• Uwaga! Uprawa konopi w Polsce i w większości krajów jest nielegalna lub wymaga specjalnych zezwoleń. Przed wykorzystaniem informacji zawartych na tym forum lub w innych naszych serwisach upewnij się jakie przepisy regulują uprawę w Twoim kraju.
  • Chcesz pomóc w rozwijaniu forum? Zamieść link do Forum.Haszysz.com na swojej stronie lub blogu

Klasyfikacja i podział miodów pitnych

Kostek

Przećpana Morda :D
Weteran
Rejestracja
Sty 7, 2006
Postów
3,486
Buchów
14
Miody dzielimy na sycone i niesycone, w zależności od sposobu przygotowywania brzeczki.

Poza tym w zależności od stosunek miodu do reszty płynów (objętościowo):
- czwórniak (czwartniak) - 1 część miodu na 3 części wody
- trójniak (trzeciak) - 1 część miodu na 2 części wody
- dwójniak - 1 część miodu na 1 części wody
- półtorak - 1 część miodu na 0,5 części wody

W zależności od użytych dodatków:
- naturalne - sam miód bez dodatków
- owocowe - dodatek moszczu owocowego min. 20%
- chmielowe - zaprawiane chmielem
- korzenne - zaprawiane chmielem, ziołami, przyprawami
 

brat Marian

Well-known member
Weteran
Rejestracja
Sie 4, 2012
Postów
889
Buchów
64
Dodam jeszcze adnotację że istnieją piątaki- 1 część miodu (1/5) na 4 części wody - na tym kończą uznawane przez środowisko miodosytników miody pitne (bo tak napisał Ciesielski w "Miodosytnictwie") natomiast polecam także siódmaki, ósmaki czy dziewiątaki w formie gazowanej co zwyczajowo nazywa się psiwem kurpiowskim kozicowym z wielką domieszką jałowcowych jagódek i chmielu.
PS w miodach owocowych wielu ortodoksów miodosytnictwa uważa że przekroczenie 25% soku owocowego sprawia że to nie miód pitny tylko wino miodowe. Nie należę do nich:)
 

Góra Dół