz z wejściem MOLEX? Trzy wiatraczki to 3 zasilacze czy jakoś pod jeden mogę to podłączyć?

Ofy

Well-known member
Buchów
0
Te 100 lumenów z watta to jakaś kpina producenta, wielu już się na tym przejechało więc nie bądź kolejnym tylko zainwestuj w porządne oświetlenie (a firmę elektrox i te ich śmieszne CFLe omijaj szerokim łukiem).
Daj sobie spokój z tymi molexami, upie**** je i podłącz normalnie kabelki kostkami elektrycznymi. Zasilacz wystarczy jeden, wentylatorki podłącz równolegle.

D

delete

Guest
Wsadź tam HPS 100 w, gotowy na alle... zestaw z odbłyśnikiem około 130zł. Wtedy bedziesz miał około 9,5k lumenów.

Co do wentylatorków obetnij molexy, po co przejściówki skoro zwarcie przy takim napięciu jest nieszkodliwe? zaizoluj taśmą lub rurkami termo-kurczliwymi, kup byle jaki zasilacz 12V lub 9V i podłącz pod żółty i czarny.
1 wentylator wdmuchujący
1 wciagający
1 mieszający
I to by było na tyle <wodna>

J

jaca84

Guest
znalazłem coś takiego:
jw
http://allegro.pl/lampa-sodowa-hps-100w-int-do-uprawy-roslin-tanio-i2468015970.html
tylko ten odbłyśnik znowu 40x40 grrr, i raczej lampa nie jest tam dobrej klasy, w hurtowni około 37zł
omijałem hpsy ze względu że potrzebują dodatkowy układ zasilania, chciałem żeby było jak najprościej, widzę, że nie jest tak łatwo, chcesz dobrze to zrób to sam, albo zapłać sporo kasy, w akwarystyce swego czasu też sam w końcu zrobiłem obudowę, żeby roślinki dobrze rosły

Ostatnia edycja:
D

delete

Guest
Jeśli chcesz tani dobry odbłyśnik to kup blachę do pieczenia wytnij prostokąt i go ponaginaj, najprostszy i tani sposób :spalony:
omijałem hpsy ze względu że potrzebują dodatkowy układ zasilania, chciałem żeby było jak najprościej

Nie rozumiem tego możesz zawsze w boxie czy na zew zrobić jakąś skrzyneczkę gdzie włożysz cały układ zasilania. Zestaw cały gotowy do podłączenia wraz z lampą, transformatorami, odbłyśnikiem takim 40x40 który można przyciąć to koszt 130zł, rozwiąże to Twoje problemy. Mniej zapłacisz niż kupować 2 żarówki na weg i flo, a spektrum świecenia hps jest lepszy od kompaktów.

J

jaca84

Guest
Jeśli chcesz tani dobry odbłyśnik to kup blachę do pieczenia wytnij prostokąt i go ponaginaj, najprostszy i tani sposób :spalony:

Nie rozumiem tego możesz zawsze w boxie czy na zew zrobić jakąś skrzyneczkę gdzie włożysz cały układ zasilania. Zestaw cały gotowy do podłączenia wraz z lampą, transformatorami, odbłyśnikiem takim 40x40 który można przyciąć to koszt 130zł, rozwiąże to Twoje problemy. Mniej zapłacisz niż kupować 2 żarówki na weg i flo, a spektrum świecenia hps jest lepszy od kompaktów.

co do odbłyśników myślałem raczej o misce metalowej lub półmisku lub odbłyśniku samochodowym, światło było by bardziej skierowane punktowo na spód boxa

Z kodem HASZYSZ dostajesz 20% zniżki w sklepie Growbox.pl na wszystko!

nasiona marihuany

Polecana klinika konopna GreenDoctor.pl

Polecany sklep z growkitami grzybów

Góra Dół