Witam!
cześć mam wielki problem bo nie wiem jak klonować roslinki !!!
kiedys tu na forum widziałem obrazek jak trzeba klonowac !
Klonowanie to sprawa bardzo prosta- polecam literature na forum oraz mocne zacięcie do uprawy. Wierze w to, że będzie dobrze gdyż tak na poważnie to czynność banalna nie wymagająca dużego wkładu manualnego.
obcinasz odrost ,maczasz w ukorzeniaczu , i do ziemi
Ja polecam metode związaną z najnormalniejszym wsadzeniem odgałęzienia w wodę. Naprościej i skutecznie. Można eksperymentować, ale po co się męczyć gdy doświadczenie Cie wyręczy.
Albo do wełny minerlanej
i czekasz
po 2 tyogniach powiiny sie juz ukożenić
Hm.. jest pewien problem ponieważ teoretycznie wełny mineralne powinny być przemywane przed użyciem roztworem wodorotlenku potasu w celu usunięcia szkodliwych kwasów powstałych na etapie wytwarzania, lecz często producenci nie stosują się do tego zalecenia. W takim przypadku trzeba prodzić sobie samemu, lub mieć pewnego sprzedawcę.
Rockwool odpada- możesz testować wełnę firmy Grodan lub Oasis, lecz bierz pod uwagę to co napisałem wyżej.
Możesz też wrzucić do podłoża kokosowego są takie mini kostki robisz dziurke i cyk bardzo dobrze w tym korzonki puszczają. Jedna kostka kosztuje około 1 zeta
To akurat dobry pomysł- na pewno to stestuje, ale narazie nie miałem okazji do tego. Słyszałem, że sprawdzają się całkiem niezle, ale słyszeć a praktykować to zupełnie inna sprawa, więc czekam na jakieś fotorelacje.
Pozdrawiam!